Lieciva zubna vlozka

Príspevok v téme: Lieciva zubna vlozka
ferdinandko

Zdravim, chcel by som sa poradit ohladom liecivej vlozky, kedze asmozrejme ked som u zubarky tak sa zabudnem pytat, a telefon pouzivat neviem :X

Zub ma nebolel ale zevraj tam bol hlboky kaz, zub bol otvoreny, bola mi dana lieciva vlozka, predpokaldam antibiotika na liecbu infekcie.

Zub ma bolel par dni po vrtani, predpokladam ze kvoli zasahu, to preslo, ale neskor prisla taka ina bolest, ako keby nie zubu, viem nanho hryzt, ale skor tlak,cela sanka az lice. Opuch ziadny nemam. Postupne teraz tieto perma-bolesti ustupili, neberiem uz nic od bolesti, aj ked zub je taky akysi divny, citlivy, zvrchu tlak je ok, ale zboku, zvonku tvare ak si zatlacim kolmo ako keby na koren tak je to citlive.

Tak sa chcem spytat vlastne, ze aky je casovy horizont pre tu liecivu vlozku a kedy to uz je passé, je to uz tri tyzdne a stale to neni 100%. Resp da sa vobec cakat aby to bolo 100% s tou docasnou vlozkou bez riadnej plomby?

Bolo mi povedane ze o 6 tyzdnov by as davala plomba, tzn 6 tyzdnov je liecenie? Kedze viem ze mrtvy zub tiez neboli tak, ci uz neumrel pripadne.

Ked pijem studene tak ma ide porazit, ale paradoxne zvonku ked si prilozim chladne ala obklad tak je to ukludnujuce.

Vdaka

ferdinandko

Ok vdaka.

Chcem sa spytat este, ze za predpokladu ze este neumrel, mozu tie antibiotika vo vlozke zaberat aj 6tyzdnov? Samozerjme kazdy je iny, ale zhruba horizont?

Jaja15

Ja nie som zubár, ale ak je zub citlivý na chlad, či teplo - tak nie je mŕtvy...Zavolaj svojmu zubárovi a podľa popisu bolesti ti povie či treba prísť skôr. Ja mám rovnaký problém, okrem tej citlivosti zubu. Tri dni po vložení vložky som bola u zubára, že bolesť uplne neprešla len je miernejšia a pri ďasne cítim tlak, pozrel sa na to, skonštatoval že zápal to nie je a je potrebné len vydržať. Bolesť prešla, zostal len tlak a k tomu mi zubár povedal že ten tlak prejde aj sa vložka vyberie, ale je blbosť ju vyberať skôr ako sama vypadne....takže tak...

zuzazuza

Tento opis:

Toto: ale neskor prisla taka ina bolest, ako keby nie zubu, viem nanho hryzt, ale skor tlak,cela sanka az lice.
moze znamenat, ze vtedy sa ti zapalil nerv.

Toto: Postupne teraz tieto perma-bolesti ustupili, neberiem uz nic od bolesti, aj ked zub je taky akysi divny, citlivy, zvrchu tlak je ok, ale zboku, zvonku tvare ak si zatlacim kolmo ako keby na koren tak je to citlive.
moze znamenat, ze vtedy ti zub odumrel.

Ak je zub mrtvy, pri hrote korena zostava stale zapalene lozisko, ktore ti sposobuje bolest. Preto ak je to tak, je treba zub otvorit a vycistit. Ak mas pochybnosti, radsej chod k svojmu zubarovi.

ferdinandko

@Zuzazuza skusal som ten ladovy test ale asi to robim zle, ak lad prilozim na sklovinu tak nic extremne necitim, ale ani na ostatnych zuboch. Bolest na tom zube ale zacala ked mi stiekla voda z ladu po zube k dasnu. Resp ked som si presiel ladom po dasnach tak ostatne su viacmenej ok a do toho jedneho ide dost neprijemna bolest

Celkovo sa bolest urcite zlepsuje,

Ale su to uz tri tyzdne, a ja naivne co poznam antibiotika tak za tyzden som fit z anginy, tak som sa skor pytal, ze ci necakam to vyliecenie prilis skoro / alebo to uz malo byt a je mrtvy.

Omen

Ak cítiš tlak v zube, nečakaj a choď k zubárovi. Daj si to pre istotu skontrolovať, môže sa jednať aj o zápal - hnisavé ložisko!

Zuzazuza

Resp. Priloz si lad priamo iba na sklovinu zuba, nikde inde, a vtedy ak nepocitis bolest, vies, ze je mrtvy. Ten zaver tvojho prispevku mi nie je celkom jasny.

Zuzazuza

Podla toho, co popisujes, tvoj zub 100% odumrel. Zubar ti to potvrdi, ked k nemu pojdes. U mrtveho zubu pocitujes tiez bolest ci tlak, ale to citis z bezprostredneho okolia toho mrtveho zubu.

Jaja15

Ťažko povedať kde je problém....Môže to byť podráždené ďasno z natlačenej vložky, hryzením z boku trčiaca vložka môže tlačiť pri jedení na ďasno. Skúste jesť na opačnej strane. Ak by sa to zhoršilo treba skôr k zubárovi, záleží od bolesti - môže to byť aj začínajúci zápal, ale to je veľká bolesť. Ak je to skôr tlak, skúste z boku prejsť jazykom po ďasne, ak tam cítite vložku, tlakom na zub pri hryzení sa tlačí do ďasna. Vybratím vložky a zablombovaním sa problém vyrieši. Ak by išlo o začínajúci zápal ďasna, bolesť sa zhoršuje, vtedy určite treba k zubárovi skôr. Zub môže byť citlivý(napr.na teplé nápoje) aj 2-3 mesiace. Mne zubár ohľadne liečivej vložky povedal, že treba prísť keď vypadne, čím dlhšie tam je tým lepšie.