onkomarkery - su spolahlivy ukazovatel

Príspevok v téme: onkomarkery - su spolahlivy ukazovatel
polki

Chcem sa opytat na vas nazor, ci su onkomarkery naozaj ukazovatelom zhubneho ochorenia. Som neskutocne unaveny az slaby no vsetky krvne vysetrenia mam uplne v poriadku. Mam vsak zisteny nalez na peceni no vzorka sa zobrat neda lebo ten utvar je schovany za nejakym oblukom ak som tomu dobre rozumel. Operovat nechcem preto ze sa bojim aby som nestuchol do osieho hniezda. Mate niekto nejaky nazor. Som vdacny za cokolvek.

polki

Totiz mne mailom poslali rozhodnutie o operacii. Posielaju ma za chirurgom a po pravde za chirurgom som este nebol.

Tomas12345

Np veru to ze nepijes a nefajcis je práveze dobre. Ak by si s tym zacal
tak si problemy len zhorsis. Co sa tyka mastnych jedal myslím ze tomu by malo byt v tvojom prípade konec, vzhladom na to ze mas ztukovelu pecen tak potrebujes zmenu stravovania.

No a co ty povedal doktor ohladom tej operacii ?

Tomas12345

No tak teda oni ti vlastne nasli nejaky utvar na peceni a ten ty chcu asi preskumat.

Steatoza je ztukovana pecen, neviem ako sa to lieci, ale viem ze su aj urcite diety ktore mozu tuto stukovanu pecen zlepsit.

S tymi adenonami neviem ako to presne je ze kolko sa moze zvrhnut, no niektore mozu aj casom narastat a zväčšovat sa a tympadom sposobit mozne problemy aj ked nie su zhubne.

Ty inak pijes alkohol ?
Pytal si sa doktorov ci je ta operacia nebezpecna ?

Omen

Polki, všetci lekári to vyhodnotili ako nezhubné. To by potvrdila biopsia, ktorá sa kvôli polohe nedá vykonať. Je tu isté riziko, že sa to "môže" zvrhnúť, ale aj nemusí.
Ak resekcia nie je akútna, potom ti navrhujem DETOX, začať OČISTU pečene, znížiť hmotnosť! Upraviť stravovanie, vynechať potraviny, ktoré pečeni neprospievajú, zaťažujú ju a nahradiť ju potravinami, ktoré jej prospievajú.
Vynechať alkohol, cigarety, obmedziť kávu, tuky, cukry, piť veľa vody, detoxikačné čaje (koreň z púpavy,...), užívať pestrec mariánsky,...
A pri najbližšom príchode na Slovensko (pol roka,...) si daj svoju pečeň skontrolovať.

polki

Samzrejme ze mi kontrolovali aj AFP a vela inych tych veci. Ale takto po poriadku, nakolko zijem v zahranici tak vysledky mi poslali mailom. Teraz mam na mysli vysledky z hepatologie resp. ich nazor na vysledok z MR. Bolo tam doslovne napisane ze chirurg navrhuje resekciu a my ako hepatologovia sa s tym stotoznujeme. Ked som poslal odpoved s otazkou ci je urgentna operacia tak mi odpisali strasne urgentna ani nie ale treba ju absolvovat preto ze je to nieco take ako ked davaju polypy dole z creva a nasledne posielaju na histologiu.
No lenze nazor toho nezainteresovaneho lekara bol ze preco chcu robit taku zavaznu operaciu ze to neni len tak preto ze ked skratia pecen tak ostatna ostavajuca pecen prebera na seba ulohu aj tej chybajucej a vraj tam je trochu problem s tou steatozou. Cital som o tych adenomoch vela clankov a pise sa ze v 30% sa moze zvrhnut na zhubny a tiez tam bolo pisane ze to sa stava v menej rozvinutych krajinach. Tak ze neviem ake faktory to ovplyvnuju.

Tomas12345

Pravdepodobne ide o nezhubny nador kedze sa uz dalej nezvecsuje, kebyze je zhubny tak uz by si tu davno nebol.

Ale aj nezhubny nador sa moze hocikedy zvrhnut na zhubny. Spytaj sa ale lekara ze ak ide o nezhubny nador ci je lepsie len pozorovat dany nador alebo ci je nutna operacia.

Treba zvazit co by bolo v tvojom pripade lepsie ci vyckavanie alebo operacia. Pytal si sa doktora aka bude narocna operacia a co pri nej hrozi?

A ty si myslis ze by si operaciu neprezil? Co mas slabe srdce ze si myslis ze by si ju nedal?

polki

Takto Alt je norma myslim 0.77 a ja som maval 0.88m lekarka to nepovazuje za nieco extremne ale poslala ma ma usg kde bol utvar zisteny este v roku 2015. v 2016 narastol z 16mm na 23mm. odvtedy je nezmeneny. v tej dobe toho narastu som pribral a velmi. az 2017 mi bola robena MR.
Nalez je schovany vraj sa ku nemu s ihlou nedostanu preto chcu operovat a vlastne zresekovat cele dva laloky. len tolko mi povedali. dakujem za rady