Chcem sa opytat na vas nazor, ci su onkomarkery naozaj ukazovatelom zhubneho ochorenia. Som neskutocne unaveny az slaby no vsetky krvne vysetrenia mam uplne v poriadku. Mam vsak zisteny nalez na peceni no vzorka sa zobrat neda lebo ten utvar je schovany za nejakym oblukom ak som tomu dobre rozumel. Operovat nechcem preto ze sa bojim aby som nestuchol do osieho hniezda. Mate niekto nejaky nazor. Som vdacny za cokolvek.
onkomarkery - su spolahlivy ukazovatel
Skus pozriet stranku www.zdravapecen . sk..
Chcem sa opytat na vas nazor, ci su onkomarkery naozaj ukazovatelom zhubneho ochorenia. Som neskutocne unaveny az slaby no vsetky krvne vysetrenia mam uplne v poriadku. Mam vsak zisteny nalez na peceni no vzorka sa zobrat neda lebo ten utvar je schovany za nejakym oblukom ak som tomu dobre rozumel. Operovat nechcem preto ze sa bojim aby som nestuchol do osieho hniezda. Mate niekto nejaky nazor. Som vdacny za cokolvek.
Tak slaby a unaveny mozes byt z nespocet vela roznych dalsich ochoreni. Hovoris ze mas krvne vysetrenia ok, a medzi krvnymi vysetreniami sa robia aj krvne vysetrenia pecene AST,ALT to si mal zrejme v poriadku a preto si nemyslim ze by islo o nejaky zhubny nador pecene, vzhladom aj na to ze si mal zrejme aj sedimentaciu cervenych krviniek a ostatnekrvne faktory v poriadku.
Zaujimalo by ma ale odkial mas zisteny ten nalez na peceni ? Robili ti magneticku rezonanciu ?
Ak sa neda zobrat vzorka tak potom naco mas vobec ist na operaciu ? Ak sa neda zobrat vzorka nadoru tak potom ta operacia nema ziaden zmysel, respektive aky zmysel by ta operacia bez zobratia vzorku a vybratia pripadneho nadoru na peceni mala ?
Mimochodom onkomarkery nie su 100% urcovac diagnozy, síce to moze byt nieco ako pomocka ktora moze zvysit pravdepodobnost ze mas alebo nemas rakovinu pecene, ale kazdopadne urcite to nie je ziaden 100% garancia. Mimochodom kazdopadne by som na tie onkomarkery zasiel, a myslím si osobne ze ak by onkomarkery pecene ti dopadli negativne tak pravdepodobne naozaj nemas ziadnu rakovinu vzhladom na to že si mal dobre aj pecenove krvne testy. S najväčšou pravdepodobnostou by potom islo o nejaky nezhubny nador na peceni.
Bol som s vysledkami z MR v Banskej Bystrici. Tam to pozreli a povedali ze to je adenom ktory je sice nezhubny ale moze hoci kedy zmalignizovat. Preto mi v BB navrhuju uplnu resekciu dvoch lalokov. V KE kde mi robili MR mi povedali ze podla nich je to FNH pecene co je nezhubne a netreba to riesit.
Otazka teraz je ze kto z nich ma pravdu. Preto som zasiel za tretim lekarom a ten mi povedal ze nakolko sa tam popisuje pokrocila steatoza ze treba najprv to vyriesit a ked tak az potom.ak by bolo nutne zoperovat. Lebo podla vysledkov som presie mononukleozou a vraj z toho zvyknu zvykat vselijake nadory. Nakoniec mi povedal ze ked odmastim pecen mozno aj ten nalez zmizne.
Ja ti radim ist na operaciu nechapem coho sa bojis. Tiez som na takej bola kde bolo podozrenie na rakovinu a ta sa po OP vylucila. Mala som zvysene onkomarkery ale tie sposobovala ta cysta ktoru mi vtedy vyoperovali. Zvysene onkomarkery nemusia znamenat rakovinu rovnako ako onkomarkery v norme nemusia znamenat ze clovek rakovinu nema. Predpokladam ale, ze tvoj problem nesposobuje rakovina ale niecim zrejme trpis tak aby si netrpel je vhodne ist na tu operaciu kde sa ti pozru do brucha a zistia co ti je.
hCG u muža, ak je prítomný tento hormón, tak rakovinu na 100% má, ak prítomný nie je, tak rakovina nie je vylúčená.
Onkomarkery samotné sú iba veľmi orientačný a nešpecifický ukazovateľ.
ktory onkomarker je 100%? aj ked sa ma to netyka tak by ma to zaujimalo.
inak vraveli mi to ze sa to vsetko sleduje ako celok no ale mna by zaujimalo ze ked nalez je stale taky isty a aj onkomarkery su negativnea ja mam obcas bolesti tak uz hned myslim na zle. ze je to uz zmenene a tak
Presne ako píše ddana, nedajú sa brať do úvahy samostatne ale vždy len s klinickým obrazom pacienta. Existuje len jediný 100% pozitívny marker, ale ten sa ťa netýka.
Onkomarkery nie sú spoľahlivým markerom pre diagnostiku nádorov, ale pre liečbu. Onkomarkery môžu byť zvýšené napr. aj pri zápalových procesoch. Hodnoty onkomarkerov sa sledujú, keď je pacient v liečbe, kvôli reakcii na liečbu tj, ak zaberá, sú znížené, ak nezaberá liečba hodnoty sa zvyšujú.