Dcéra na strednej nieje schopná samostatne si plniť úlohy ako bude teda pracovať?

Príspevok v téme: Dcéra na strednej nieje schopná samostatne si plniť úlohy ako bude teda pracovať?
zufalamatka

Dcéra chodí na strednú,triedna učiteľka mi neustále dáva najavo ako je moja dcéra nesamostatná keď majú zadanú nejakú úlohu a že nieje schopná ju samostatne vykonať. Ide viac o praktické zručnosti. Čo sa týka teórie tak to jej ide, nemá problém sa naučiť a zapamätať. Aj preto na strednú išla bez prijímačiek. Lenže čo sa týka praxe je to vraj biedne ako povedala triedna. Je nesamostatná a stále ju prichytí pritom ako sa radí s ostatnými spolužiačkami. Nebudem konkretizovať o akú školu a odbor ide ale proste, majú pomerne dosť úloh ktoré majú v rámci predmetov vykonávať samostatne a sú podľa toho hodnotení a ona to podľa triednej a ostatných vyučujúcich učiteľov nedokáže ako si vraj všimli. Stále buď úlohu nevykoná do konca a vykašle sa nato alebo ju pristihnú pritom ako sa radi o inými. Že vraj nieje schopná samostatnej práce a bude mať problém a budúcom povolaní ak si nájde zamestnanie. Triedna mi to stále primomína žeba som mala s ňou zájsť za psychologičkou lebo to vraj na pomaly 18 ročnú slečnu nieje normálne a že ako si predstavuje ona život keď sa zamestná ak nieje schopná plniť sama dôkladne úlohy.
Že vraj ostatné v triede žiačky ten problém nemajú nehliadiac na chlapcov kedže oni sú iné pohlavie a majú teda iný prístup v takom veku k povinnostiam. Že vraj ostatné spolužiačky dokážu samostatne splniť zadanú úlohu aj keď nieje vylúčené že občas potrebujú pomoc čo je normálne ale moja dcéra je extrém pretože tá sa buď úlohu vykoná spolovice a zanendbá dôležité veci alebo potrebuje pomoc spolužiačok. A že vraj si všimla že kým ostatné sa na zadanie sústredia ona má plné ústa viet a je roztržitá. Že nevydrží chvíľu samostatne pracovať a spozorovala na nej že keď má pracovať sama tak je celá citujem "vykoľajená" z toho že je v tom sama.
Čo mám robiť? Ako je podľa vás najlepšie riešenie tohto problému keď má dcéra už skoro 18 rokov? To ju mám dotiahnúť k psychologovi nech ju teraz v dospelosti učí samostatnosti?
Ako vravím ona nemá problém s teoriou ale s praxou. Teoreticky vie o danej veci veľa rozprávať a rada ale keď ide o prax tak je mimo trocha... Vážne bude mať podľa vás problém sa zamestnať a samostatne pracovať?

pismenko

Zdeno presne si to vystihol, poznam zopar ludi co sa chvlaia tym ze maju skoncene gymnazium...
Lenze co je to gymnazium bez vysokej? Velke nic a je mi smiesne ako si niektore najma zeny na FB iuvedu ze skoncene vzdelanie a bac... tam gymnazium uvedu :D
Ako by to Oxford bol :DDD
Ved dnes ani kopa vysokych skol nema na slovensku ziadnu uroven...o studentoch co na nich studuju nehovoriac...

mjanik

zúfalá...a viedla si ju k samostatnosti,sama ísť do obchodu niečo kúpiť,upratať byt,variť obed ...teda také činnosti kde musí sama rozmýšlať a riešiť problémy.Ak nie tak to skús dobehnúť....

Angelika3

podľa mňa total zbytočná panika z vašej strany
Buďte rada, že vaša dcéra je normálna zdravá baba, že zrejme aj dobre vychádza s kolektívom, keď jej ochotne radia a nie nejaký naprogramovaný robot.
Takto presne vzniká nešťastie všetkých deciek, že do detailov nespĺňajú predstavy rodičov, spoločnosti, učiteľov a pomaly celého sveta.

Zuzazuza

zufalamatka, z vasej strany je vo vztahu k vasim detom nieco, co nie je uplne v poriadku. Z vasich riadkov doslova krici, ze od okamihu, kedy bude dcera pravne plnoleta, uz su jej problemy nie vase problemy. Nuz ale o ludi, ktorych milujeme, sa nestarame, lebo nam to uklada zakon. Dcera si to ma riesit sama podla vas, ked uz bude mat 18. Aj 50 rocni ludia maju problemy a potrebuju poradit a podporit od niekoho, kto je schopny poradit a podporit. To je uzasna vec v zivote, ked toto pre ludi ktosi urobi. Vy ste jej matka, v 18 rokoch zvycajne ten najblizsi clovek, ktoreho mlady dospely pri sebe ma. Nestavajte sa k jej problemu alibisticky. Dcera s dovrsenim 18. roku veku neobdrzi automaticky vsetky skusenosti a vedomosti, ktore ste vy nazbierali za poslednych cca. 25 rokov vlastneho dospeleho zivota. Ona potrebuje vasu podporu aj nadalej. Co je toto za logika? Takze ak ona nevie kam z konopi, potiahnite ju vy, nasmerujte kludne k psychologicke na testy, ktore jej pomozu odhalit, na ake zanestnanie ma osobnostne predpoklady. A mozno odhalit, kde moze byt problem. Necakajte, az bude mat 18, vy si vydychnete, ze uz nie je vas problem, a ona si spacka zivot. Vasou dcerou bude nadalej.

pedag

A nemá Vaša dcérka náhodou vysoké IQ, ako ja som nikdy neriešil IQ, lebo mňa to nikdy nezaujímalo (nízke IQ, menej je viac, ide sa ďalej), ale čo čert nechcel, musím to riešiť. V takom prípade treba byť viac ako virtuóz. Samá trojka, štvorka, ani sa pri tom nedokážem rozčúliť. Áno, je mi to jedno, ale toto sa pochopiť nedá:-) Ale ja to chápem.

Aliss

Preco ju nechcete zobrat k psychologovi? Preco to argumentujete tym, ze uz je dospela? Dospeli ludia nechodia k psychologovi?? Cim skor to zacnete riesit, tym lepsie pre nu. Moze ist len vyslovene o to, ze je nesamostatna, nesustredena...a psycholog ju moze naviest k tomu, ako riesit momenty, kedy potrebuje byt aktivna.

Zdeno32

neviem kto tu opomenul ze vraj keby sla na gymnazium tak tam nema prax... lenze po gymnaziu by mala ist automaticky na vysoku lebo zo sameho gamnazia nema baba nic! Gymnazium je vseobecna teoria a nespecializuje sa na ziaden konkretny odbor a teda ziakov nevyuci v nicom a preto kazdy gymnazista ktory sa poctivo ucil alebo aj nepoctivo ide na vysoku lebo vlastne gymnazium je priprava na vysoku a ked ma len gymnazium tak nema nic v podstate. Darmo sa niekto bude chvalit ze ma skoncene gymnazium ked nesiel na vysoku. A to mili moji uz vysoky je ina sranda. Tam je praxe az az.. a zadanych uloh neurekom cize ked baba nieje schopna samostatne robit ulohy teraz na vysokej neviem neviem...
Mila pani mama.... ja pracujem a mam osobnu skusenost s jednou kolegynou ktora k nam nastupila samozrejme cez znamosti v nasej firme a poviem vam... nejde sa baba roztrhat od prace lebo je tiez nieco taky typ ako asi vasa dcera... je nesamostatna niezeby nechcela byt ale prosto jej sa nechce rozmyslat... ma problem s chapanim...zato jazycek ma riadne podrezany... a kedze je tu u nas cez znamosti tak sa baba drzi aj ked ako som spomenul praca jej nejde od ruky a mnoho uloh ktore jej boli zverene nedokonci alebo neurobi vobec a robotu flaka. Lenze ked je znamost tak sa to samozrejme utriasie a ulohy sa zveria inym ludom.
Takze asi tak k tomu vsetkemu. Jednoducho a surovo vam napisem ze vasa dcera ma bud niejaku poruchu psychicku alebo je len leniva a nezvyknuta prakticky mysliet aj ked teoria ako pisete jej ide dost dobre ale zivot nieje len teoria ale vela povolani je o praxi a ked bude mat vasa dcera take stastie ako moja kolegyna tak sa moze zamestnat ale zial potiahnu pracu ostatni za nu, cim urcite nebude oblubena v kolektive kedze ako tu niekto uz spomenul bude dost otravna mrcha ak ich bude z ich vlastnej roboty vytrhavat lebo chudera nieco nevie urobit sama alebo pracu odflakne...
A neporovnavajte svoju najstarsiu dceru s mladsimi surodencami lebo kazde dieta je ine nielen povahovo ale aj rozumovo.

Omen

Ty si jej matka, ty musíš lepšie vedieť či to, čo tvrdí učiteľka, môže alebo nemusí byť pravda! Porovnať prax s tým, čo robí/nerobí doma dokážeš. Za predpokladu, že je tam nejaká zhoda a táto "prax" je pre praktický život potrebná. Možno je za tým niečo "iné"? Ktovie? Triedna ju má na praxi alebo len tlmočí slová svojich kolegov? Ak sa dobre učí, potom by mala v štúdiu pokračovať. A vonkoncom nemusí mať problémy v práci, ak bude jej práca duševná.

nicollette12

Tak dost zalezi od toho, ako ste ju samostatnosti ucili ked bola mladsia a ked bola este dieta, pokial ste vsetko riesili za nu, kazdu povinnost co bola aj schopna si sama vyriesit, tak sa necudujte ze je teraz takato... podla mna by jej nejaka spoluziacka mohla povedat, ze nech sa viac sustredi na ulohy a nech sa snazi, namiesto kvakania, ved aj ich to urcite musi obtazovat ked maju nejaku ulohu zadanu a ona ich vkuse vyrusuje, co jej na to ziadna spoluziacka nic nepovie? Tak ak nie tak asi kvakaju spolu, len ucitelka si vzdy vsimne len ju, potom sa na nu zasadne a uz je problem na svete... porozpravajte sa v prvom rade s dcerou, opytajte sa jej na to, ze ci sa jej v skole dari, ako tam pracuje, ci to zvlada, normalny pokec si dajte ako matka s dcerou o skole, podla toho uvidite co vam povie, ked tak jej povedzte aj o tej triednej, ze vas upozornovala zevraj v skole nedokaze pracovat sama ked dostanu samostatnu pracu a myslite na to, ze je dospela, takze pocuvajte aj jej nazor co si o tom mysli, ako sa k tomu stavia, aby ste vedeli aj jej stanovisko, mozno sa dopatrate spolocne k nejakemu bodu preco to tak je a budete to vediet vyriesit aj bez psychologa... ale vela zohrava aj ta vychova, ja to nemyslim v zlom, ale vela rodicov si to ani neuvedomi a z lasky k dietatu potom vsetko vybavia za dieta, aj to, co uz davno mohlo vediet same... skuste porozmyslat nad tym ale urcite ako prvy krok spravte to, ze sa porozpravate s dcerou...

miroslava_d

citujem: "bude odkázaná na pomoc kolegov tak neviem ale však to už bude dospelá tak nech si to rieši sama nie?"
toto nie je dobrý prístup matky...keď má dcéra problém, mali by ste jej pomôcť ho vyriešiť. 18-ročný človek ešte nie je natoľko dospelý, aby si bol za každých okolností všetko schopný vyriešiť sám. Vidíte sama, že má určitý problém v škole už teraz a nevie si sama rady, potrebuje pomoc iných, preto je zlé povedať nech si to rieši sama. Aspoň to je môj názor.