Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Opatrovanie starych rodicov

Príspevok v téme: Opatrovanie starych rodicov
nadne

Prosim vas ako ste zvladli opatrovanie starych bezvladnych rodicov , svokrovcov...
Totiz ja sa uz takto s muzom trapim 5 rokov so svokrou a uz citim ze padam a som na dne ...chodime aj do prace na smeny a som uz unavena ze si prajem uz radsej umriet ja a oslobodit sa od tej strasnej zataze
svokra ma vsetky tazke diagnozy vratane rakoviny , porazky atd..
prosim vas napiste mi len tak ludsky ako ste aj vy boli takto na dne a ako ste to zvladli , lebo mam pocit ze mne uz pomoze len smrt ...uz aj muza nenavidim za to ako mi znicil zivot pre svoje pohodlie

Jaja15

Autorka témy - ak chodíš aj do práce, aj sa staráš o domácnosť a aj o svokru máš toho veľa....Neviem kde a za aký plat pracuješ, môžeš si urobiť opatrovateľský kurz a zamestnať sa ako opatrovateľka cez MU - budeš doma sa starať o svokru a budeš to mať platené. Plat je tam síce minimálka + ale máš aj stravné lístky, dovolenka, klasicky si zamesntnaná cez MU. Ďalšia možnosť je cez MU požiadať o opatrovateľku ktorá by sa starala o svokru - u nás sa dopláca 1,- EUro/hodinu ostatné dopláca MU. Počet hodín ktoré chceš aby chodila, si rozhodneš ty - býva to cez prac.dni od 8:00-16:00.....Opatrovanie cez UP ti neodporúčam, pokiaľ svokra nemá minimálny dôchodok tak sa ti to neoplatí, skôr si urobiť ten kurz a zamestnať sa cez MU. Popýtaj sa na MU ak si z dediny, starostka ti poradí kde sa obrátiť.

dorija

da sa to ulahcit ,ako vam radia,poziadajte o pomoc,..staroba je smutna,ani svokrovcom sa uz nechce asi zit v tom trapeni..netreba zabudat ,ze tam dospejeme aj my,ktovie ako bude postarane o nas

kafe

- okamžite vybavujte domov dôchodcov alebo opatrovateľskú službu na mestskom úrade.
- mobilizujte rodinu, súrodencov, bratrancov, nech vám dočasne so starkou pomôžu. Svokra má jedno jediné dieťa? Pokiaľ nie, zapojiť do opatrovania aj ďalších potomkov, prípadne požadovať aby sa finančne podieľali na starostlivosti o rodičov. Je to ich povinnosť zo zákona.
- možno máte v rodine niekoho, kto by starkú mohol opatrovať za finanč. odmenu. Prípadne nejaká schopná suseda dôchodkyňa, známa.. - sledujte si inzeráty. Nájde sa pár ľudí, čo ponúkajú pomoc so seniormi, prípadne si dajte inzerát vy a niekto sa vám ozve.

Nenechávajte opateru len na svojich pleciach. Ste ľudia aj vy si potrebujete oddýchnuť a vypnúť. 5 rokov je dosť. Nemôžete sa zodrať. Na tom neni nič zlé, ak zapojíte cudzáích ľudí do opatery, alebo dáte starkú do domova. Od toho tie domovy sú. Veľa síl a pevné nervy pri vybavovaní.

Jana Lukacova

nadne:

doma máme podobnú situáciu s potrebnou starostlivosťou 24/7...potrebujete sa povenovať tomu, čo prežívate (cítite - hnev, smútok...) a dostať to zo seba von..

čo sa týka praktickej stránky veci, v závislosti od stavu svokry možnosťou je nejaký denný stacionár pre seniorov, kde by svokra dochádzala (ale tie sú k dispozícii počas pracovných hodín) a potom rôzne domovy, ako píše zuzazuza, v niektorých sa dá týždňový pobyt, v niektorých nastálo, bohužial tieto zariadenia bývajú často plné s ďalšími ľuďmi na "čakačke". Potom tu je aj možnosť domácej opatrovateľskej služby cez mesto/obec (a/alebo nimi poverených organizácii), tj. k Vám domov by chodil(a) opatrovateľ(ka) na dohodnutý počet hodín, skúste sa poinformovať na mestskom/obecnom úrade, možno by to mohlo byť riešenie...prípadne si môžete dať nejaký inzerát, že hľadáte výpomoc na pár hodín, niektorí ľudia si takto opaterou privyrábajú...a potom sú tu aj súkromné agentúry, ale tam sú už sumy, ktoré treba platiť vysoké...Držte sa :)

opater

Poznam jednu pani ktora po opatrovani chorej leziacej svokry zostala s platnickami na vozicku a druhu ktora sa dopracovala na pobyt na psychiatrii s dozivotnym uzivanim liekov , najhorsie na tom vsetkom je ze kolkokrat sa starame o ludi ktori nam cely zivot ublizovali .

Zuzazuza

Dat svokru do domova, ktory sa specializuje na starostlivost, ktoru ona potrebuje. Inak skoncite na psychiatrii alebo s rozbitym zdravim.