Depresia na materskej

Príspevok v téme: Depresia na materskej
Tomas Martin

Potrebujem prosím poradiť, manželka je na materskej dovolenke. Máme 2ročné a 4mesačné bábätko. Od narodenia druhého dieťaťa začala byť smutná, máva extrémne výkivy nálad a stále opakuje že nenávidí svoj život, že nikdy nemala mať deti a niektoré dni býva úple bez nálady, potom zas vybuchne kóli maličkosti. Vôbec to nie je ten človek ktorého som poznal. Nič ju nebaví a z ničoho nemá radosť. Bývajú aj lepšie dni, ale väčšinou je to zle... Prosím poraďte mi, bojím sa že má moja žena depresiu, niekedy to aj hovorí. Neviem či je na mieste vyhľadať odbornú pomoc.

Angelika3

Ešte by som rada dodala, že možno sa to zlepší, až budú deti väčšie, samostatnejšie, teraz je toho na ňu asi veľa a hrozný stereotyp.
A ja žiadneho psychiatra neodporúčam, najmä ak kojí, aby jej tie chemikálie z liekov ešte prešli do mlieka, nie?! A vedľajšie účinky, hrôza. Každého by sme už len k psychológovi a psychiatrovi posielali.
Ja si myslím, že normálne sa cíti pod tlakom, potrebuje zmenu, vytrhnutie zo sterotypu, relax, to je všetko. Pekné, že jej chceš pomôcť.

Angelika3

Antikids
presne, ja toto tiež nepochopím, net plný sťažujúcich sa mamičiek za svoj poondený život (vid.stránka modry konik) a aj vonku to často vidím (nehovorím, že u všetkých) - nepríjemný, zamračený ksicht ženy, hlavná vec, že tri deti okolo seba. Jak keby im niekto držal nôž pod krkom a nútil ich tie deti mať, niekto povie že povinnosť ženy, haha, veď potom ani tie deti nemôžu byť šťastné, keď na nich v kuse bľačí a len vydáva rozkazy nejaká nervózna fúria.

Milý autor, tak k tomuto ti naozaj neviem pomôcť žiadnou konštruktívnou radou, ale prepáč, musela som sa vyjadriť k tomuto smutnému fenoménu....

Emily opat

Tomas Martin zober manželku k odborníkovi, neviem odkiaľ si, vyhľadaj si psychológa či psychiatra najlepšie ktorý ma s týmto skúsenosti. Na nete nájdeš info.
Nechaj na lekárov posúdiť stav a prípadnú liečbu manželky. Ty nie si lekár, aby si vedel posúdiť vážnosť situácie. Nepodcen to, tragédia sa stane rýchlo. Never "odborníkom" na fóre co ti tu vypisujú ze sa jedna či nejedna o depresii, nato sú lekári.

antikids

Táto téma je dôkazom, že z deciek môže mať žena akurát tak depresiu, keď je s nimi zavretá niekoľko rokov doma. Tak akáže radosť, a vraj "zmysel života" sú tie decká ??? Lebo ak by to tak bolo, tak by tvoja manželka teraz bola celá šťastná, veď má dve deti, a môže byť s nimi celý deň doma, lebo to je vraj hlavný (a jediný) zmysel života každej ženy (aspoň tak sa to predsa hovorí)...

Lenže sám vidíš, že to tak nie je, to sú len kecy, a nátlak, aby každá žena nakoniec tie decká mala... tá tvoja si možno tiež myslela, že ich "musí mať", a možno ich vôbec nechcela, veď to musí byť na nervy, byť celý deň zavretá s malými uvrešťanými deckami... sa ani nečudujem, že má z toho depresiu. Ja som šťastná, že môžem chodiť do práce, a po práci mám pokoj svätý, a žiadne detiská nikdy mať nebudem :)) nechcem si pokaziť radosť zo života :))

Omen

Tomas, treba si uvedomiť, že obdobie po pôrode je pre ženu veľmi náročné. Tento stav je ovplyvnený mnohými faktormi, medzi ktoré patria hormonálne výkyvy, nedostatok spánku, genetické dispozície, životospráva, kvalita vzťahu s partnerom,...

Z toho, čo si uviedol, sa jedná o popôrodný splín. Jedná o plačlivosť, výkyvy nálad, pocity úzkosti, nižšiu sebadôveru, vyčerpanosť, nervozitu,... V tomto prípade liečba NIE JE nutná! Stačí podpora rodiny a priateľov.
Manželka potrebuje DOSTATOK spánku, pravidelný prísun tekutín, vyváženú stravu, primeranú pohybovú aktivitu na čerstvom vzduchu.

To, že spomína depresiu, ešte depresia nemusí byť! A rozhodne to nie je na "okamžité vyhľadanie lekárskej pomoci", neublíži nikomu!
Preštuduj si pojmy "popôrodný splín", "popôrodná depresia", "laktačná psychóza", vyskúšaj dolespomínané rady a ak sa stav po určitom čase nezačne zlepšovať, až potom vyhľadaj lekára.