Obsedantno kompulzivna porucha

JezisiKriste

Piiiiichovina... Kazdy ma nejaku obsesiu, uchylku, nutkanie a kadejake hovadiny... Netreba sa tolko horlivo pozorovat lebo v dnesnej dobe je to take in mat aspon desat diagnoz, najlepsie je ked si ich clovek urci sam pomocou dr. Google.

Mne sa tiez stavalo, ze som pozorovala ako zmurkam alebo dycham alebo ako mi bije srdce, ze mi to nedalo pokoja a nutilo ma stale na to mysliet. A tiez mam kadejake klasicke obsesie ako nutnost mat iste veci stale tak isto usporiadane alebo nieco musi mat urcite poradie a ked to tak nie je tak mam az uzkost.

Ak to nie je uz chorobne, netreba to riesit. Chorobny pripad je uz serial Monk, to je ukazkovy priklad OCD.

OCD

ALE JE TO OCD!!!! V anglictine aj sensorimotor ocd, alebo body focus OCD, kedy sa clovek nevie sustredit na nic len len na prehltanie slin , zmurkanie alebo dychanie, je to rovnaka posadnutost ako hocico, co sa ocd tyka...

Jaris

Ja som to myslel tak že Ocd sú vtierave myšlienky. Je dosť možné že prehĺta každý (myslím sliny) len si to človek neuvedomuje, to je ako zmurkanie, dychanie, robíme to stále a neuvedomujeme si to...Len pri tom prehltani je to asi iné. Normálny zdravý človek bez obsesie možno prehltne sliny raz za čas a ani si to neuvedomi. Kdežto ja mám tu hnusnu myšlienku stále v hlave a prehltam dosť často ako som už spomínal a nie nejak povrchne ale poriadne "naplno" s tým že sa to nedá neurobiť, aj keď to niekedy oddalujem....ale vďaka za názor, teda myslíte že nejak poškodenie hrtana, hrdla či pažeráka mi nehrozí hej?

Tomas12345

Poskodit hrtan castym prehltanim slin ? No to si fakt nemysim.

Navyse mne sa nezda ze by tvoje slinenie bolo nejake caste. Sliny sa tvoria v slinnych zlazach a kebyze aj viacej slinis tak by sa to zachvilu vysusili tie slinne zlazy a citil by si sucho v ustach. Citis sucho v ustach ?

Mimochodom spytaj sa v lekarni ci slinit dva krat za minutu je vela, ale podla mna osobne nie je.