Socialna fobia, alebo nieco ine?

Príspevok v téme: Socialna fobia, alebo nieco ine?
Ruzka3345

Ahojte...trapi ma taka vec, no ani nie že trapi, ale ked si to tak začnem uvedomovať, tak to neviem pochopiť....
Mám 18 rokov a nikdy som nemala problém s komunikaciou s ludmi, či už cudzimi, alebo blízkymi/kamarátmi....nie som vôbec nejaký introvert, praveze som dosť výrečna, aj srandujem vela krat, smejem sa nahlas, rada chodim von aj do spoločnosti atď.... len pred nedávnom, ani neviem presne kedy sa mi začali problemy s komunikáciou pri cudzích ludoch, ono sa to týka v obchode keď som a predavačka alebo nejaká pracovníčka sa ma opýta či niečo nepotrebujem, alebo že či niečo nehladam konkretne, proste mi ponúka pomoc s výberom, hned ako prve co som si uvedomila je, že začnem byť nervozna, začnem sa potiť, zahmle sa mi pred očami a keď idem odpovedať tak sa mi pletie jazyk a koktam a pritom stači povedať buď ano alebo nie, no ja sa začnem zamotavať, vždy odpoviem niečo ako "nie nie netreba dakujem, no ja, dakujem no..." proste uplne celé zle...druhú vec co si uvedomujem je, že ani na tu predavačku očami nepozriem, absolutne celý čas pozeram nadol, alebo okolo seba....niekedy si pripadám ako keby som nevnímala svet a musím tak aj vyzerať... no vždy na mna tie predavačky potom tak pozerajú, ako keby som padla z vesmíru, no ja sama neviem prečo sa toto deje, nemala som nikdy s týmto problém...čitala som si o sociálnej fóbii lenže to na mňa vobec nesedí..takí ludia su večšinou introverti a to nie som, ja nemám problémy niekomu cudziemu zavolat-dohovárať sa s nim, íst prednášať nejakú prezentáciu ked je tam napriklad celá škola, nemám problem ked je okolo mňa veľa ludi, proste nikde...vždy iba ked sa ma v obchode niekto toto spýta.. a chcela by som vedieť čo to je...bola by som rada keby mi niekto poradil, alebo napísal niekto, kto preživa možno niečo podobné, alebo to mal niekedy...
Ďakujem

nicollette12

Tak po tomto mi to pride tiez, ze by to mohli byt nejake uzkosti...ale neviem ci hned uzkostna porucha, to viem ake su priznaky, ale taketo iba chvilkove uzkosti to nemusi byt nic vazne...akurat som pisala do jednej temy ohladom spanku a vycerpanosti, tak ma tak napadlo, kolko hodin spis priemerne? Ked tak napis kedy ides spat a kedy vstavas, skus tak cca...

Ruzka3345

Ahojte, dnes sa mi to stalo znova..Bola som nakúpiť zo školy v takých menších potravinách a predavač sa ma opýtal že či niečo hľadám, lebo som nevedela nájsť jednu vec čo som chcela kúpiť, tak som stále chodila dookola a pozerala kde to je, tak sa ma to spýtal a došiel ku mne a ja som sa v momente celá spotila začala som habkať, nevedela som či povedať áno, alebo nie, tak som najprv stála ako obarená, hneď točáky hlavy, spotené ruky, mala som chuť újsť stadial...tak som nakoniec povedala že nie nie netreba, on že dobre, tak som tam ešte chvíľu chodila, určite ma videl ako zmätene chodím, no nakoniec som to ani nekúpila, rýchlo som zaplatila a utekala preč.chrbát celý spotený samozrejme..len teraz som si to hneď uvedomila, že sa to stalo a mala som normálne chuť plakať, lebo netuším čo mi je...už sa normálne bojím ísť si niečo kúpiť...

Ruzka3345

Kontrol0r : Ja som aj čítala, že tá fóbia môže byť aj slabšia, že nemusím mať všetky príznaky, ale ja neviem, nepríde mi to ako toto....nemam pocit že by to bola ta fóbia...Hocičo som našla o probléme s komunikáciou, nikde som nenašla niečo podobne k mojmu problému...

Kontrol0r

Toto riešim celý život, je zaujímave, že sa to začalo len tak prejavovať, ja to mám pre šikanu v detstve.

Ruzka3345

Ale vlastne včera sme sa trochu s priatelom pochytili a potom som šla nakúpiť, bola som trošku napätá, aj nahnevaná, ale nebolo to nič vážne, preto nevidím dôvod..

Ruzka3345

nicollette12 : Práveže nič take v blizkej minulosti sa nestalo, v škole mam kamošky, s priatelom som na tom super , rodina to isté, z kamaratov ma nesklamal nikto, žiadne hadky....Fakt už neviem...

nicollette12

Uz druhy clovek dnes, haha :D v poriadku, ani by som nevedela, kebyze sa nenazriem do tejto temy....
No a k problemu, moze sa ti kludne zacat socialna fobia, mohla to spustit nejaka neprijemna skusenost s ludmi, napriklad sklamanie od cloveka, pocit ze nemozes nikomu verit, nejaka silna hadka...cokolvek, skus porozmyslat...

Ruzka3345

Prepácte odpisovala som jednej slečne a skopírovala som jej nick do mojho mena namiesto svojho, dúfam že to nebude vadiť velmi sa ospravedlnujem, až teraz som si všimla

nicollette12

No ono to neprišlo "len tak", ja len presne neviem kedy sa to začalo, lebo som sa moc nepozorovala, brala som to skor ako vytaženost, alebo som sa nemala chuť s nikym rozpravať, mať priamy kontakt, no skor som si to neuvedomovala, až teraz ked som sa tak spätne pozrela a zamyslela nad tym lebo napriklad aj včera sa mi to stalo v obchode....ale viem že aj predtym velakrat, ale nemala som to od mala...

Najčítanejšie články