koksatroza

Príspevok v téme: koksatroza
orbitek

Mám koksatrozu 3stupeň a pozorujem,že by som potrebovala kvalitný matrac /moje už majú 7 rokov, lenže nevyznám sa ,že ktorý by na moje klby bol prospešný. Na výmenu klbov nie som ochotná pristúpiť - zatiaľ.
Ak by mi niekto v tomto vedel poradiť a usmerniť budem povďačná za každú dobre mienenu radu.

Biela Kobra

orbitek, ja som už bola tak, že som myslela, že sa bez palíc nedostanem ani do práce... Je pravdepodobné, že máš iný stupeň, ale tiež som sa už začala zmierovať s operáciou alebo ambulanciou trvalej bolesti... Rozbehali ma trochu v Sklených Tepliciach, jednak tamojšia voda a k tomu tie cviky. Injekcie GUNA mi zabrali tak po štvrť roku, plus 2x do roka chodím na protizápalové infúzie. Tiež som vyskúšala rázovú vlnu, ale bolo to drahé a výsledok stál za prd. Je fakt, že sa človek pri tom naozaj musí hýbať. Plus lieky, beriem Versan už niekoľko rokov, aj keď mi robí zasa zle na žlčník. Plus ten matrac, akupunktúra, strava, vo výsledku mi je oveľa lepšie ako pred dvoma-troma rokmi.

Pokukala som po tej meracej podložke, našla som jednu, ktorá sa volá X-SENSOR. Majú to mať na každej lepšej predajni bez ohľadu na to, akú značku matracov predávajú. Ja som na to narazila v Banskej Bystrici, ale viem, že ju majú aj v D-nábytku v Lučenci a dozaista aj inde, alebo podobnú deku so snímačmi. Deka slúži len pre lepši výber matraca, samozrejme.

orbitek

Biela Kobra - no neviem ako by na mňa ľudia pozerali tu v meste chodiť s nord-walking palicami, azda tak na jar do prírody.Cvičím zostavu ktorú som cvičila na rehabilitácií a injekcie kolagenové by mne už nepomohli - ty máš zrejme menší stupeň. Ale vidím, že sa tomu rozumieš a vieš mi povedať aj ktoré potraviny áno a ktoré nie?Nasadila som si MSM doplnok,reumatické lieky nechcem brať a ani som nebola u ortopeda...vieš ak odmietaš operáciu, tak sa s tebou už veľmi nebaví aj ho chápem, veď u mňa už ani nič iné nepripadá. Možno keď budem šalieť od bolesti a hlavne nočných tak na ňu pôjdem,len ja mám z operácií doslova fobiu / z každej / a nik mi nezaručí, že telo umelý klb prijme. No pri mojej diagnoze je potrebný kvalitný matrac a preto som prosila tu na fore o radu, keďže v matracových predajniach ti neporadia a každý výrobca si chváli svoje výrobky. Inak v zdravotníckych mi neporadili, keďže tento sortiment nemajú, ale gelové vložky ako si mi radila som dnes kúpila. Jedno som zistila, že v lete ma tak klby nebolia ako v zime, tak zrejme záleží na obuv, takže čižmy mi nerobia dobre.

Biela Kobra

orbitek, 10 kg nadváhy nie je až taká katastrofa, aj keď takú polovicu by si dole dať mohla. Hlavne sa musíš hýbať. Plávanie je ošemetné, najmä ak plávaš prsia. Nech ti ortopéd odporučí nejakého špecialistu v tvojom meste, ktorý by ťa naučil vnodnú cvičebnú zostavu pre tvoju diagnózu, a tej by si mala každý deň venovať aspoň 20 minút aj napriek bolestiam. Bolesti časom ustúpia. Dobre ale funguje aj obyčajná chôdza, ale odporúčam nord-walking, chôdzu s paličkami, ktoré odťažia kĺby, a hlavne kvalitné napr. gélové vložky do topánok, ktoré tiež odpružia kĺby. Ak sa prestaneš od bolesti hýbať, tak je koniec. Mne dosť pomohli aj kolagénové injekcie do kĺbu, aj keď záber bol omnoho pomalší, ako sa uvádza. Držím palce.

orbitek

Biela Kobra, konečne dobra rada od ktorej sa dá odraziť. Tiež som uvažovala nad taštikovým, len či je vhodný na lamelový rošt. Je pravda, neudala som o sebe viac ako len moju diagnozu. Nuž mám nadváhu cca 10 kg, kostra útla. Pohybu mám málo,šetrím klby,ale cvičím a plávam aj bicyklujem. Snáď je chyba v stravovaním a chorou štitnou žlazou.
Takže o tom meračí tlaku pri skúšaní počujem prvý krát a tak zajtra zájdem pozisťovať. Viem, že mám nevhodný matrac, nakoľko mám bolesti pri ležaní na ňom, Jasne, že len matrac vymeniť nestačí, viem, že hlavne by som mala odľahčiť klby a to schudnutím, ktoré nie je jednoduché aj keď sa nájdu oponenti, že to ide.
Ešte raz dík za siahodlhé vyjadrenie k veci.

prav

mjanik kde vo svete zaziva akupunktura vzostup? V zapadnej europe a severnej amerike pomaly konci, stredna a juzna amerika a afrika ju nevyuzivaju, australia pravdu povediac neviem, ale mozem zistit, v azii ano, nemaju lieky a je tam velka tradicia a chudoba, blizky vychod minimum

prav

v nemocniciach tu maju penove madrace a nikdo sa na ne nestazuje, aj my sme vymenili strunove za penove, velka spokojnost. Treba si v obchode chvilu polezat. Obycajne penove, 25-35 cm vysoke.

Biela Kobra

Ja by som sa, s dovolením, vrátila k tomu matracu.
orbitek, škoda, že nepíšeš, koľko vážiš a akú máš stavbu tela. Nikto ti na základe jednej otázky nemôže dať odpoveď, ktorá by ti pomohla. Pre každého človeka je totiž vhodný iný matrac. Záleží od toho, ako má telo daného človeka umiestnené ťažisko, či je viac kostantý, svalnatý, alebo má viac tuku atď. Takže k veci:

Ja tiež trpím roky koxartrózou. Som relatívne chudá, vážim 55 kg a ťažisko mám cca v strede, na panve, kde mám aj najväčší zdravotný problém. Z toho dôvodu som si kúpila taštičkový matrac s najvyšším počtom taštičiek na m2, pružný s mäkkou vrchnou vrstvou, kde sa moje kosti môžu "potopiť", ale celkovo mám telo pri spánku v rovine a neprehýba sa. Pri tvrdom matraci som bola jednak celá otlačená, na druhej strane mám prehnutú chrbticu podľa toho, ako sa telo snaží vyrovnať s nepoddajnou podložkou, čo má za následok ďalšie bolesti a obmedzenie pohybu celý deň a už vôbec nehovorím o tom, že sa ani nevyspím.

Netuším, aký matrac treba tebe. Rozhodne by som ti ale mohla poradiť, aby si šla vyskúšať matrac do predajne, kde majú merač tlaku na matrac. Bez toho by som matrac ani nekupovala, bez ohľadu na také či onaké rady od "odborníkov". Merač je tenká podložka, ktorá sa prestrie na matrac a sníma tlak tvojho tela na matraci. Matrac by mal byť taký, aby sa pod tebou neprehýbal, ale ani netlačil, na čo slúži farebná škála pri vyhodnotení tlaku. Červenou farbou svietia, kde tvoje telo tlačí o matrac tak, že je to časom bolestívé, v konečnom dôsledku to potom zvyšuje problémy s kĺbami a telu sa pri spánku neuľaví. Výber je potom jednoduchý - kúpiš si taký matrac, pri ktorom môžeš ležať na chrbte alebo na bruchu tak, že tam nebudú červené miesta.

Čo sa týka akupunktúry, vyskúšala som. Akupunktúra však sama o sebe nestačí - teba zmeniť aj životosprávu. Treba brať lieky, aspoň tri mesiace do roka. Treba pravidelne, prakticky denne cvičiť špeciálne cviky, ktoré ťa naučí lekár alebo špecializovaný fyzioterapeut, aby sa ti zachovala hybnosť a zastavila alebo aspoň spomalila degenerácia tkaniva. Treba si upraviť stravu, pitný režim a hlavne pozitívne myslieť a naučiť sa s chorobu žiť. Dobrý matrac tomu pomáha. Držím palce.