Matka zacala pit

Príspevok v téme: Matka zacala pit
Stanka33

Ahojte zacinam byt zufala.Vobec neviem na koho sa obratit a co robit.
Mama mi zacala popijat .ale sposobom,ze niesem tam vinko prilezitostne ale asi kazdy druhy,treti den sa zpije ako gaca :(( strasne na nu pozerat.Potom robi doma divadlo uplne sa mi zhnusila ako clovek.Okrem toho sa lieci na vysoky tlak a cukrovku.Neviem co s tym, napadlo ma ist za jej lekarom a porozpravat sa s nim ci vy si nedal.s nou sedenie.Ci co mam robit? :((

Pipinanana

..a ako vravim, nic to nezmeni :) , na emociach slabych ludi si budete zarabat dalej.. snad to teda niekomu aj pomoze, aspon tym, co si prehnane vsimaju sami seba a nemaju v zivote skutocne problemy..

Pipinanana

Aspon mate dokaz, viem sa aj rozculit aj zasmiat :D .. takze neotravujte prosim s emociami pri realnych problemoch, aby ste si zarobila..

Pipinanana

Mila pani JL,
nadherne basne.. ja emocie prejavujem cely den a cely zivot, nepotrebujem citat Vase poezie.. :)
Ludia pije dalej. To je realita. Ziadne emocie ju nemenia. Myslite to mozno dobre, ale ste mimo. Aspon s Vasimi recami o pozitivnom mysleni a atidepresivach sa zhodujem, aj ked pre Vas je to marketingovy tah.. len blabol. Stokrat mozete plakat alebo mysliet pozitivne, ked vidite denne na alkoholikov a narkomanov, bezdomovcov a zomierajucich, ktori to proste nemaju pod kontrolou. Bud ste z nejakej inej planety, ja z tej co sa vola realita, a zijete si sluzsne z pocitov ludi co sa nevedia sami zvladat.. alebo ste sa v zivote s realnymi problemami sama nestretla, inak by vam emocie samej prisli uplne odveci. Podla mna blabolite o pocitoch a o realnom tazkom zivote prd zo skusenosti viete. Taky je moj nazor.

Jana Lukacova

Stanka33:
Situácia, ktorú mama musela prežiť krátko predtým ako jej „excesy“ začali v nej vyvolala silnú emocionálnu odozvu, s ktorou si nevie dať rady, čo sa prejavuje únikom v alkohole. Ako už bolo uvedené mama musí chcieť zmenu sama, nedá sa ju k tomu donútiť. Zjavne prežíva určitý stav „delíria“ a necháva sa zmietať svojimi problémami. Môžete sa mame pokúsiť dohovoriť alebo ako píšete osloviť lekára alebo iného blízkeho človeka, možno jej to pomôže si svoj problém uvedomiť a rozhodne sa vyhľadať pomoc..

Dôležité v tejto ťažkej situácii však pre Vás samu je, aby ste pozornosť venovala aj sebe a nenechala stiahnuť dole jej správaním...Takéto situácie, ktoré sa týkajú najmä našich blízkych v nás samých vyvolávajú silné emócie (píšem to aj z vlastnej skúsenosti s alkoholikom v rodine), ktorým ak nebudeme čeliť, začnú sa nabaľovať a dospejú do stavov, ktoré prežíva Vaša mama alebo iných stavov, ktoré psychológovia/psychiatri diagnostikujú ako „psychické poruchy“. Ak obnovíte svoj vnútorný pokoj budete ďaleko lepšie zvládať aj situáciu okolo mamy, nech už sa vyvinie akokoľvek.

@ Pipinanana
..áno, prejavenie emócií je univerzálne riešenie, ktoré je potrebné aplikovať v konkrétnom prípade (rôzne situácie v nás vyvolávajú rôzne druhy emócii, v rôznej intenzite)...je to tá najdôležitejšia schopnosť, ktorú sme dostali „do vienka“, aby sme dokázali zvládať problémy a nepríjemné situácie, ktoré život prináša, ale prestali sme ju využívať....dá sa k nej však prinavrátiť (dôležitou súčasťou toho je začať si uvedomovať procesy, ktoré sa v nás odohrávajú)...Bohužiaľ mnoho ľudí, vrátane psychológov, psychiatrov považuje za prejavovanie emócií to, čo ním nie je alebo nemusí byť. Napr. plač alebo krik môže byť sprievodným javom toho, že človek zo seba dostáva von emóciu, ale môže to byť aj naopak tj. plačom alebo krikom si človek (nevedome) blokuje plné prežitie emócie, ktorá sa v ňom dusí. Rovnako užívaním liekov sa emócie von nedostanú.

To či človek skutočne prejavil potlačené emócie, ktoré v sebe má zistí veľmi jednoducho – tj. že sa cíti skutočne (trvalo) lepšie. Ak to tak nie je, akokoľvek vedome alebo nevedome sa svoje emócie „snažil“ prejaviť, neudialo sa tak.

(Iná cesta nie je, všetky ostatné "pomocky" ako napr. pozitívne myslenie vedú k bludnému kruhu, k sebaklamu, ktorý sa raz skôr či neskôr zlomí. Rovnako dobrovoľné rozhodnutie človeka ignorovať svoje emócie vedie k tomu, že sa pripravuje aj o radosti života, svoj život prežíva, ale nežije naplno....)

medikamentus

Uplny suhlas s Pipina..
Dohovorit, dohodit terapiu a odist.

Pani L je uz vyssi level. Moze ujasnit
veci, ktore sa deju a preco.
Nerobim promo nikomu, p. L vobec nepoznam,
ale ak ti zalezi, tak vyhladaj kazdu pomocnu ruku.

Pipinanana

Mas to tazke :( .. esteze ti tu zatial nepise nepise pani JL o neprejavenych emociach, univerzalnom rieseni..
Tiez to mam v rodine, jedno trvalo 20 rokov, druhe uz skoro rovnako.. je to hrozne, ale kym sa ti mamu nepodari presvedcit a ona sama nebude chciet prestat pit, nikto neurobi nic.. hovorila som s psychiatrami, v skupinke alkoholikov s tymi co abstinuju.. neni ine riesenie len to aby ona chcela prestat a isla sa liecit :( len ona sama.. potom uz jedine keby nieco vyviedla, ze by jej to liecenie miesto basy nariadil sud.. :( citim s tebou :(

Tomas12345

Skus mame dohovorit vysvetli jej ze ked bude pit tak si cukrovku aj vysoky krvny tlak len zhorsi. Bolo by fajn to povedat aj jej doktorovi on by jej to lepsie dokazal vysvetlit . Cukrovka a vysoky krvny tlak sa daju dostat spravnou zivotospravou pod kontrolu a stabilizovat svoj stav to nech si tvoja mama uvedomi.

Hamburgerx

To nevadi, ze uz nie si dieta, sama neviem, ci by som teraz vedela, co robit. Ale urcite to treba riesit, necakaj, ze sa veci vyriesia samy. Bolo by dobre zistit pricinu, co tvoju mamu doviedlo k pitiu. Tiez, ci uz ma vypestovanu zavislost alebo len zacala s pitim pred par dnami. A tiez, ci byvas blizko nej a nakolko mas cas sa venovat jej problemu. Je potrebne, aby ta nevnimala ako nepriatela, ale ako niekoho, komu na nej zalezi. Mas predstavu o tomto vsetkom, co som napisala? Ak to nechces rozoberat na fore, mozeme si napisat na mail. Rada by som ti pomohla, ak to je v mojich moznostiach.