Dobrý deň stále som mal pocit ako by som mal niečo v lavom prsníku.
Bol som na RTG hrudníka kôli práci a na prsiach ktoré su na rtg biele (priesvitné) je väčšia tmavá škvrna, neviem určiť na ktorej strane to je.
no a popis som dostal takýto :
RTG hrudníka: Bránica bilat. kontúrovaná, vľavo segmentovaná, KF uhly voľné. Pľ. parenchám bez evid. patolog. ložiskových al. infiltratívnych zmien. Bronchovaskulárna kresba priemerná, hily v norme. Tieň srda v priemernej veľkosti. aorta v norme.
Neviem či niečo zistili alebo to možno ani nehľadali ale v každom prípade ak by tam niečo bolo tak by to tam aj napísali že ? Preloží mi niekto ten popis ? :)
RTG
pokiaľ fajčíš, radím okamžite prestať. Potom je tu možnosť alergie.
Infiltrácia pľúc je klinický syndróm, pri ktorom normálna vzdušnosť pľúcneho tkaniva nahrádza patologický substrát so zvýšenou hustotou, najčastejšie zápalovej povahy.
Hlavnými príčinami pľúcnej infiltrácie sú nasledujúce patologické stavy:
Pneumónia (bakteriálna, vírusová, plesňová).
Proces tuberkulózy.
Alergické ochorenia (eozinofilný infiltrát).
Malígny alebo benígny nádor.
Ohnisková pneumonoskleróza.
Infarkt pľúc.
Systémové ochorenia spojivového tkaniva.
Zdroj: sk.greeleymedcare.com
Nádor v prsnej žlaze ozaj neuvidíš na snímke hrudného koša, jedná sa o iné žiarenie s inou energiou. Nádor pľúc sa na snímke prejaví ako tieň.
Ale tak nádor už asi ten doktor videl tak možno tam nemám nález a aj keď na to pozrie lekárka viac s tým neurobí ak v popise nič nieje tak to zrejme nechám tak.
Tomas12345 a co povies k tomu rtg co som tu postol ?
philips: Goodle pomohol cize rtg vyslo ze som zdravy a ten artefakt je chyba na RTG snimku. Tak snaď. Veď predsa by doktor do popisu napísal ak by tam bol nález.
V preklade ?
Aorta je žila? Tak fajn..
Nález na RTG je fyziologický, pravdepodobne sa jedná o artefakt.