Dobrý deň stále som mal pocit ako by som mal niečo v lavom prsníku.
Bol som na RTG hrudníka kôli práci a na prsiach ktoré su na rtg biele (priesvitné) je väčšia tmavá škvrna, neviem určiť na ktorej strane to je.
no a popis som dostal takýto :
RTG hrudníka: Bránica bilat. kontúrovaná, vľavo segmentovaná, KF uhly voľné. Pľ. parenchám bez evid. patolog. ložiskových al. infiltratívnych zmien. Bronchovaskulárna kresba priemerná, hily v norme. Tieň srda v priemernej veľkosti. aorta v norme.
Neviem či niečo zistili alebo to možno ani nehľadali ale v každom prípade ak by tam niečo bolo tak by to tam aj napísali že ? Preloží mi niekto ten popis ? :)
RTG
Rtg hrudníka máš úplne v poriadku! Ak by si tam mal niečo chorobné, lekár by to v popise snímky určite uviedol.
Tá väčšia tmava skrvna je sumerne na oboch castiach prs teda pluc ?
A k tomu tvojmu popisu
(Bránica bilat. kontúrovaná, vľavo segmentovaná)
To znamena ze branica je bilateralne-obojstranne konturovana- teda nakreslena na rtg snimku , teda bilateralne konturovana znamena ze je na rtg snimku nakreslena obojstranne sumerne.
Vlavo segmentovana neviem co znamena ale segmentovana by mohlo znamenat ako keby rozdelena na urcite useky a diely ?
(Tieň srdca v priemernej veľkosti. aorta v norme.)
To znamena ze mas srdce o normalnej velkosti teda bez zväčšenia srdca , a aorta to je velka duta zila ktora vedie do srdca ta je tiez v norme nie su tam na nej ziadne aneuryzmy-vypukliny ani nic ine .
(Pľ. parenchám bez evid. patolog. ložiskových al. infiltratívnych zmien)
To znamena ze pluca mas ciste bez nejakych utvarov.
( , KF uhly voľné.) Neviem co su to KF uhly ale viem ze to je v poriadku ak su KF uhly volne.
(. Bronchovaskulárna kresba priemerná, hily v norme.)
Plucné hily sú centralne partie oboch pľuc a pozostavajú z pľucných žil, pľucných arterii, hlavných priedušiek a lymfatických ciev a úzlin. Zmnoženie alebo zvýraznenie hilov je buď jednostranné alebo obojstranné. Bronchovaskularna kresba neviem co je ale vzhladom na to ze sa o nej viac nerozpisovali tak je to v poriadku
Kazdopadne podla mna to mas ok , a kebyze tam daco mas tak uz by ti o tom davno povedali