Šikana,strach,nesebavedomie

Príspevok v téme: Šikana,strach,nesebavedomie
Mama123456

Dobrý deň prajem. Som maximálne zúfalá mama,ktorá sa bojí o budúcnosť svojej 15 ročnej dcéri. Už od mala bola milá,slušná,veselá,hudobne založená,ale hlavne bola veselá a energická. Po prvom ročníku až do teraz (chodí do deviny), ju v škole šikanujú,nemá priateľov. So všetkým sa mi zdôverovala,až som jej nedávno povedala,aby si našla kamošov,inak ostane sama a ona mi už toho zo školy nepovie. Nechce,aby ma to bolelo. Začala si písať s jedným chlapcom. Starším o 4 roky. Rozumeli si,začala byť veselšia,prestala vnímať ohováranie a nadácky adresované jej. S tým chlapcom sa stretli,ale už tri dni jej nenapísal. Síce pred nami nepreukazuje,že ju to bolí (písali si už dlho,stretávali sa pár x,bývajú ďaleko od seba). No ja to z nej cítim. To,ako zasa kŕčovito chodí,že je stále zatvorená v izbe a nechce chodiť do školy.
Trpela chvíľu psychickou anorexiou,lebo ju v škole nazývali tučnou a pod. už to nezvládala a prestávala jesť. Potom sa však spamätala... Prosím vás,čo mám robiť? Chodila aj k psychologičke,máme doma papiere o šikane. Od mala nemá kamošov. Najviac ju poznačilo to,že keď v tretej triede pozvala "kamošov" na svoje narodky,nikto neprišiel. Alebo ju v školr zbili. Učitelia na to dlabú. Len jedna (moja kamarátka) sa za ňu postavila a keď v škole chýbala,tak im povedala,že to dá na políciu. A povedala mi,že zasa je tichá,melancholická,citlivá a bez života... A stále si hrá na hudobných nástrojoch a spieva... Uzatvára sa. A všetky pocity píše do denníka. Ten si píše už od druhej triedy... Ďakujem za všetky rady...

Mia77

Nechcite od nej, aby sa chovala ako vsetci ostatni, nema sa dobre ako oni, nevladze sa chovat bezstarostne. Ak jej pomaha gitara, nech hra a spieva, nech pise, dennik je dobry napad. Kazdy sa s problemami vysporiadava inac, ja by som v tom problem nevidela, kym ju nieco bavi pri com sa odreaguje, kde si ulavi na dusi. Ak jej chcete byt napomocna, skuste ju vobec nepoucovat, iba pytat sa a zo vsetkeho najviac pocuvat. Nezatazujte ju vlastnymi emociami, ste matka a potrebuje Vasu oporu a povzbudenie, lasku.. nie vidiet len zufalstvo aj vo Vasich ociach. Ona ma problemy a to, ze aj Vas nicia jej silu nedodava, citi sa este horsie, radsej uz mlci. Skuste to nejako veru radsej riesit, nie lamentovat ze sa uzatvara a nechova ako chcete. S chlapcami to uz tak chodi, zial akurat v zlom case este aj to.. budu dalsi ;)

nicollette12

Tak ja by som to riesila prestupom do inej skoly..ale neviem ci sa vam to oplati, ked je v 9. rocniku.. skor sa zamerajte na vyber dobrej strednej skoly popripade gymnazia, ak ju bavi spev a hudobne nastroje, moze skusit konzervatorium.. a hlavne sa vy ako matka musite informovat o tom, ako intenzivne v skole riesia taketo problemy (sikanu a pod...), aby ste zabranili dalsej sikane..ale nemyslim si, ze by ju tam sikanovali, predsa len, novy kolektiv, aj z inych miest urcite, takze niekoho si tam urcite najde, nejaku kamaratku :)

rumunka

škola je povinná chrániť ziakov proti sikane.. ked som chodila do skoly ja rodicia neriesili a problemy mám z toho aj v dospelosti,..
dnes máte možnosti máte internet, sú media..

treba ísť za riaditelom skoly ze ho ziadate aby s tým niečo urobil, znizene znamky zo spravani ak nepomozu, prelozit štence na inu skolu, aj ked v 9 rocniku -poslednom no neviem..

hned ako ju zacali sikanovat ste ju odtial mali zobrať a preložiť na inu školu...

Jana Lukacova

Mama123456: píšete o problémoch dcérky...potrebujete si však uvedomiť, že v prvom rade Vy ste tá, ktorá má problém - nespracované emócie, ktoré vo svojom vnútri potláčate...to následne vplýva aj na Vašu dcérku, ktorá to podvedome cíti, a to ako sa s tým "snaží vysporiadať" sa prejavuje na jej správaní...sústreďte sa na seba, na to, čo prežívate Vy (emócie, ktoré v sebe potláčate), ak obnovíte svoju rovnováhu, veľmi to pomôže aj Vašej dcérke, lebo začnete vnímať veci inak, a budete aj k nej pristupovať inak (samozrejme, akúkoľvek šikanu a násilie v škole je potrebné riešiť).

ZazilaSomTo

Mozem sa spytat odkial ste? Ak zblizka klidne by som do tej skoly prisla a spravila poriadky. Mam 18 ale ublizovat slabsim nenecham.

Mama123456

Samozrejme. Písala aj ona jemu aj on jej. Len potom zrazu jej prestal odpisovať aj keď bol online. Nezdvíha jej mobil ani nič... A to čo sa deje v škole zasa vníma......