Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Strach - neviem čo s tým

Príspevok v téme: Strach - neviem čo s tým
WhatToDo

Dobrý večer prajem všetkým,

na úvod vás chcem poprosiť, aby ste ma neodsúdili, viem, že môj strach bude pre niekoho znieť az hlúpo a banálne, ale verím, že aspoň niekto mi tu pomôže.

Mám 18 rokov a budúci rok končím strednú školu. Mám záujem študovať na vysokej škole, ktorá je síce na Slovensku, ale nie v blízkosti môjho mesta. Cestovanie mám rada, keď cestujem s niekým známym, niesom zvyknutá cestovať sama, samozrejme sama cestujem napr.do školy, ale na dlhšie vzdialenosti cestujem len v sprievode iných ľudí. Štúdium na vysokej si bude vyžadovať veľa cestovania, najmä vlakom a autobusom, ale mojim problémom je úplný chaos a stres z cestovania v cudzom meste, zvlášť cestovanie vlakom. Necestujem vlakom často, vždy som mala skôr z vlakov mensiu paniku, na železničnej stanici vždy panoval chaos, veľa ľudí, tie hlásenia že vlak prichádza na tú a tú koľaj a nástupište atd...nikdy som ani pomaly nerozoznala nástupište a koľaje a vždy som bola mimoriadne vystresovaná, a bála som sa, že mi vlak ujde, že nasadnem na zlý vlak atď...Viem, že vzhľadom na môj vek su tieto veci skôr na zaplakanie, viem, že je to moja chyba, že niesom príliš v týchto veciach skúsená ale neviem čo mám robiť...V cudzom meste budem sama, celkovo to bude ťažké, zvykať si na internát a pod,,ale nič mi nerobí väčšie stresy ako práve toto cestovanie ...Poradíte mi čo mám robiť?

Tomas12345

Ahoj tak mas niekolko moznosti ako vyriesit dany problem

a) Najdes si Vysoku skolu v tvojom meste, takze nebudes musiet cestovat na dlhe vzdialenosti

b) Den ked pojdes cestovat si zoberes nejaky otlmovak upokojovak ako napriklad lexaurin a das si ho v ten den. Ale taketo lieky sa davaju len jednorazovo a nie kazdy den aby nevznikla zbytocne zavislost.

c) Zober si do vlaku nejaku knihu , osemsmerovky krizovky daj walkman do usi , skratka zamestnaj sa pri ceste nejakou cinnostou aby si nemyslela na svoj strach

d) Vzdy presvedcis aby dakto s tebou isiel

Dalsie moznosti ma zatialo nenapadaju

sarus1

ked budes mat cas, tak zober kamosku a chod si to vyskusat, neskor to vyskusaj sama aj 3-4x ist sama a uvidis ze to bude malina..
Toto je jedina vec ako sa to da prekonat. Nic ine ti nepomoze..
Ja som ale isty cas pouzivala v mojom zlom obdobi guaracujan (neviem ako presne sa to pise), on pomaha od uzkosti.. da sa volne zohnat v lekarni.

DlVERGENCIA

ved stačí oči otvoriť... kolaje su očislovane, pripadne sa opýtas niekoho... ja napriklad vlakom cestujem rada...

mna stresuje bus, nemozem busom ani chodit lebo zo stresu musim na wcko cikať furt.. stresuje ma ze v buse neni wcko :-D

a chaos a stres som mala v BA ked som chcela na bus a nastastie tam bola pani na zastavke a povedala mi ze listok si musim kupit v stánku.. akož čože?? v stanku? u nas sa listky kupuju v buse priamo...
potom stres orazit si listok , vela ludí , s kuframi, uz sme davno zo zastavky vysli a ja som este nemala orazeny.. a kebyze dojde revizor asi by som mu to nevysvetlila ze nemam orazeny lebo vela ludí...
takze tak.... vlak je uplna pohodička.... a pohodlne cestovanie...

ked si dospela musis sa ucit samostatnosti.... nebude ťa snad niekto za ručičku vodiť ako soplave decko...

Jana Lukacova

WhatToDo: Ignorujte sudcu v sebe, ktorý hovorí, že je to na zaplakanie a je to Vaša chyba...Každý máme z niečoho strach – prirodzený strach z novej situácie alebo strach, ktorí sa nám v určitých situáciách opakuje, pretože sme prežili v minulosti niečo neprijemné.. Čo je dôležité je prijať ho (nesúdiť) a čeliť mu - prejaviť ho (tak ako aj ďalšie emócie,ktoré vyplávajú na povrch) a potom pracovať na tom, pred čím utekáme (ako napr. uvádza ttt).

ttt

pokial budeš mať moznost, skus si takuto cestu vlakom do mesta kam ideš študovať vyskúšať. cez prázdniny aj častejšie, môžeš aj s niekým s tým, že ty budeš tá 'navigátorka'. a popritom to môžeš aj využiť že budeš spoznávať nové mesto :) takisto si zozačiatku môžeš aj kupovať miestenky, aby si nemala stres z toho že si nenájdeš miesto. držím palce :)