Kognitívno-behaviorálna terapia MICHALOVCE

psychologicka

Ahoj, ak hľadáš nejakého KBT terapeuta v okolí, tak odporúčam pozrieť si zoznam ich absolventov na Slovensku a dogoogliť sa, kde momentálne sídlia. Ak by aj nebol niekto priamo v MI,tak v KE ich máš pár aj v TV a okolí , tu je link na nejaký z ich zoznamov absolventov 4-ročných výcvikov www.kbt.sk.

No s úzkosťou samotnou a depresívnymi stavmi môže v podstate pracovať akýkoľvek terapeut s výcvikom, psychiater, či atestovaný klinický psychológ bez psychoterapeutického výcviku. Sú to základné a možno aj najčastejšie témy v ambulanciách a poradniach. Môžeš tiež skúsiť autogénny tréning, relaxácie a neskôr expozíciu v predstavách až dôjdeš k expozícii naživo voči podnetom, ktoré tieto stavy u teba podmieňujú a zosilňujú ;) už to,že pomoc hľadáš je prvým a najdôležitejším krokom k zmene aktuálneho stavu. Držím palce!

Cliattsi

Tu knihu si skusim pozriet. Tu depresiu som uz prekonal. Trvalo to 8 rokov. Mas teda aj depresiu? Moja depresia začala ked som mal tak 17-18 rokov. +8 rokov...ako 25-26 ročný som bol už v pohode:) Išlo to ale veľmi pomaly. Teraz JA rozhodujem o tom, čo si myslím. Poviem ti teda, že to bol poriadny zápas - doslova som "bojoval" sám so sebou a so svojimi negatívnymi myšlienkami. Ale nikomu som to vtedy nepovedal, že som ju mal( bál som sa, lebo vtedy je človek dosť zraniteľný aspoň ja som sa tak cítil). Až potom keď to skončilo. Lebo si viem predstaviť tých ľudí okolo mňa, že by mi to neverili, že ju mám.
Tiež som vtedy zamlada zvažoval psychologa - ale bál som sa toho - straty súkromia a tiež toho, že niekto vie o mojom živote. NERÁD SA SPOLIEHAM TOTIŽ NA INÝCH ĽUDÍ. Tiež som si myslel že sa to mižno nepodarí a dajú mi lieky a tie som nechcel. Bolo to teda veľké riziko, lebo som išiel do neznáma a moje znalosti z psychológie predstavovali len rady od niekt. ľudí zo života, TV a odb. knihy. Ale keď sa pozriem na niekt. študentov psychológie ..tak si hovorím, že asi by som sa takým ľuďom nedal viesť (nehovorím, že sa to týka všetkých).
Ak ty teraz dosť pochybuješ o ľuďoch a neveríš im, je možné, že ti to bude robiť problémy v tom slova zmysle, že sa nebudeš vedieť moc "oprieť" o toho psychológa.

A čo sa týka pojmov psychológ a psychoterapeut. Sú to 2 slová. Tu na fóre som sa ja kedysi dozvedel, že práve ten psychoterapeut robí terapiu a toho by si mohlla vyhľadať.

Počas depresie:
Bol som a aj som ostal samotár a povedal som si že to zvládnem sám. Bolo to o výdrži, že či vyhrajú moje myšlienky nado mnou , alebo ja nad nimi. Neviem, ale v akom si ty stave. Ja som mal strednú depresiu. Lieky som nebral.

To že potrebuješ vedenie chápem. Myslím si, že tiež keď sa pozrieš na svet okolo seba a na to,čo si o tom myslíš a sama sa pozrieš kriticky na svoje myšlienky, racionálne ich vyhodnotíš - tak to už máš z veľkej časti vyhraté.Ak sa ti to samej podari, je možné, že zažiješ taký pocit hrdosti na seba - Dokázala som to sama :) Bude to ale energeticky vyčerpávajúce.

Osobne si ale myslím, že každý terapeut by mal ovládať KBT. A ak si nebudeš istá, tak si myslím, že aj keď si možno taká "opatrná" (neviem, do akej miery), tak by si mohla aj jednému len tak zavolať a opýtať sa, či ovláda KBT. Myslím si ale že by mal.

Ak máš ale také stavy, že ti neustále idú negatívne myšlienky do tvojej hlavy a nevieš sa ich zbaviť, tak ti podľa mňa nebude stačiť len KBT.

Ja som sa dostal do depresií asi preto, že.som samotár a bol som dosť izolovaný od ľudí, a mal som dosť veľkú soc. fóbiu (teraz mierna) - následkom zlých skúseností s ľuďmi.
Keď chceš, môžeš mi tykať :)

ivik_94

Dakujem za odpoved a za informacie :) o REBT som teda este nepocula. Skoda, ze kniha nie je dostupna aj v knihkupectvach. Avsak, precitala som si knihu od ineho autora, doktora Davida Burnsa - Feeling Good (Citit se dobře), ktorá obsahuje dost vela informacii o kognitivnej terapii. Su tam popisane rozne cvicenia, techniky a pod. No problem u mna je, ze mi uz nestaci iba kniha alebo si nieco precitat. Potrebujem prekonat uzkost, a preto si myslim, ze v mojom pripade by bola lepsie interakcia s terapeutom. Pokial ma niekto nado mnou dohlad, tak sa viem skor prinutit k veciam, ktore mi inac nahanaju strach. Ako sa vam dari dalej pri prekonavani depresie?

Cliattsi

Ne iem, či mi šte odpíšeš,.ale.ak ťa.zaujíma.KBT, tak ak.by si chcela, môžeš si aj sama naštudovať
Odporúčam knihu od A.Ellisa -Racionálně emoční behaviorální terapie. Ak.by si ju chcela, nájdeš ju len v knižnici. A.E. bol.americký psychológ/psychiater. Ja som aj s pomocou tejto knižky SÁM pracoval v znižovaní svojej depresie. Takže som rád,.že sa našiel aspoň jediný človek,.ktorý ju takto zrozumiteľne napísal. Inak na stránkach vidím,že sa používa KBT. REBT je však novšia terapia. A.E. je vlastne zakladateľom REBT. Nechápem ale jednu vec stále, prečo sa píše na stránkach rôznych psychológov, že sa používa u nich KBT. Prečo sa teda nepíše REBT ?
A pre autorku -.mám záujem komunikovať aj o takýchto problémoch v rámci KBT, akže keď niečo máš, môžeš sem napísať.