Utrápim sa kvôli otcovi

Príspevok v téme: Utrápim sa kvôli otcovi
Nika_P

Môj otec prekonal pred necelými 2 mesiacmi infarkt myokardu. Vtedy bol odoslaný na koronarografiu do VUCSH do KE, z dôvodu vyšetrenia, ktoré však po dohode lekárom preložili na január, nakoľko si ju potrebuje rozmyslieť.
Nechodím domov iba raz za týždeň, ale mne sa zdá, že mu nie je dobre, nevládze tak, ako doteraz, zadýchava sa, má bolesti na hrudníku. Keď som sa ho pýtala, či mu je dobre, tak mi povedal, že áno. Vravela som mamine, že otcovi nie je dobre, nech sa s ním skúsi porozprávať, jej odpoveď bola, že jej nič nepovedal a ona sa kvôli nemu nebude znervózňovať.
Som v poslednom ročníku na VŠ, od tej doby sa nedokážem sústrediť ani na učenie, na nič. Mám časté hnačky, na internáte som vkuse nervózna a trápim sa kvôli nemu a tiež ma trápi postoj mamy.
Keď som doma, otec sa snaží držať sa. Čo by ste robili na mojom mieste?

Jana Lukacova

Rodičia sú už dospelí a každý z nich zvláda - nezvláda situáciu po svojom, sú to ich rozhodnutia...Vy sa v prvom rade však potrebujete sústrediť na seba - čo vo Vás táto situácia vyvolala a prejaviť to, čo cítite, aby ste bola "v pohode", inak sa necháte ešte viac vtiahnuť do problémov doma a nebudete k nim pristupovať s rozvahou.

Hanka012

Každý z nás má právo premyslieť si vyšetrenie a aj liečbu, zato nemožno nikoho odsúdiť.
Otec ťa zrejme nechce zaťažovať svojimi problémami a v prvom rade čo potrebuje je kľud a pochopenie. Ak aj liečbu odmietne, je to jeho rozhodnutie.

Angelika3

No bohužiaľ, taký je život, sama mám otca po porážke a to nevedel ani chodiť, ani rozprávať, som rada, že sa z toho dostal natoľko, že ako tak chodí a síce sa zajakáva, ale funguje.
Tiež mi ho je veľmi ľúto, najmä vtedy, keď sa mu to stalo, tá bolesť bola strašná.
Pozri, tvoj ocko, nie je prvý, ani posledný čo niečo také prekonal. Lekári nasadzujú lieky na tlak a ak ich pravidelne užíva, udržiavajú mu tlak v norme, čím sa predchádza ďalšiemu infarktu, takže teoreticky sa nemusíš báť.
Svojmu otcovi nemáš ako pomôcť, je to dospelý človek a je zodpovedný sám za seba, ale netráp sa, nie je to ešte koniec sveta. Vieš koľko ľudí prekonalo infarkt? Jedine čo môžeš urobiť, tak neviem, možno to znie laicky, ale skús sa zaujímať o nejaké spôsoby stravovania, ktoré môžeš otcovi odporučiť, aby infarktu predchádzal, alebo tak. Ja napr. svojmu kupujem ľanový olej, pretože veľmi dobre čistí cievy, čím sa predchádza upchatiu, ktoré spôsobuje porážku ako aj infarkt.

Sonia

Otec si nemal čo premýšľať s vyšetrením. Problém je že niekedy sa muži boja a ženy by mali trvať na tom aby zašiel k lekárovi. Nech matka s ním zájde sama na vyšetrenie, možno potrebuje oporu. Skús sa s ním porozprávať. Iste by mal užívať aj nejaké lieky, betablokátory, alebo niečo na riedenie krvi, neviem..lekári iste informovali.