Zvýšený cholesterol a triglyceridy

Príspevok v téme: Zvýšený cholesterol a triglyceridy
RomanMach

Nedávno som bol na vyšetrení krvi ohľadom problémov s bolesťou v oblasti pečene. Cholesterol som mal 5,9(limit 5,2) a triglyceridy 2,7 (limit 1,9). Lekárka mi na základe tohoto jedného odberu predpísala Atorvastatin. O statínoch som si prečítal už čo to. Doktorke som povedal, že tie hodnoty nie sú nejaké extrémne, že sa to pokúsim znížiť zlepšenou životosprávou (stravujem sa však myslím celkom zdravo). Zostala urazená, že nech si robím čo chcem a napriek tomu mi ten recept dala. Myslíte, že mám tie statíny užívať?

pedag

Ja to vidím tak, že za tými cholesterolmi a pod. sú táraniny o tom, že treba jesť pravidelne a päťkrát denne a tak ďalej. Človeku stačí na deň aj jedno jedlo a niečo menšie. Okolo mňa majú všetci tlaky a ja nič? Haló? Taká malá lyžička je niečo ako taká menšia lopatka, ale na čo?

majooooo

Gima, teba by preliecili asi len organy cinne v trestnom konani. To co tu "odporucas" je tvoj biznis, alebo len spolupracujes na podvode?

Jaja15

Drvený pestrec, po mesiaci si nechaj urobiť kontrolný odber. Ak ti ho nebude chcieť doktorka urobiť, zaplať si ho(u nás na poliklinike:odber krvi 6,eur+vyšetrenie HDL+LDL+triglyceridy cca 4,- eurá)spolu cca 10eur. Do mesiaca mi drvený pestrec dal do poriadku cholesterol. Berie sa 4x denne, kávová lyžička nalačno, jesť až po hodine....Poviem pravdu nie vždy som dodržala dávkovanie, ale chol.sa aj tak upravil, triglyceridy som mala v norme aj predtým.

Gima

Horkosť takmer vymizla

Čo sa stalo so starými grapefruitmi, z ktorých sme vytláčali horkastú šťavu, takže mnohých z nás prešla chuť jesť ďalej? Vďaka komerčnému výberu, kríženiu medzi druhmi a metódam premeny potravín horká chuť takmer vymizla z našich stolov. Do supermarketov sú dodávané červené grapefruity, ktoré nie sú tak kyslé. Paradajky dnes obsahujú asi dvestokrát menej svojej pôvodnej výraznej chuti a priemysel pri príprave ovocných džúsov odstraňuje z plodov substancie, ktoré vyvolávajú horkú chuť.

Mohlo by vás zaujímať: Znamenitý grapefruit: Pomáha tráveniu a znižuje hladinu cholesterolu
Varovný signál

Tieto voľby nijako neprekvapujú, pretože človek sa odjakživa správal voči horkej chuti podozrievavo. Sladké je symbolom okamžitej energie, slané slúži organizmu na to, aby mohol fungovať, zatiaľ čo horkosť je varovným signálom, aby sme potravinu nejedli. Mnohé prirodzené látky s trpkou chuťou totiž vyrábajú rastliny ako pesticídy, aby odradili baktérie a hmyz. Bohužiaľ práve tieto látky, ktoré niektorým druhom zeleniny a ovocia dodávajú horkú chuť, sú ich tajomstvom: vo vysokých dávkach môžu byť nebezpečné a človek sa vyvíjal tak, že rozpoznával nebezpečenstvo, ale v malom množstve sú veľmi vhodné na to, aby sme si udržali zdravie.
Zdravá horká chuť

Horké jedlá sú zdravé práve preto, že sú "toxické". Horké látky obsiahnuté v citrusových plodoch pôsobia proti zápalom, v brokolici, kapuste a keli pôsobia proti rakovine. Tie isté látky pôsobiace proti nádorom sa nachádzajú v zelenom čaji. Čisté kakao, červené víno a káva môžu mať priaznivé účinky práve vďaka svojim trpkým substanciám.

"Fytonutrienty, živiny rastlinného pôvodu, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, pomáhajú predchádzať nádorom, pretože deformujú bunky: sú zdravé práve preto, že sú toxické," uvádza epidemiológ Adam Drewnowski z Univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore, ktorý študoval protinádorové pôsobenie zeleného čaju, brokolice a červeného vína u silných fajčiarov.

Mohlo by vás zaujímať: 15 faktov o čokoláde, ktoré ste zrejme netušili: Je zdravá, odbúrava stres...A nevieme si bez nej predstaviť život!
Ako prázdne kalórie

Jed Fahey tiež z tejto univerzity tak trochu provokuje: "Jesť selektované ovocie a zeleninu alebo plody zbavené horkej chuti je to isté, ako jesť prázdne kalórie," hovorí. Rozhodne by sme si pre svoje dobro mali zvyknúť tolerovať trochu viac trochu horkú chuť aj z toho dôvodu, že fytonutrienty s nepríjemnou chuťou sú najlepším regulátorom chuti do jedla. "Ak vylúčime zo svojho jedálnička horké potraviny rastlinného pôvodu, pripravíme sa nielen o látky užitočné pre naše zdravie, ale narušíme si schopnosť konzumovať menšie porcie," vysvetľuje Daniele Del Rio z Parmskej univerzity.
Bez horkej ozdravný účinok klesá

Mohli by sme namietať, že tým, ako bola z rastlín odstránená horká chuť, vzrástla ich spotreba, predovšetkým u detí. "Potraviny rastlinného pôvodu majú tiež nízky energetický obsah, obsahujú vlákninu, vitamín C, ale ich ozdravný účinok klesá, ak z nich odstránime horké fytonutrienty: naším cieľom bude teda dávať prednosť menej sladkým druhom ovocia a zeleniny," hovorí Adam Drewnowski

To nie je nemožné: káva a pivo sa nám páčia, pretože horkú chuť prisudzujeme kofeínu a alkoholu, ktoré chápeme ako odmenu. Túto koncepciu možno však aplikovať aj na zdravšie jedlá. Nepríjemnú chuť môžeme spájať s inou, ktorá nám vyhovuje, napríklad dopĺňať cestoviny kelom alebo kapustou. Môžeme si dopriať aj aperitív horkej chuti, ktorý zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav a prispieva k tráveniu, aby sme si tak zvykali na chuť, ktorá nie je sladká.

Gima

Kešu oriešky šokujú svojou silou: Takto sa správajú v ľudskom tele!
Zdielať článok
Lajknúť článok
25.12.2017 | Diskusia 5

Orechy sú bombou plnou zdravia. Najvyššiu výživovú hodnotu majú vlašské orechy, plné kvalitných antioxidantov a omega-3 mastných kyselín. Zatiaľ čo sa vyzdvihuje sila vlašských orechov či mandlí, zabúda sa na kešu orechy, ktoré sú výnimočné!
Čo sa v nich skrýva?

Kešu oriešky sú sladké s nádychom kyslej chuti a sú bohaté na vitamín C. Málokto vie, že pod ich šupkami sa nachádzajú toxické oleje, ktoré môžu spôsobiť popáleniny na koži, takže sú predávané už dôkladne očistené. Predstavujú chutnú "náhradu" slaných chipsov a iných maškŕt. Vďaka nim si zlepšíte trávenie a odstránite z tela vysoký cholesterol. Takéto zdravotné výhody vám však poskytnú len nesolené kešu orechy.

Nájdeme v nich konkrétne tuk, bielkoviny, sacharidy, vodu, železo, fosfór, zinok, meď, mangán i kyselinu listovú.

Ďalšie prospešné vlastnosti:

Majú antiseptické a antibakteriálne vlastnosti, takže sú dobré proti nachladnutiu alebo bakteriálnym infekciám.
Vitamíny a živiny majú pozitívny vplyv na zápalové procesy v hornej časti tráviaceho traktu a odstraňujú ich.
Taktiež poskytujú pomoc pri metabolických poruchách, keďže normalizujú hladinu cholesterolu v krvi a zabraňujú vzniku krvných zrazenín. Navyše, sú dobré pre posilnenie nervového systému.​

Ďalšie účinky na zdravie

Podporujú imunitný systém.
Prečisťujú cievy.
Podporujú tvorbu červených krviniek.
Prevencia proti rakovine hrubého čreva.
Upokojujú nervový systém.

Keď viac uškodia ako pomôžu

Kešu orechy sa môžu zdať na prvý pohľad ideálnou potravinou, ktorá nám poskytuje zdraviu prospešné látky. Nemusí to tak byť. Majú totiž vysoký obsah kalórií, preto by ste mali byť opatrní s ich spotrebou, najmä, ak máte alergickú reakciu na jedlo. Nemali by ste skonzumovať viac ako 30-50 gramov orechov. Pri väčšom množstve hrozí opuch, vyrážka a podráždenie. Takúto alergiu však môžu spôsobiť aj iné druhy orechov. Aj keď sú nenahraditeľné pri liečbe kardiovaskulárneho systému, ich predávkovaním si môžete poškodiť imunitný systém.

Kycera

Máš zvýšenú hladinu LDL cholesterolu, kt. sa dá znížiť úpravou jedálnička a zaradením pohybovej aktivity, bez statínov. Okrem iného obmedz príjem sacharidov a cukru. Pomáha tiež redukcia hmotnosti a žiadne cigarety.

RomanMach

Nerobila mi ani pecenove testy. Podla mna by mi mala urobit opakovane meranie, a az na zaklade toho predpisat lieky-statiny na znizenie cholesterolu. Co ked som mal cholesterol zvyseny len docasne, na zaklade stravy z predchadzajuceho dna?