MAMOGRAFIA

Príspevok v téme: MAMOGRAFIA
12Zuzik21

Ahojte.
Chcem vás, najmä žienky, ktoré už vyšetrenie mamografom šťastne prežili :-), o radu.
Gynekológ ma poslal na mamografiu. Mám 42, ešte som toto vyšetrenie neabsolvovala. Ultrazvukom mi zistil viacero cýst, to bolo pred 2 rokmi, teraz pri prehliadke objavil jednu. Mňa ten prsník aj občas pobolieva.
Cysty vraj nebolia, a ak aj, doteraz ma nebolievali prsia, len pred menz.
Mám obavy aj z mamo, čítala som, že je to veľmi bolestivé vyšetrenie, najmä s nevýhodou pre ženy s menšími prsiami, čo je môj prípad. Kolegyňa naopak s väčšími proporciami len mávla rukou, že nebolí, len je to nepríjemné, že sa nemusím báť, druhá, s podobnými ako ja sa netvárila práve najlepšie, vravela, že bolí.
Uvažujem aj nad tým, že by som to odmietla. Mám strach z toho stláčania, pred tými spomínanými 2 rokmi mi dr. tak stáčal prsia, keď zistil tie cysty, že som pomaly videla hviezdičky a dva týždne ma dosť boleli.
Takže nie som nejaká sr..čka, ale z tohoto mám fakt menší des. Vraj tým podráždením sa z cýst môže kdečo vytvoriť.. :-(
Prosím prosím dajte vedieť, ak máte skúsenosť. Termín sa mi blíži a obavy narastajú.
Veľmi pekne vopred ďakujem.

Bessy

Nadväzujem na tému mamografie a možno moje poznatky pomôžu niektorým z vás pri výbere zdravotníckeho zariadenia, keď budete uvažovať o tomto vyšetrení. Po viacerých podstúpených preventívnych vyšetreniach na klasickom mamografe som začala uvažovať, ako sa vyhnúť RTG žiareniu a hľadala som alternatívne možnosti. Lekári akceptujú len klasické spôsoby vyšetrení, i keď niektorí pripúšťajú, že ani mamograf či ultrazvuk nie je celkom spoľahlivý. Napriek v tomto smere nie prílišnej zhovievavosti mojej lekárky, rozhodla som sa pre termovíziu a elektroimpedančný mamograf (MEIK). V lokalite Bratislavy nie je veľa zariadení, ktoré robia takúto diagnostiku a do jedného z nich som sa objednala. Zaslanie výsledkov mi bolo prisľúbené mailom, no tie vôbec neprišli, ani po urgencii. Dôvodom je alibizmus. Nemôže si predsa vziať na zodpovednosť vystavenie odbornej správy niekto, kto nie je lekár - špecialista v danom odbore, keď už samotné ústne podanie výsledkov bolo značne rozporuplné. Týmto som nechcela znevážiť uvedené metódy vyšetrenia a najmä termografiu, ktorú podľa mojich skúseností uznávajú aj niektorí lekári. No zároveň zdôrazňujú, že je potrebné, aby vyšetrenie vyhodnotil v termografii skúsený lekár, inak môže prísť k chybnej interpretácii termozáznamov, ako sa to stalo v mojom prípade. Na prvý pohľad dôveryhodne pôsobiace súkromné zdravotnícke zariadenie, ktoré deklaruje na svojej stránke vyšetrenia a liečebnú starostlivosť v rôznych medicínskych odboroch, nebolo v skutočnosti až také seriózne. Z toho vyplýva ponaučenie, že je dôležité vopred si overiť zdravotnícke zariadenie a najmä, či bude predmetné vyšetrenie skutočne vykonávať lekár - špecialista (absolvent lekárskej fakulty s titulom MUDr., nie žiadny iný Dr.). Nie je lekár každý, kto si dá okolo krku fonendoskop a zverejnené mená lekárov v tíme môžu byť len z dôvodu zvýšenia dôveryhodnosti, no ktorí sa tam fyzicky nenachádzajú a nerobia vyšetrenia. Ak by aj niekomu v takomto zariadení našli určitý "nález", musel by tak či tak absolvovať klasické vyšetrenia a liečiť sa u špecialistov. Tu by sa ho mohli snažiť liečiť iba ak drahými výživovými doplnkami. Nie je tiež na škodu pozrieť si obchodný register, čo má to - ktoré zariadenie uvedené v popise činnosti. A ak už niekto navštívi podobné zariadenie, mal by si pýtať doklad o zaplatení (nie malej sumy), pretože nie všade je to samozrejmosťou, čo tiež o niečom svedčí.

12Zuzik21

Biela Kobra,
zdravý rozum mi vraví, že by som mala ísť. Ale tie desivé infošky od báb na nete, že aj malé nezhubné nádoriky tlakom sa vedia rozprsknúť a jednej žene sestrička z mamo dokonca vravela, že mamo je škodlivá a kto doteraz nemal rakovinu, že ju po rokoch z mamo dostane... No ma vystrašili ako nikdy :-( Fakt v živote som nemala taký problém sa rozhodnúť ako teraz... Ale ďakujem, tvoj príspevok ma do veľkej miery upokojil, aj to popísanie prístroja ;-)
denisaf,
Indonal som si kúpila, beriem ho 3. týždeň. Teiž som počula, že niekomu pomôže, niekomu nie, ako napríklad Kobričke. Uvidím.
Ale je to smutné, že v dnešnej dobe nie je možné vymyslieť prístroj, ktorý by riadne a dokonale vyšetril a pritom nespôsoboval bolesti.
Bohvie, na akú sestričku ja natrafím, čo tiež nebude dajaká bezcitná... No držte palce a ďakujem že ste sa ozvali.

Biela Kobra

Na mamografiu chodím častejšie. Keď som bola pred veľa rokmi prvýkrát, tiež mi vyšetrenie robila sestra, ktorá nebola dosť školená alebo bola proste blbá, a vyšetrenie bolelo. Odvtedy som už nikdy nemala takú skúsenosť. Podložka aj pohyblivá časť, ktoré sa ťa dotýkajú, je z hladkého zaobleného plastu, bez hrán. Skúsenejšia sestra alebo lekárka vie celkom dobre odhadnúť optimálny prítlak a ty máš tiež ústa, aby si povedala, keď ti to už bude nepríjemné. Navyše, pri vyšetrení mamografom ti neskenujú len tkanivo v prsiach, ale keďže sa dá podložka a prítlačným ramienkom výškovo nastaviť a pootočiť, oskenujú aj okolité svaly a úpony takmer až pod pazuchu. To sa práve dá pekne využiť pri ženách s malými prsiami, ktoré si v podstate nemajú čo na podložku vyložiť (poznatok švagrinej, ktorá má "jednotky"). Tlak cítiš, ale bolestivé by to nemalo byť, a to ja chodím na mamo častejšie práve kvôli bolestivým prsiam a zhrubnutému tkanivu. Akurát, že je to studené :)

denisaf

zuzka ak ti boli zistene cysty odporucam ti nasadit si na 3 mesiace indonal je naozaj uzasny mne po nom zmizli cysty aj na vajecnikoch aj v prsiach...a omyl cysty mozu boliet mna tiez tlacili jeden cas som si myslela ze mam rakovinu normalne. Indonal pomohol... je skvely

K_atarina

Neodporúčam.
Ale keď si si čítala diskusie na nete, isto si ešte viac na pochybách, lebo vieš, 100 žien, 100 názorov.
To sa musíš sama rozhodnúť.
Veľkosť pŕs určite zohráva dôležitú úlohu, naozaj ženy s veľkými prisami to nebplí, čím menšie, tým bolestivejšie.
Ťažko tu radiť.