Názor na RTG zubov - kazy.

Nininin

Ahojte, prosim, vedel by sa niekto vyjadrit aj k mojmu RTG zubov? Dolna prava 7, to je isto kaz, pretoze tam nemam este ziadnu plombu. Ale vedeli by ste mi povedat ci nahodou pod plombou na lavej 6, nie je nahodou tiez kaz? Pripadne nejake medzizubne kazy? Zatial mi zuby vyzeraju dobre, ale obavam sa, ze ak si ich nedam dokopy, tak budem neskor lutovat. Samozrejme, som objednana k zubarke aj s RTG ale nestranne nazory aj dalsich ludi vzdy pomozu. Dakujem

zubkovavila

A ešte jedna vec, hore kaz na zube číslo:26 je dosť veľký pod plombou a dosť blízko dreni. Pokiaľ sa ten zub otvorí a vypreparuje sa celá kariézna lézia, obávam sa, že bude potrebné endodontické ošetrenie - vyberanie nervu. No nechcem strašiť. Možno sa zub podarí zachrániť aspoň na nejakú dobu. Sama uvidí :)
Inak treba si potom pripraviť väčšiu sumu na ošetrenie, keďže endodontické ošetrenie patrí už medzi tie drahšie. Je to časovo náročné ošetrenie ako pre lekára, tak aj pre pacienta.
Samozrejme, pre túto chvíľu to môžete nechať tak. Predsa len to už bude mŕtvy zub.
Keď sa na to pozriem z dlhodobého hľadiska, skôr či neskôr začne bolieť. Otázne je kedy.
Tak to je asi všetko.

zubkovavila

Dobrý deň, Roman.
Philips, vyjadrila som sa inému pánovi na RTG. Nakoľko ten bol autorom príspevku. Do komentárov som napísala. Nech mi to pošlú e-mailom, lebo sa mi to nedalo stiahnuť.

Čo sa týka toho OPG, ja tam kazy vidím a nie málo.
Takže keďže sa mi tu nechce rozpisovať všetko, posielam vám obrázok. Vyznačila som tam, kde kazy vidím - červenou.
Plus zelenou je vyznačené to, že treba riešiť vaše chýbajúce zuby.
Prečo ? Pretože ako môžete vidieť je tam veľký úbytok kosti. Horné zuby, ktoré máte, nemajú partnera na protizhryz, čiže sú tiež zbytočne. Takže by som riešila v prvom rade toto. Objednať sa na konzultáciu. Určite vás o tom informovala aj vaša zubná lekárka.
A musím pripomenúť: starať sa, starať sa , starať sa.
Neviem koľko máte rokov, ale musím pripomenúť že za svoje orálne zdravie ste zodpovedný len vy.

K priateľke sa veľmi nemám čo vyjadrovať, chrup ok, vidím tam jeden kaz pod plombou, ale neviem presne, či to kaz je. Viac tam toho nevidím, neviem posúdiť . Tiež sa starať, starať, starať. :)

Sonie

Už ti verím Philips, presvedčil si ma. Preto ako pracovník na zubnom RTG by si mal vedieť okomentovať snímky, o ktoré žiada Roman 1. Ja sa tiež rada poučím.

Roman 1

Rád by som keby užívatel "philips" konkretizoval v akej teme reagovala uzivatelka "zubkova vila" na moje a priatelkyne RTG.

DAKUJEM.

philips

Sonie, ale mne je s prepáčením u recta, či mi veríš alebo nie :-) Ja viem, že tam pracujem, či tomu veríš je len a len na tebe.
O škodlivosti/neškodlivosti RTG sa baviť netreba, je to ionizujúce žiarenie, ktoré môže, ale nemusí, mať dopad na DNA a prípadné malígne bujnenie. Ale nádorové ochorenia sú multifaktoriálne, nikdy nestačí len jeden jediný faktor na to, aby z toho vznikla rakovina. Avšak človek dostáva neustále určitú dávku z prírodného pozadia, prí výletoch do jaskyne, lete lietadlom atď. Dávky žiarenia, ktoré sa využívajú pri stomatologických výkonoch - OPG snímkach neprekračujú ani dennú dávku, čo dostane človek z prírodného pozadia, jedna OPG snímka je cca 6 hodín v prírode. Ďalej OPG sa nerobí veľmi často - väčšinou 1krát ročne, prípadne pri bolesti, často sa využívajú IO RTG snímky, kedy je dávka ešte nižšia.

Sonie

Philips, takých doktorov a pracovníkov akože v zdravotníctve sa tu vyrojí dosť, takže možno sa snažíš len zapôsobiť. U nás na Slovensku sa tomu iste nevenujú, ale v čechách aspoň o výskumoch v USA píšu, nájdi si. Skrátka stalo sa trendom, každá ambulancia alebo skupina má moderný RTG, (stál iste nemálo peňazí) nuž rôntgenuje sa a popri tom aj zarába, aby sa vrátili aj náklady.
Rovnako ako nie je relevantný dôkaz o škodlivosti RTG, rovnako nie je dôkaz ani o jeho bezpečnom používaní, pretože dôsledky sa môžu prejaviť aj po 10-20 rokoch.
Amalgám sa údaje u nás prestane používať kvôli znečisteniu prostredia, dá sa tomu úplne veriť?

philips

Myslím, že ako pracovník na zubnom RTG by som o tom vedel, avšak rád sa nechám poučiť, poprosím relevantný zdroj a odkaz na danú štúdiu.
Autorovi témy na toto nie je potrebné odpisovať, nakoľko už dostal kvalitnú a správnu odpoveď v inej téme od užívateľa Zubkova vila.

rasto212

Ja som za posledný mesiac absolvoval tri RTG - jeden len na konkrétny zub kvôli zápalu, potom som absolvoval OPG a nakoniec som absolvoval TELE-RTG - ale tak tie dva kvôli strojčeku, ale ajtak som zostal zaskočený, že koľko snímkov naraz....Určite mi to neprospieva :D

Sonie

Keď si nepočul, tak si preštuduj, Čo hneď neublíži, nie je zárukou toho že to neublíži o 5 rokov, pri častom RTG.
Istá štúdia z USA nevaruje ľudí predtým aby ľudia nechodili k zubárovi alebo odmietali RTG, ale zdá sa že veľa pacientov podstupuje RTG chrupu každoročne, doporučená frekvencia je jen jednou za dva až tri roky. Robila sa štúdia v súvislosti RTG a mozgový nádor. A ten sa neprejaví hneď, rastie pomaly. Mala som výborného zubára (žiaľ je už na dôchodku), ten si vedel poradiť aj s bolestivým zubom bez RTG. Ono s RTG je to však pohodlnejšie, ale mnohokrát zbytočné. Tak ako aj môj posledný panoramatický snímok vôbec nič nevyriešil.
Nechápem prečo by mal robiť RTG zubov, ak ešte nebolí a hľadať zápal na koreni.
Panoramatický snímok má svoj význam, ale napr. ak treba nosiť strojček, prípadne robiť protetické práce v ústnej dutine, aby sa zistil celkový stav zubov aj koreňov. Ale robiť ich pomaly pri bežných kazoch, to si ja už osobne nedám.
Tiež by si sa mohol vyjadriť k uvedeným snímkom pisateľa, možno lepšie rozumieš, ja nie.