Ahojte, sme s priateľom zasnúbení, svadba síce bude až za vyše roka, ale už je v pláne. Veľmi by som chcela so snúbencom bývať spolu, ale jeho rodičia sú proti tomu, pretože sú katolíci. Snúbenec už pracuje, ja ešte dokončujem vysokú školu. Ako to vidíte vy, ktorí ste z katolíckych rodín, ale aj všetci ostatní? Vedeli vám rodičia niečo takéto odpustiť, respektíve to prekusnúť?
Bývanie spolu pred svadbou
môj názor je taký, že ak nečakáte od rodičov, že vám to budú financovať, tak nemajú čo do toho kecať. a rovnako by som očakávala, že sa k tomu postaví aj partner. ty by si mala byť na prvom mieste. ja si rodičov vážim, ale odtiaľ-potiaľ. ste dospelí ľudia a príde mi úplne scestné aby vám kecali do toho či môžete spolu stráviť noc alebo nie, či môžete spolu bývať alebo nie. jedného dňa budeš jeho manželka, matka jeho detí a mal by sa vedieť za teba/za vás postaviť. nemá 15 rokov aby sa riadil pokynmi rodičov... dôležitý by mal byť názor vás dvoch a až potom názor rodičov. začínate tvoriť rodinu, mladú samostatnú rodinu a teda hlavné rozhodovanie by malo byť na vás dvoch. a rodičia by to mali ovládať a rešpektovať. aj keď sa obávam, že takto silní katolíci to budú vedieť pochopiť.
Mam dospelé deti .starší.Syn žije mimo nás.Dcera ma frajera niekedy prespia u nás niekedy dcera u nich.cca dva krat do mesiaca.Dcera ma 18.ešte študuje.Samozrejme ak by sa zle učila alebo iné všetko je inak.To či je niekto katolik alebo nieco iné nevypovedá o kvalite jeho života.Každý máme slobodnú vôlu a za svoje hriechy sa zodpovedáme sami či už sebe alebo .......Navyše veď ste dospelý a svojprávny co maju rodicia z vasimi potenc.hriechmy.?Že čo povedia ludia? Ludia nemajú právo súdiť .Že neviem ak je to v kresť.......Viem tiež som vychovávaný v katolickej rodine atď.Asi od 18-tich nechodím do kostola.Samozrejme mama pindala ale nepomohla si.Pozor som veriaci asi od 20-21 rokov.Náboženskú filozofiu mám naštudovanú,poznám sv.písmo venujem sa apokryftnej literatúre,ezoterickej náuke,prečo ti to všetko hovorím.Aby si vedela že viem .Dokonca som v rovnako ako svokrovci v pozícii rodiča!Preto hovorím vaše rozhodnutie je len vaše rozhodnutie vy ste tu o koho sa jedná nikto iný nemá právo rozhodovať za vás.Je to váš život vy ho budete žiť .Ano ak chcem mať dobry vzťah z rodičmi alebo svokrovcami je priestor na nejaké ústupky ,ale nie v tak zásadných veciach.Nenechajte si do ničoho kafrať ani do toho či budete alebo nebudete chodiť do kostola.O výchove detí ani nehovorím mami sú len v pozícii poradcu !!!!!!!!!!!!!!
Myslím si, že to vnímaš veľmi rozumne. Sama viem aké je to mať fanatických rodičov, aj keď moji niesú katolíci. Na druhej strane v podstate sa ti nedá poradiť, lebo je to na tvojom priateľovi, aby rozhodným tónom oznámil svojím rodičom, že chcete spolu bývať pred svadbou.
Aj ostatní ti to tu naznačujú a tiež, že to nemá nič spoločné s úctou voči rodičom. Keby pindali, môže im odcitovať text z ich prepokladám obľúbenej biblie: narýchlo som našla že by to malo byť evanjelium podla Matúša kapitola 19 odsek 5 :a povedal: "Preto muž opustí otca i matku a pripúta sa k svojej manželke a budú dvaja v jednom tele.
tvoj priatel sa správa ako nesvoprávny, je snád decko, ? Ked mamička zavelí, musí byť doma do západu slnka, lebo bude výprask?
ved to je choré... po svadbe sa to nezmeni a bude to len horsie, vela zien doplatilo na to ze verili že sa chlap zmení po svadbe a potom iba zbytocne vyhodene peniaze na svadbu a potom rozvod..
mala by si mu dať ultimátum bud si vyberie teba alebo mamičku...
mal by si zbaliť veci a oznamovacou vetou , že sa stahuje k tebe,... mama, oco majte sa,... odísť, vypnut mobil a vybavené..
a nech mamička nerváči kolko chce...
Byvat by som chcela bud u nas alebo v prenajme, za rok-dva hypoteku a riesit to uz vlastnym byvanim. U nas mame k dispozicii polku rodinneho domu, tak docasne by to bolo celkom dobra alternativa, lenze...
Uz to skoncila aj krikom ked priatel u nas prespal, co fakt nechapem, radsej mu povedia aby sa o polnoci trepal domov, ked je este jesen, hmla, zle cesty a to aj v pripade ze na druhy den mame spolocny program a o 8 hodin sem pojde zas. Som velmi velmi blizko tomu aby som najprv buducej pani svokre vynadala nech si nestrapnuje syna a priatelovi uz neviem ako mam dohovorit, kedze jeho kazda odpoved je ze sa s tym snazi niecourobit, ale nejde to zo dna na den
ale snád nechceš ísť byvať ku nim,. resp po svadbe budete mať vlastne byvanie snád..
lebo ked sa do vás stareju tak to manzelstvo dlho trvať nebude..
nebol by to prvý prípad kedy rodičia zničili vzťah decku..
ked chce partner zenu, rodinu, má zabezpečiť pre nich bývanie,
alebo ked ty dokonciš skolu, zamestnaj sa, zober hypo a kup si vlastny byt na svoje meno, zdoraznujem! pred svadbou! a iba tvoje meno nech tam figuruje,.. a nech sa partner nastahuje k tebe.... alebo nech ostane mamičke pri sukni... a nájdi si ineho...
niekedy mam pocit ze chlapi strasne lipnu na svojich matkach, rodicoch a potom to aj tak vyzera. nie je to mozno dovod na rozchod, taketo veci sa daju riesit, ale musite si hlavne taketo veci medzi sebou riesit a potm sa spolocne porozpravat s rodicmi, ide preda o vas dvoch.
zacinam si to uvedomovat, priatel bude vzdy na prvom mieste drzat s rodicmi, velmi sa bojim, ze to tak bude aj po svadbe a ze ich nazor bude najpodstatnejsi a ja budem len niekto, kto sa postara o domacnost, porodi deti, navari, uprace, atd. Pritom sa s priatelom mame velmi radi, pokial su rodicia na dlhsej dovolenky, tak je vsetko v poriadku, co viac k tomu povedat :D
Uprimne, nie som nejaky vzorny katolik, hej, vyspovedala som sa z toho, hej, chapem, ze to cirkev berie ako tazky hriech, tazky hriech aj pre jeho rodicov ak mu to dovolia, lenze...naco sa hrat na niekoho strasne vzorného a svedomitého, ked sa s tym nestotoznujem, krestanstvo beriem skor vo forme pomahania druhym v takych veciach, ktore nikto nevidi, hlavne cudzim ludom, takym ktori ti to nemozu oplatit. Nemyslim si ze tymto by sme priamo niekomu ublizovali. Toto je na to moj pohlad z krestanskeho hladiska. Pre mna su tazsie hriechy tie, ktorými niekomu ublizim, poskodim...
Len tak zo zaujímavosti. Spovedáte sa z toho? Cirkev to vníma ako veľmi ťažké hriechy smilstva. Hriechy proti čistote. Opakovane a dobrovoľne, zabíjajúce Boží život v človeku. Preto sa aj cirkev veľmi negatívne stavia k spoločnému bývaniu nezosobášených párov. P.S. Neodsudzujem nikoho, pýtam sa len z čírej zvedavosti:)