Je tu jedna tema co som si citala o fararoch, tak mna by zaujimalo ze ci aj oni maju nejake pokusenia co sa zien tyka, zvlast ti mladi farari, nejake predstavy ved su to ludia a clovek je tvor nastaveny na iste potreby... Co oni v tom pripade robia ked sa im zapaci nejaka farnicka? Lebo aj mne sa take davno stalo ze som sa velmi zalubila do knaza a bola som z toho hotova...
KŇAZ AKO MUŽ
V Božom milosrdenstve sa píše, že človek by mal počas dňa spraviť aspoň jeden dobrý skutok. Prílišne sa zameranie na to, aké hriechy aktuálne mám, môže odvádzať a aj odvádza pozornosť od toho, že človek by mal konať dobro, lebo najvyšším prejavom viery je láska k blížnemu. Ak niekto koná úmyselne zlo, tak sa mu to vráti napr. vo forme nejakej choroby, čo nie je málo. Treba žiť v harmónii nielen s prírodou, ale aj s ľuďmi okolo seba a im treba pomáhať, lebo veľa ľudí si pomôcť nevie a sú zúfalí. To je moja filozofia a môj výklad, ktorého sa držím.
bella21
Tvoj výklad je úbohý. Prečo žiadna iná cirkev nezakazuje kňazom sa ženiť? Iba RKC.
Aj v liste Titovi Pavol píše:
5 Na to som ťa nechal na Kréte, aby si usporiadal, čo ešte treba, a po mestách ustanovil starších, ako som ti prikázal; 6 nech je každý z nich bez úhony, muž jednej ženy, má mať veriace deti, ktoré nemožno obviniť z neviazanosti a neposlušnosti. 7 Lebo biskup ako Boží správca musí byť bez úhony, nie pyšný, hnevlivý, pijan, bitkár, ani žiadostivý mrzkého zisku, 8 ale pohostinný, láskavý, triezvy, spravodlivý, nábožný, zdržanlivý, 9 taký, ktorý sa drží spoľahlivého slova podľa učenia, aby bol schopný aj povzbudzovať v zdravom učení, aj usvedčovať tých, čo protirečia.
Deane, v prvom rade je potrebné si uvedomiť, aká bola situácia v čase, keď tú vetu sv. Pavol napísal. Sv. Pavol bol Žid a v židovstve neexistovalo niečo ako slobodný stav. Bolo prirodzené, že každý sa ženil - aj kňazi a leviti. Keď si pozrieš Starý zákon, ženatí boli dokonca aj sudcovia a proroci, ktorých si Boh vyvolil, aby prehovárali k ľudu. Výnimkou bol prorok Jeremiáš, ktorému Boh sám povedal, že sa neožení, nezažije rodinné šťastie a svojou samotou bude zdieľať bolesť Boha, ktorého jeho židovský ľud odvrhol.
Sv. Pavol vetou, že biskup má byť muž jednej ženy nechcel povedať, že biskup musí byť za každú cenu ženatý, ale to, že keď je ženatý, má byť verný svojej manželke. Existujú zároveň výklady, že sv. Pavol mohol manželkou myslieť cirkev, čiže biskup má mať jednu manželku a tou je cirkevné spoločenstvo, ktoré mu je zverené.
Zasvätený stav sa odvodzuje zo slov samého Ježiša, ktorý povedal:
Lebo sú ľudia neschopní manželstva od života matky; a sú, ktorých ľudia urobili takými; a sú, ktorí sa sami urobili takými pre kráľovstvo nebeské. (Mt 19,12).
Kňaz je muž a preto aj on zakúša pokušenia v oblasti čistoty. Vzdať sa manželstva, ženy, detí a vydržať v tom až do smrti je ťažká vec, pre neveriacich nemožná, ale dá sa - s božou pomocou. Pokiaľ sa kňaz bude spoliehať len na vlastné sily, určite zlyhá. Ale ak bude zakorenený v Kristovi, spolu s ním prekoná všetky nástrahy. Aj kňaz či rehoľníčka musí milovať, aby dokázali žiť svoj život. Na rozdiel od manželov ich láska je výlučne nasmerovaná na Boha. Čo sa týka masturbácie, tá je hriechom.
no proste si ho vyhonia...mozte to vypravat co chcete ale proste si ho vyhonia mozno nie tak casto ako bezny clovek ale robia to !
Mudrlant
-kňaz je hosťom na fare -správca a biskup ho môže kedykoľvek odvolať a poslať ho inam. Na fare má len osobné veci.
Takže keby mal deti , asi by nemalí čo dediť maximálne nejaký nábytok a auto za pár tisíc. Poznám to !
Marosko pupusko ,
knazi sa nezenia preto aby sa nedelil a detmi nededil cirkevny majetok , to je cela pinta celibatu, nenazrana cirkev musi mat svoj majetok pekne pokope pod dohladom
Si naivny ak si myslis , ze je to preto aby sa viac venovali dusiam veriacich
MP-ak chodíš do kostola, nemal by si takéto veci tárať. Myslím kdesi si tu na fóre niečo také spomínal že navštevuješ kostol alebo volačo také.
Mesačný princ, môžem mať na teba otázku?