Boj s vlastnou mysľou (ocd)

Príspevok v téme: Boj s vlastnou mysľou (ocd)
vedja

Ahojte. Mám problém, ktorý má ničí už dlhú dobu a nejako si s tým neviem rady :( Trochu sa rozpíšem ak to nebude vadiť.
Týka sa to ocd, teda ak je to naozaj ono a nie niečo, čo sa len snažím touto ,,diagnózou'' prekryť. Jedná sa o to, že mám úplne zlé myšlienky súvisiace s náboženstvom a s ublížením iným atď. Je to neskutočne zaťažujúce, mám z toho výčitky, ak sa pomodlím a poprosím Boha, aby všetkých a všetko požehnal, o niečo sa mi uľaví. Znie to asi šialene a smiešne, no privádza ma to do úzkostí a neistoty. Cítim sa akoby som bol väzňom vlastnej mysle. Keďže cítim výčitky a som veriaci, často chodím na spovede, kde to všetko vyznám. No potom o nejaký čas mi to napadne znovu, a znova sa to všetko opakuje dokola :( Je to psycho.
O ocd som si už čo to prečítal. Ak som to správne pochopil, zahráva sa to s našim strachom. Ak sa mám pozrieť na samého seba, povedal by som, že som niečo ako filantrop, mám rád ľudí a chcem pre nich dobro. Nejak takto. A potom mi to dáva zmysel, že ak mi niečo takéto napadne, cítim z toho neskutočnú úzkosť. Pretože to napáda niečo, čo mám rád a na čom mi záleží. Rovnako ako aj na náboženstve.
Dobrá rada, ku ktorej som sa dostal je, že ak je to proti mojej vôli, tak to nie je hriech a ani v tom nemám vinu, nemám to teda riešiť. Lenže ja som si tak neistý, že neviem určiť či to bolo proti mojej vôli alebo nie :( Pretože to, či to chcem alebo nie, si uvedomím až potom. Nie predtým. A tak mám pocit, že predtým som to chcel, no až po vykonaní som si uvedomil, že to bolo zlé. Snáď mi rozumiete. Stáva sa mi, že keď nad niečim rozmýšľam, tak si niekde na pozadí počas toho uvedomím, že sú tu tie zlé myšlienky a potom mi to do toho napadne. Alebo keď si uvedomím, že som rád, že mi to nenapadá, tak v tom bum. A neviem to rozoznať, či som to chcel alebo nie, či mám vinu alebo nie. Tá myšlienka má formu vety, ako keď niekomu nadávate alebo tak.
Mávam aj iné formy, napríklad keď niečo robím, tak počas toho mi napadne, že touto činnosťou niekomu ublížim, že tým, že to robím potvrdzujem tú myšlienku, že niekomu sa stane niečo zlé. A potom mám nutkanie prerušiť činnosť, urobiť kompulziu alebo ju začať odznova alebo to nechať úplne tak. Vyvádza ma to z miery a som z toho na nervy.
Ak to skúsim ignorovať, stále mi niekde na pozadí ťuká, že to tam bolo a že to bolo zlé, jednoducho výčitky. Myslím, že by som dokázal nevšímať si to ak by som s istotou vedel, že ma to atakuje a je to načisto proti mojej vôli. Lenže cítim neistotu.
Viete mi nejako poradiť? Vyjadriť váš pohľad na takéhoto človeka? Čo by ste robili na mojom mieste vy? Čo je podľa vás správne?
Lieky podľa mňa netreba, skôr som názoru, že stačí si uvedomiť nejakú podstatnú vec, ktorá mi zrejme uniká.
Ďakujem za vaše reakcie a prajem pekný deň :)

Robo OCD

Zdravím.

Mám problém s OCD s nutkavými a obsesními myšlienkami.
Hľadal som pomoc na internete, no to je až na takéto fora a diskusie úplne zbytočne a ešte horšie. Pretože si začnete myslieť, že ste úplný blázon a začnete si namyslat aj choroby ktoré nemáte a v stave ako je OCD sa k tomu žiaľ neviete postaviť pozitívne a tak začne namýšlanie ešte silnejšia úzkosť nutkania a obsesie.

Čo sa týka liekov tak som bral Grandaxin(proti úzkosti) ale nič moc, povedal by som dokonca, že ešte horšie.
Teraz beriem skôr výživové doplnky ako Tryptofan ktorý by mal doplniť serotonín a Magnézium konkrétne MAGNE B6 BALANCE, a to mi celkom pomáha.

No ale prečo píšem.

AK MÁ NIEKTO PODOBNÝ PROBLÉM NAPÍŠTE MI NA EMAIL roboagocs1996@gmail.com.
Pretože mne osobne pomáha keď sa o tom rozprávam.

Aspoň malá rada na koniec
Skúsil som meditáciu a tá mi celkom pomáha.

Gabi_G

Niekedy stačí človeku aby ho niekto nasmeroval na správnu cestu, kedže som nechcela vyhľadať psychológa, rozhodla som sa pre osobného kouča, ktorých je dnes na výber už nespočetne veľa.. ak si nevieš vybrať toho správneho tak ti tento článok pomôže coachtomas.sk

psychoBenedik400

Stačí si uvedomiť že TBenenedik je úchylný psychopat chrápe zo svojou jeblou materou znásilňuje deti slintá po mužoch zabíja turistov a ludí nožmi kradol hrešil nikde nepracuje lebo taký dement ani nevie robiť nič prínosné má úchylný hlúpy výzor otec sa mu obesil taký istý dement a tak isto dopadne aj tento plešatý kreten s tou jeho plešatou prasacou hlavou a zošregovanými očami.

Sallyyy

Viem o com pises, nebudem ta motat o antidepresivach ani reinkarnacii...... rada si s tebou vymenim nejaky mail, tiez ako veriaca a stale pri zmysloch :) s podobnym problemom
sallyhope357@gmail.com

Srnec3

Nazdar, ja mal OCD kde som mal nutkanie po sebe kontrolovať všetko, keď som držal nožík tak som mal nutkanie pobodať rodinu a ak pri mne bolo dieťa tak ho znásilniť. Paradoxne to znásilnenie nevychádzalo zo sexuálne túžby ale z obsesie. Bol som radikálne veriaci tiež.

Ako som sa z toho vyliečil?
Uvedomil som si že hriech a peklo neexistuje, všetko konáme podľa toho ako sme sa narodili a ako sme boli vychovaný. Ak chceš tak ti to potom rozvyniem.
Zbavil som sa stresu meditáciou a uvedomením si nepodstatnosti vecí, stránil som sa ľudí ktorý mi robili napriek
Ak prišla obsesívna myšlienka tak som ju ignoroval a ona bola čoraz slabšia až zmizla
Mal som ju tak povediac v pič., nenechal som zapnutý sporák? Mám to v pič. nech to zhorý

Janulik11

Lieky a liečbu určite treba OCD takisto ako iné psychosomatické choroby sa majú včasne liečebne podchytiť a ak rodičia vidia na svojich deťoch že je ich správanie neobvyklé alebo agresívne ale platí to aj pri dospelých nemali by to bagatelizovať a vyhľadať odborníka na tútu problematiku.Treba si uvedomiť jednu základnú vec,neodsudzujte ľudí s psychickými poruchami a keď im neviete pomôcť neškoďte im a neposmievajte sa im.

helga J

Pfu. Precitala som len dotaz a aj to som mala co robit..., nieto este odpovede. Je uz neskoro, tak mozno zajtra precitam ostatne.
Poviem Ti, ze toto poznam.
Nebola som vychovavana vo viere /nepocitam povinne navstevy kazni vo sviatky/, nikto mi nic nevysvetloval, nekladol na zretel a cez to vsetko som nikdy nezapochybovala, ze vecny zivot mame vsetci.Sama som si nasla zdroje poznania.
Very fajn, bolo prechadzat s tymto vedomim zivotom, kym som bola mlada a silna. A ze tych vyziev bolo mnoho.... tykalo sa to vsetkeho mozneho a islo to.
Idu stare kolena :), nie su este celkom tu, ale aj ludia v blizkom okoli vravoraju, maju uzkosti, zivot je cosi-kdesi na sklonku. Ludia obycajne kopu nohami, su zli, urazaju, ohovaraju, hromzia, preklinaju ..
Nemam svatoziaru nad hlavou a casto sa /pre mna/ spravodlivo naseriem na suseda, co mi vysype strk na moj pozemok, ked vypaluje travu neohlasene a vietor fuka, .. neda sa nezanadavat. Nebudem si to predsa ani vycitat, som clovek. Poviem, Jozo tu na mna nevyvreskuj, lebo zavolam policajtov.
Ak ma Jozo a Fero a Hanka bezne nasieraju, tak im budem normalne bezne oponovat a aj sa vyhrazat sudmi, ak ma k tomu prist.
Neviem, ci je to spravny priklad s obsedanciou, lebo kolko krat zaspavam so zlostou, pred ocami sa mi mihaju situacie v ktorych sa vyvinujem, alebo hladam cesty k zmiereniu.
Neviem, mozno idem mimo misy a som celkom mimo,
autorke: obracaj sa na tu lasku z kozmu, na tu velikost a mudrost a na to bezpecie.

Marosko-n

Keby tu bolo prevtelenie -Najduch-, tak by tu bolo za tých 2000 rokov
bolo prevtelených 60 Ježišov, a neboli by vojny ani taká hrozná morálka !
Každý je jedinečný a záleží na ňom či požiada Boha a Ježiša aby mu v živote pomohli !

Najduch

Bzdr nechcem strašiť ale hovorí sa, že kto nenávidí nejakú rasu, sexuálnu orientáciu alebo náboženstvo, tak sa v dalšom živote narodí s rovnakým zameraním. Vraj aj bývalí nacisti sú teraz Židia. A bývalí križiaci sú teraz Arabi. Atd...