INVALIDNY DOCHODOK, študent a psychicke postihnutie

Príspevok v téme: INVALIDNY DOCHODOK, študent a psychicke postihnutie
petramala

ahojte som v tychto veciach mimo, možno mi poradite. žijem sama v prenajme s kamaratom a som študentkou vysokej školy budem mat 22 rokov, študovat som začala až ako 20 ročná ...teda ten jeden rok po strednej som pracovala. Verte mi že nie som človek ktory sa chce opustat a využivat nejaky system či podobne... ale este tentok rok v marci som sa dostala do štadia kedy som bola tri mesiace doma, hospitalizovana skončila to chronickym unavovym syndrom. Od svojich 17 mi začali psychicke problemy..najprv panicka porucha ktora uplne paralyzovala moj život, od minuleho septembra nastupili depresie , nejaka zmiešana porucha osobnosti, halucinacie, tažke uzkosti, socialne fobia, derealizacia, depersonalizacia, poberala som aj lieky aj par terapii.. ale je to cele zle, mam dopalene ruky. Som na tom psychicky zle, študovat sa pri tom este da...skuškove je sice tažke, ale je pre mna extremny problem sa len dopravit do školy nakolko mam agorafobiu, silne uzkosti, kontakt s ludmi. Nepripadam si schopna a nezvladam pracovat popri škole, skušala som to a vždy to dopadne este horšie. Pokial viem tak na ID musim mat odpracovane nejake obdobie z ktoreho sa vyrata že? ak by som ten rok nepracovala tak nan nemam narok? Myslim si každopadne že posudok od mojej psychiatričky a psychologičky bude adekvátny k tomu čo tu pisem a potvrdi že neschopnost pracovat je realna a nezhorsujem to...a vobec to neexistuje žiaden prispevok ? alebo ja už neviem koho mam žiadat o nejaku finančnu pomoc? Rodičov mam ale to sa neda... je nejaka cesta ako to vyriesit?

Mesačný princ

Inými slovami ti dajú veľké h...

Veľmi by som chcel spoznať toho človiečika, ktorý v osadách vybavuje príspevky. Veľa ľudí odtiaľ nevie čítať, písať či počítať, ale niekedy majú nárok aj na 20 rôznych prídavkov, ktoré bežní ľudia nikdy neuvidia. Ak sa tu niekto taký nájde, tak nech sa mi ozve :)

Jaja15

Na priznanie ID by mali byť odrobené roky podľa veku ale pri niektorých diagnózach to nie je potrebné - napr. väčšina cigánov ich dostane aj bez odpracovaných rokov(hneď po dosiahnutí 18.roku). O ID rozhoduje soc.poisťovňa, priznaná miera ID je %-tuálna podľa diagnózy a stavu....Podľa priloženej dokumentácie od špecialistov sa zhodnotí na koľko % nie si schopná pracovať.Ak ťa ohodnotia napr. na 40% bude ti to k ničomu, ID je vyplácaný od 45%.Podotýkam že na diagnózu musíš byť riadne preukázateľne liečená, keďže si študent a nebudeš mať kvôli diagnóze(panická úzkosť,depresie) prerušené štúdium, nemusia ti to priznať- teda nie nad 45%, rovnako sa prihliada aj na to či bývaš kvôli depresiám aj hospitalizovaná alebo len liečená ambulantne....Ale žiadosť si môžeš dať, najskôr to posudzuje revízny lekár a neskôr Soc.poisťovňa.

Mesačný princ

Keby si nemala nohu, tak ti ID vezmú, ale s rôznymi psychiatrickými diagnózami máš zaručený úspech. Veľa šťastia želám :)