Poradte prosím, som zúfalá

Príspevok v téme: Poradte prosím, som zúfalá
Honeyy

Ahoj, obraciam sa na toto forum, lebo už neviem ako dalej.
Ocitla som sa vo veľmi zložitej situácii. Mám chorú mamu, bývame v spoločnej domácnosti, je na invalidnom dôchodku - nepotrebuje nepretržitú starostlivosť (zatiaľ), ale všetky domáce práce a pod. sú na mne, tak isto je odo mňa finančne závislá, pretože bývame v podnájme a sama by to platiť nezvládala. Nevychádzame spolu bohvieako, lebo je dosť tvrdohlavá a neprispôsobivá - ale má už svoj vek, tak zas do istej miery to chápem. Ja by som sa najradšej už osamostatnila - mám už na to vek (25) , zarábam a chceli by sme s priateľom bývať spolu, založiť si rodinu. Finančne by nám to vychádzalo - bavili sme sa o tom, prerátavali, vypočítavali rozpočet a mohli by sme pekne výjsť. Lenže je tu moja mama, samozrejme nemám to srdce ju nechať len tak. Nevychádzalo by mi ju podporovať finančne. Občas by som jej nakúpila, upratala ale finančne by to nezvládala. Lenže mne to už lezie na mozog, neustále sa hadame, máme rozdielne názory na chod domácnosti, ona celé dni preleží pred tv, hygiena jej nič nehovorí, v noci je hore, dospáva cez deň. V podstate sa len tak povaľuje, zanedbáva sa. Proste je toho veľa a ja už som z toho na nervy. Čo by ste robili na mojom mieste? Dakujem za každú radu, názor.

medikamentus

Toto je dost cudesny pribeh. Kolko ma matka rokov? Lebo, ak mas ty 25, tak nech ma 55. Predpokladam, ze v minulosti pracovala minimalne 15 rokov. A ak ma priznany plny invalidny dochodok, netusim, kolko euro, neviem ani ako sa vypocitava, musi poziadat o dorovnanie socialny urad na aspon soc. minimum, pripadne sa mi vidi, ze aj prispevok na byvanie sa da vybavit. Ja by som svoju mamu samu sice nenechal, zaujimal by som sa aj o jej dusevno, pretoze zjavne trpi aj izolaciou od sveta a mozno aj depresiou. ale chapem, ze niekto sa na to pozera inak. Je to tvoja vec.
Co ma zaraza je, ze zijete v podnajme. To ste nikdy nevlastnili ziadnu nehnutelnost? Od tvojho narodenia takto byvate? Ved mama spada do vekovej kategorie , ked byty boli este relativne dostupne.
Existuje aj moznost umiestnit ju do nejakeho slusneho zariadenia pre seniorov, ale tam asi este vekovo nedozrela. Ked nadobudne aj starobny dochodok, tak to s tvojim financnym prispenim nejako moze vystacit..
Nechcem mentorovat, si mlada a samozrejme mas narok na vlastny zivot. Ale matka ti dala zivot, verim, ze urobila pre teba co len mohla. Neviem, kde sa stratil oco..Mamu mame len jednu.

Mesačný princ

V dnešnej dobe deti šupnú rodičov do domova dôchodcov a vec vybavená. Naozaj ďalší dôkaz tejto degenerovanej doby.

Som veľmi zvedavý čo by Babička od B, Nemcovej povedala, ak by ju šupli do domova dôchodcov. Neviem či by jej tam dovolili chovať tie včielky.

Minule som pozeral reportáž, ako sa mladá žena stará celý život o svoju ťažko chorú mamu. Nemá v podstate na výber, Inde by totiž jej mama určite umrela. Ale nezabije ju a ani ju nepošle do domova.

Starala sa o teba mama? A dala tvoja mama tú svoju do domova dôchodcov?
Veľmi ma toto irituje, tak sa ospravedlňujem.

Opatrovateľka sa nedá vybaviť???
No, len to by si musela platiť však :O

Neviem ti poradiť. Radšej by som ostal sám, ako by som mal dať do domova svojho rodiča.

chore crevo

Skus mame zohnat iny, lacnejsi podnajom, napriklad garsonku a pokial by to bolo lacnejsie v inom meste, v mensom meste alebo niekde na dedine, tak prestahovat ju tam a basta... kde by to s platenim dokazala zvladnut financne aj sama, pokial by teda bolo nieco take mozne, samozrejme nie na opacnom konci republiky zase, ale tak do 100 km od vas, kde teraz ste. Cize napriklad pokial teraz byvate v Bratislave, tak odstahovat mamu napriklad do Novych Zamkov alebo do Surian, asi tak nejako som to myslela a to uz by bol o dost lacnejsi podnajom. Ty by si ju samozrejme chodila navstevovat a porobila by si nieco, upratala, obcas by si jej prihodila par drobnych, nech je spokojnejsia. Ina moznost by bola umiestnit ju do domova dochodcov, ale to by zase bolo urcite na dlhe hladanie a predovsetkym by sa asi velmi neosvedcilo hladanie domova cez internet, ale by si musela velmi aktivne hladat cez znamych, cez ludi, pytat sa vela, lebo tak sa asi dozvies viac. Ze nech to nie je moc drahe, ale ani zase velmi daleko, a tak. To by bola dost tazka bojova uloha nieco vhodne pre nu najst. Ono hovori sa, ze miest v domovoch dochodcov je nedostatok, ale zase keby si dala riaditelovi "do vacku", jak sa ludovo hovori, snad by ju niekam supol a mala by si po starosti. Na niektoru izbu by sa pridala este jedna postel do poctu a je to. Ked sa chce, tak sa da. Urcite to ale budes mat dost tazke, vyriesit tento problem. Ale aj ked bude mama v domove, tak navstevovat ju treba, aby sa necitila celkom "opustena vlastnym deckom". Akoze urcite sa tam v tom domove nebude citit sama, ale decko je decko a nedobre by jej padlo, keby nadobudla pocit, ze decko na nu zabuda, zabudlo, zriedkavo chodi. Asi tak.

Cariboo

Honeyy, kolko rokov ma tvoja mama a aku ma diagnozu? je priputana doma na lozku alebo aspon ciastocne je mobilna? Velmi ta nepotesim, stari ludia su vekom coraz viac mrzutejsi, tvrdohlavejsi a casto frustrovani. hlavne ak sa pohybuju len doma, su priputani k posteli, to cloveku neprida na dusevnom zdravi. Osetrovatelky/ia to mavaju tazke.
Tvoja mama cez den spi, keby mala aspon nejake povinnosti/radosti zlepsil by sa jej cely biorytmus. Takto bude uz len upadat.

Pises ze byvate v podnajme, tak jej najdi nejaky lacnejsi podnajom blizko na dochadzanie (ked jej budes chodit pomahat). Ak tahas celu domacnost skoro sama, bol by to rozumny argument ako presvedcit tvrdohlavu matku. S priatelom skuste ist postupne do spolocneho byvania, aby si aj mama zvykla ked budes menej doma.