leukémia

ciro

Na spravnej funkcii bielych krviniek ale aj inych krvotvornych buniek (ale tiez vsetkych ostatnych buniek v tele) sa podiela velmi velke mnozstvo roznych latok. Staci dlhodoba absencia niektorych z nich vyplyvajucich prevazne zo stravy a problem je na svete. Je tazko presne povedat, co konkretne chyba tvojmu dietatu. Dalo by sa to s najvacsou pravdepodobnostou sice zistit presnym laboratornym rozborom krvi a tkaniv, ale pochybujem, ze by k niecomu takemu lekari pristupili - oni maju len dve, znacne zjednodusene odpovede na vsetko: chemoterapia a radioterapia, pripadne este operacia, resp. transplantacia kostnej drene v pripade leukemie. A na otazku z coho sa to pacientovi vyvinulo, zvacsa odpovedia: To nikto nevie...ano nevie, ale skor nechce vediet. A co by som odporucal? Ako som povedal, konkretnu jednu vec tazko, skor subor viacerych, telo si uz z nich samo vyberie to, co mu chyba. Pre spravnu funkciu leukocitov su nevyhnutne beta-glukany. Tie sa daju kupit bud ako samostatne doplnky (treba davat ale pozor na vyrobcov, niektori maju iba 3 mg v jednej kapsuli, ini aj 500 mg). Dalej tieto beta-glukany sa nachadzaju v kvasenych vyrobkov - bud mliecnych, alebo este lepsie v kvasenom caji nazyvanom Kombucha. Dalej by som odporucal zeleny caj, ktory obsahuje latky prave podporujuce leukocity, pripadne by sa dalo skombinovat - mat Kombuchu zo zeleneho caju, teda dve veci v jednom. Taktiez by bolo vhodne uzivat nejaky kvalitny multivitamin, dobre ak obsahuje aj mineralne latky a stopove prvky, podstatny je prvok selen. Z enzymov ako doplnkov su podstatne bielkoviny stiepiace enzymy ako Bromelein, Papain (rastlineho povodu), alebo ba este viac dolezite su zivocisne respektive synteticke Trypsin, Chymotrypsin, Pankreatin. Tieto sa u nas predavaju vo vyrobku zvanom Wobenzym - dostat ho v lekarnach, ale je dost drahy. Este jedna vec, ktora stoji za zmienku je stava z Aloe Vera, ktora obsahuje viac ako 200 biologicky prospesnych latok - da sa tiez kupit v lekarnach, vyraba ju viacero roznych firiem. Su aj dalsie veci, prevazne co sa tyka stravy. Ta by mala byt bohata na mastne omega 3 kyseliny (najvacsi zdroj je v lanovych pomletych semienkach alebo v oleji zmiesanom s tvarohom alebo jogurtom), vela kvalitnej zeleniny a ovocia, celozrne pecivo, menej cukru a bieleho peciva - to ale zrejme vies aj sama. Este jedna vec je dolezita: pre sravnu funkciu imunity ako celku a hlavne bielych krviniek je podstatny thymus - zlaza za hrudnou kostou. V tejto zlaze sa zhromazduju biele krvinky vytvorene v kostnej dreni a postupne tu dozrievaju. Ak je oslabeny alebo znefunkcneny thymus, biele krvinky nie su spravne vyvinute a svoju funkciu potom neplnia v tele tak, ako by mali. Skus preto poziadat o vysetrenie, ci je thymus v poriadku. Hore uvedene veci by mali mat pozitivny vplyv aj na thymus.

mami

Ciro, mam na teba otazku. Co presne myslis pod dodanim potrebnych vitaminov, enzymov a mineralov. (mas na mysli konkretny pripravok, alebo konkretne vysetrenia...?)
za tie skoro dva roky som presla vselijakymi teoriami aj vselico sme vyskusali a stale berieme, prestudovala som mnoho knih, preto sa pytam. Chcem verit, ze to vsetko pomohlo. Ale odmietnut lekarsku pomoc by som sa napriek tomu neodvazila, zvlast ak nejde o moj zivot, ale o dieta. Budem rada, ak mi odpovies.

ciro

Trocha iny pohlad na vec: Treba si uvedomit, ze pri leukemii transplantacia kostnej drene nic neriesi. Bolo dokazane mnozstvo pripadov, ked po transplantacii po case leukemia opat prepukla. Lekari sa domnievali, ze nejake stare bunky kostnej drene prezili a tie potom zova zautocili. Bol to vsak omyl - genetickymi testami sa potvrdilo, ze nove rakovinove bunky mali geneticky povod z novych transplantovanych buniek. Riesenie teda nie je v bunkach kostnej drene, ale niekde uplne inde. Transplantaciou sa casto nic nevyriesi, akurat sa sposobi fyzicka a psychicka trauma a bolesti pacientovi. Skutocnych pricin moze byt viacero, ale vo vascine pripadov sa to da odstranit jednoduchym doplnenim vitaminov, mineralov, enzymov a inych zivotne dolezitych latok, ktore sa zucasnuju metabolickych a biologickych procesov vo vyvine a fungovani zdravych krvnych buniek. Je to podobne ako ked sa stavia dom - je potrebne tehly, cement, vodu, drevo a ine stavebne materialy. Co robit ak napriklad niektora stena nedrzi? Treba zistit, kde je chyba a dodat potrebny chybajuci material a stenu opravit, nie zburat cely dom (tak ako to robia lekari prostrednictvom chemoterapie a radioterapie, ktore zlikviduju tzv. chybne casti tela)... Clovek by mal byt kriticky vo vsetkom, aj vo vztahu k lekarom a radsej si veci preverovat, ako iba slepo doverovat.

mami

Agneška a Veronika,
moja reakcia je trocha oneskorená,chcem vsak povzbudit aj dalsich.
Aj u dospelých je dnes leukémia liečiteľná a veriť treba vždy. Mám dvoch známych, ktorí dnes žijú s darovanou kostnou dreňou.

Aj môj syn sa liečil na leukémiu (u detí je to však trocha inak) a aj z vlastnej skúsenosti verím aj na tzv. liečebnú výživu (napr. ľanové odvary na predídenie zápalom čriev, užívanie probiotík, zásadité čaje banča, ...atď.)
jedna vec je choroba a druhá vec sú možné komplikácie a následky chemoterapie a rádioterapie.
Liečbu choroby treba nechať lekárom, ale predchádzaniu komplikácií si môžeme čiastočne pomôcť aj sami.

Ked ochorel moj syn, povedal mi jeden kamarat: Uvedom si, ze pred dvadsiatimi rokmi by mal nulove sance a dakuj Bohu za kazdy den. Zdalo sa mi to krute, ale je to tak. Dnes su sance 50/50 aj viac.

zizi

JA VAM VSETKYM KTORY MATE TU ZAKERNU HNUSNU CHOROBU DRZIM PALCE A OD SRDIECKA PRAJEM NECH VASE DETI A VY BUDETE ZDRAVY A VYHRATE .

xixi

Renka, Ria drzte sa. Po vasich riadkoch mi slzi vyhrkli. Drzim vam palce nech vsetko dobre dopadne. A dajte nam o sebe vediet. Sme s vami.

anonym

Ahojte vsetci! Je mi luto, ze mate problemy takehoto typu.V prvom rade si dobre rozmyslite kde sa liecit.Poistovna hradi vsetko.Na leukemiu mi zomrel 18rocny brat.Smutne, je to 1,5 roka a stale to nemozem lekarom odpustit,neskoro zbadali ze ma zapal pluc a to lezal tam na sterilnom oddeleni po transplantacii....LEUKEMIA SA DA LIECIT,len treba asi stale lekarov kontrolovat otazkami typu preco sa citi \"pacient\" tak ci onak.My sme upozornili, prezreli a uz nebolo pomoci.Preto nezufajte, ale neustale kontrolujte, preverujte,lebo lekar sa s tym stretava dennodenne a je to pre neho samozrejme.VELA STASTIA A SKORE UZDRAVENIE!

veronika

Prosím Vás, ak má niekto skúsenosti s akútnou lymfatickou leukémiou, poraďte nám. Švagor leží 3.týždeň v onkol.nar.ustave, vybral už 7-8 chemoterapií, 5 dní má vysoké horúčky(40), je opuchnutý, cíti na každom kúsku tela obrovskú svalovicu. Transplantácia kostnej drene by sa mala konať o niekoľko 10 dní. Je to v poriadku? Ako mu môžeme pomôcť. Má 32 rokov. Ďakujem za každú radu. Eja