Ako z toho von? Neprekonateľná soc. fóbia

Príspevok v téme: Ako z toho von? Neprekonateľná soc. fóbia
Kontrol0r

Ahoj :)

Najprv asi niečo o mne. Mám 23 rokov, dokončenú strednú školu s Maturitou a pracujem v IT, venujem sa turistike, VHT, fotografovaniu prírody.

Detstvo: Do škôlky som nechodil. Od začiatku školy som bol šikanovaný a utláčaný, menil som často školu ale všade to pokračovalo. Bol som utiahnutý chudučký chlapček, ktorý sa zaujímal o všetko okolo seba ale nešlo mi to s ľuďmi. Každý rýchlo zistil, že ma môže šikanovať a utláčať a presne to každý robil. Stal som sa problémovým žiakom, kedže som sa snažil nejako zapadnúť. Na strednej to pokračovalo a došlo to až tak ďaleko, že ma zo školy vyhodili. Po roku som sa tam vrátil a diametrálne odlišnej triede som školu v pohode dokončil. Škoda, že som tú triedu nemal od začiatku.
Zo školy v podstate nemám žiadneho skutočného priateľa/ku ktorému by na mna záležalo.

V rodine boli hádky a bitky z maminej strany bežná vec. Vždy hádka kvôli peniazom alebo niečomu čo otec urobil. Sme atypická rodina kde si bežne všetci nadávame a nikomu to nepríde divné. Preto sme sa sťahovali aj každý polrok.

Súčasnosť: Po škole som mal polroka voľno a následne som sa náhodou dostal do firmy, kde pracujem ako IT - čkár. Plát do 500 € ale čo už.

Rany z detstva sa teraz prejavujú na plno. Som nespolečenský podivín. V práci sa zaujímam len o prácu a nedokážem sa zaoberať bežnými udalosťami ako narodeniny alebo nejaká oslava na firme alebo bežný pokec o všednom živote. Mám problém o niečom hovoriť, za niekým ísť požiadať o niečo, dokonca aj nahlásiť dovolenku je pre mňa veľký problém. Ani by som nedokázal z tej práce odísť.

Venujem sa turistike, spoznávam veľa ľudí ale viaznem v komunikácii. Zaujímam sa len o fakty a nedokážem voľne kecať o niečom. Každý sa zaujíma len o to čo robím ale nie o mňa ako človeka. Neviem sa uvoľniť, stále v hlave analyzujem čo povedať a ako to povedať. Nemám rád dlhé ticho ale ani neviem o čom hovoriť keď miniem všetky fakty a veci ktoré chcem prebrať.

Nikdy som nemal priateľku, počas školy mi celý kolektív tlačil do hlavy myšlienku, že ja na to nemám právo, že čo ja chcem. A tak toto je zatiaľ neprekonateľná bariera. Chcem, ale neviem si predstaviť aby som mal priateľku, psychicky by som to nezvládol. Nevedel by som ako sa k nej správať a čo povedať.

Na strednej som začal piť alkohol, opíjal som sa so spolužiakmi ktorý ma šikanovali a vysmievali sa mi. Bol som ich opica, ktorá sa opije a zabáva ostatních. Často som sa budil na miestach a nevedel som kde som a kde bývam. Zobudil som sa na kraji cesty a polícia si myslela, že som mrtvola. Bol som úplná handra spoločnosti. Alkohol mi potlačil sociálnu fóbiu ale nič sa tým nedosiahlo, práve naopak. Boli to najhoršie chvíle v mojom živote. Dva krát som sa zobudil v nemocnici priviazaný o posteľ. Keď niekto spomína na zážitky zo školy ako bolo super, ja si len spomeniem na nočnú moru. Pokračovalo to aj po nástupe do práce, kvôli tomu som raz neprišiel do práce, lebo som opitý spal doma a skoro ma vyhodili. Ale prišla zmena, povedal som si, že toto nie je cesta a musím to skončiť. Od začiatku tohto roku som s tým skončil. Musel som byť tvrdý a začať ignorovať a prestať sa stretávať s každým, s kým ma spájal alkohol. Veľa ľudí to hnevalo ale postupne sa prestali ozývať. Skončil som skoro s každým koho som poznal, pretože som nemal nikoho s kým by ma nespájal alkohol. A tak sa sa utvoril priestor na niečo nové, a ja sa začal venovať turistike.

Kvôli strachu nemám vysokú školu, nemám plat aký by som chcel mať, nerobím čo by som chcel robiť, nemám život aký chcem. A bojím sa, že nikdy mať nebudem. Myslel som si, že sa to bude zlepšovať ale ten pokrok je malý a bojím sa, že život ubehne a ja si budem nadávať za to ako som ho prežil.

Ja sa pýtam, existuje šanca ako sa z toho dostať? Je šanca na normálny život. Pretože, ten strach mi bráni čokoľvek urobiť.

Cliattsi

David Hanc je zaujimavy typek. Plánujem sa s ním stretnúť. Videl som zopár jeho videí a dá sa povedať, že ma to aj dosť rozosmialo. Robí to dobre. Ale myslím si, že mne asi moc nepomôže. Uvidíme.

biciglista

Sam mam dlhe roky podobne problemy striedaju sa horsie a lepsie obdobia,Snazim sa z tym bojovat nechcem sa uz uzatvarat do seba, chcem sa stretavat z ludmi chcem byt medzi ludmi a chcem sa rozpravat z ludmi a hlavne potrebujem si vediet zbalit dievca a nie len to udrzat si ju lebo zbalit nestaci z vlastnej skusenosti :D a kedze trpim touto socialnou srackou tak to je big problem.Snazim sa vytvarat niake vzorce preco je to tak preco som taky vychadza mi to na geneticku preddispoziciu a kombinacia prisnej vychovy u Nas sa proste nekomunikovalo otec je cisty schizoid vsetko popisy nanho sedia doma sa snami nikdy nebavil niako extra, povedal by som nemal zaujem, ma svoj konicek comu sa venuje takto by som to povedal ze sme nikdy nedostali taku tu otcovsku lasku. Proste taka emocne plocha vychova otec je extremne vazny ziadna sranda najviac ma zaraza ako sa vie pretvarovat co mal moznost ho vidiet na rodinych oslavach tak mi vyrazilo dych uplne iny clovek vsetkych zabava je stredobodom pozornosti robi prednasky proste sa tvari ako najmudrejsi clovek, ako sa mate citit ked Vam cudzi clovek povie ty mas akeho super otca, a vas ide vnutorne porazit. Mama zas je uzkostna. A tak sa zomna stal vazny vnutorne uzskostny tipek furt nadurdeny.Darmo clovek v akom prostredi vyrasta tak to zanecha stopy. Momentalne mam 26 a niesom na tom dobre bez kamartov bez zeny, mal som kamaratov takych na chlastanie ale uzkost mi nedovolila dalej sa stretavat po skole sa kontakty neudrziavali a tak to aj dopadlo.U mna sa vyskytuje silna socialna uzkost az sok pri casovo dlhsych stretnutiach z ludmi ktorych poznam ale sme sa dlhsie nevideli napr.rodina,znamy byvali kamarati proste mam problem komunikovat som v strese.Proste pre mna je nepredstavitelne ist si sadnut stara partia na pivo, zrazu ked mam rozpravat a vsetci namna pozeraju tak pride na mna uzkost. Proste totalne nezvladam spolocenske udalosti rodine oslavy. Momentalne som aj bez prace to mi nepridava na sebavedomiu doma kazdy den. po dvoch mesiacoch mam dost.Ale robota je uz na ceste takze som happy A teraz napisem co mi pomaha DNES bol fantastciky den nepocitoval som ziadnu uzkost nechapem co sa stalo nemal som problem ist medzi ludi,snazim sa obklopovat pozitivnymi vecami pozeram na nete srandicky proste som si uvedomil nechcem uz ani trocha vazny , ked sa da tak srandujem ked je z kym snazim sa byt uplne otvoreny hovorit o vsetkom co ma napadne komunikovat royvijat to, je dolezite mat konicky comu sa clovek venuje nieco pestovat sport myslim to dava cloveku vela najhorsie je sediet doma a opustat sa, proste 4steny to je jak stvorene na depku treba by aktivny stale nieco robit, a tak clovek sa dostane medzi ludi a moze pomaly sa rozbiehat v komunikacii,ODPORUCAM VIDEJKA OD DAVIDA HANCA dokaze cloveka brutalne nakopnut. normalne sa domna spat vracia zivot ked ho pozeram, je to trieda.

Cliattsi

Som príliš vážny, zaujímajú ma len fakty a neviem len tak voľne kecať.
......len pre zaujimavosť-TOTO ISTÉ PLATÍ AJ O MNE.

Cliattsi

Ja som to sice nazval metabolicka porucha, ale kedže nie si vyčerpaný, tak to asi nebude to. Ja som aj dosť DEMOTIVOVANÝ ZO ŽIVOTA..
Ide o to, že tvoje telo môže mať dlhodobý nedostatok urč. látok, napr. Zinok, hirčík, b6, kys. listová a pod....
Keďže ťa ani veľmi nepoznám a neviem to odhadnúť. Dokonca som tak demotivovaný, že sa mi ani celkom nechce dohľadávať, ako si mi v minulosti odpovedal na moje otázky. Celá problematika je však veľmi široká.
Toto vypisovanie ma tu tiež moc nebaví. Radšej s niekým hovorím, než píšem. Ďalšia vec je, že mám aj iné veci na starosti a tiež je pravda, že mám aj málo času. Ale zaujal si ma aj tým, že si v minulosti vyskúšal moju radu, keď si aplikoval tie moje "Práva" na tých chalanov, keď si si chcel zastať samého seba v tom pohostinstve, kde chodia tí ľudia, ktorí ti robili zle. Viem, že rád piješ pivo, ale máš problém si ho tam vychutnať, lebo máš ten strach. Ja nie som výnimka.

Zistil som ale, a aj ty si to zistil, že aplikovať tieto práva nie je jednoduché. Odvíja sa to od viacerých vecí a to, čo som písal vyššie je len jednou časťou z tejto komplexnej skladačky, ktorej súčasťou je aj tvoja SF.

Zaujímajú ma ešte tieto veci-
1) cítiš sa ako keby si bol "oddelený" od druhých ľudí?
2) Bývaš často zamyslený?
3)Častokrát doma len ležíš a pozeráš do plafóna a premýšľaš o živote?
4)Vytváraš si rôzne scenáre o tom, ako by tvoj život mohol vyzerať a nevyzerá tak?
5) SI NEMOTORNÝ
6) KEĎ TI NIEKTO NIEČO VYSVETĽUJE, ŤAŽKO TO POCHOPÍŠ?
7) Pripadáš si na tomto svete stratený, opustený?
8) Máš SF asi tak od detstva?

Ešte ti poviem nakoniec,že ja sám.sa.do.týchto vecí veľmi nevyznam a stále hľadám....
Ak sa v týchto otázkach niekto so SF našiel, bol by som rád, ak by mi napísal. Díky.

Cliattsi

Ja som to sice nazval metabolicka porucha, ale kedže nie si vyčerpaný, tak to asi nebude to. Ja som aj dosť DEMOTIVOVANÝ ZO ŽIVOTA..
Ide o to, že tvoje telo môže mať dlhodobý nedostatok urč. látok, napr. Zinok, hirčík, b6, kys. listová a pod....
Keďže ťa ani veľmi nepoznám a neviem to odhadnúť. Dokonca som tak demotivovaný, že sa mi ani celkom nechce dohľadávať, ako si mi v minulosti odpovedal na moje otázky. Celá problematika je však veľmi široká.
Toto vypisovanie ma tu tiež moc nebaví. Radšej s niekým hovorím, než píšem. Ďalšia vec je, že mám aj iné veci na starosti a tiež je pravda, že mám aj málo času. Ale zaujal si ma aj tým, že si v minulosti vyskúšal moju radu, keď si aplikoval tie moje "Práva" na tých chalanov, keď si si chcel zastať samého seba v tom pohostinstve, kde chodia tí ľudia, ktorí ti robili zle. Viem, že rád piješ pivo, ale máš problém si ho tam vychutnať, lebo máš ten strach. Ja nie som výnimka.

Zistil som ale, a aj ty si to zistil, že aplikovať tieto práva nie je jednoduché. Odvíja sa to od viacerých vecí a to, čo som písal vyššie je len jednou časťou z tejto komplexnej skladačky, ktorej súčasťou je aj tvoja SF.

Zaujímajú ma ešte tieto veci-
1) cítiš sa ako keby si bol "oddelený" od druhých ľudí?
2) Bývaš často zamyslený?
3)Častokrát doma len ležíš a pozeráš do plafóna a premýšľaš o živote?
4)Vytváraš si rôzne scenáre o tom, ako by tvoj život mohol vyzerať a nevyzerá tak?
5) SI NEMOTORNÝ
6) KEĎ TI NIEKTO NIEČO VYSVETĽUJE, ŤAŽKO TO POCHOPÍŠ?
7) Pripadáš si na tomto svete stratený, opustený?
8) Máš SF asi tak od detstva?

Ešte ti poviem nakoniec,že ja sám.sa.do.týchto vecí veľmi nevyznam a stále hľadám....
Ak sa v týchto otázkach niekto so SF našiel, bol by som rád, ak by mi napísal. Díky.

Cariboo

Kontrolor, je uzasne ze si prestal pit. Mas byt naco pysny.
Pokecat o nicom dokaze mnozstvo ludi, ale seknut s alkoholom malokto. Nech ti to vydrzi.

Dalej sa venuj turistike a zostan v kolektive, mozno tam najdes spravnych priatelov, ktori ta podporia a naplnia tvoj zivot radostou. Hlavne sa netrap ak si podla niekoho privelmi ticho, do prirody sa chodis zrelaxovat, nie viest debatny kruzok.

WHISPER

otázka znie či si to už vobec riešil so psychologom..?
to je prvy krok.. lebo ked sa problem nerieši tak iba narastá, až ti nakoniec prerastie cez hlavu, ukaže ti iny pohlad, da ti domov prečitat si niečo o soc, fobii... mne to pomohlo, bola som asi na 3 sedeniach..
ale ja som silna osobnosť, nemám peoblem zmeniť prácu...

to nie je problem sociofobie, je to problem tvojho sebavedomia...
musiš si veriť, že ta praca ktoru robiš nie je tvoje jedine riesenie,
mozes robiť čokolvek čo chceš...

ja som tiez mala podobne dectvo,... ale akonáhle som zacala pracovať, zavrela som tie dvere a uz sa tam neobzerám...

a nakoniec kto ti vobec diagnostikoval sociofobiu??? či ty sám? na zaklade čoho?
nemýl si sociofobiu s introvertom
tiež mám problem hovoriť "o ničom"

máš na nete plno článkov, kde si možeš prečítať o sebe že nie si jediný a že si uplne normálny :-D
možno ti to pomože...

noizz.sk

fici.sme.sk

pes92

Ahoj,

tiez mam 23. Vystudoval som tiez IT. Ak chces napis mi na moj mail (pesjetiezpes@gmail.com). V podstate som v podobnej ale trochu lepsej situacii. Mozem ti dat dake rady co mne osobne pomaha.

Financnapomoc

ahoj
Poskytujeme pôžičky s ročnou úrokovou sadzbou 2%. Pre viac informácií o zmluvných podmienkach tejto ponuky nás kontaktujte na našom telefónnom čísle: +33 6 44 662 014 alebo e-mailom na adrese: aidefinance1er@gmail.com

Kontrol0r

Cliattsi Ahoj, necítim sa vyčerpaný, skôr frustrovaný, že nežijem život aký chcem. Nevyužitý potenciál.

Inak ako to myslíš s tou metabolickou poruchou? Ja som dosť chudý - 185 cm 65 Kg