Bipolárna afektívna porucha

Príspevok v téme: Bipolárna afektívna porucha
Qentino

Zdravím všetkých ktorí vedia niečo o tejto chorobe alebo kto s ňou bojuje a porozpravam vám prežité moje peklo...
Pred viac ako 4-mi rokmi som spadol do sveta hazardu a stal sa gamblerom. Utiekol som z domu do neznáma so strachom a slzami v očiach, že som musel odísť z domova. Môj otec bol podnikateľ v gastronomii a ja s hlúpim frajerskym rozumom sa zadlžil k nemu pretože som nechcel zobrať požičku lebo by mi krk vykrutil... Hral som poker deň a noc vkuse 3 roky. Zarabal som veľmi dobre vo Švajčiarsku ale každú jednu vyplatu som dokazal prehrať aj za jediný deň. Prehral som majland a pred očami mal iba vyhru a peniaze. Až ked bolo moje zdravie na bode mrazu a dokazal som oklamať ešte moju vlastnú mamu o veľmi veľké peniaze vtedy sa to celé vo mne začalo. Samovražedné sklony,vypnutý mobil, nedokazál som spať lebo som hral vkuse, tlak 200 pri každej karte. Za 3 týždne som pretipoval na zapásy veľmi veľa peňazí a začal hľadať pomoc u abstinujucich hráčov. Nemal som ani na cestu domov zo Švajčiarska do nemocnice na Slovensko. Išiel som na liečenie do BB na patologické hráčstvo a tam už som bol tak na tom zle,.. že v spánku ma akokeby rezali zaživa. Mal som veľmi vysoký tlak a hneď na druhý deň ma poslali za psychiatrom čo sa vlastne som nou deje. Hovoril som o diablovi,ktorý manipuluje našimi životmi, o pokušení, o pravde čo vidím, jednou nohou v hrobe preto som to tak cítil...tak ma poslali na psychiatriu do Prešova kde už som bol úplne mimo, videl do duší, každému chcel pomôcť, s pravdou o mne išiel von a povedal všetkym mojim priateľom čo som spravil....zistili mi diagnozu- akútnu psychoticku poruchu a dali ma na elektrošoky. Po mesiaci išiel som naspäť do BB na patologické hráčstvo. vydržal tam 5 dní a potom ukončil lebo som to nezvládal také napätie a režim...Ostal som ešte doma 3 mesiace, bral lieky, chodil k psychiatrčke a stale jej hovoril že tie lieky ja brať nemožem. Nakoniec som ich vysadil a išiel študovať pečenie a cukrárstvo do Ameriky na 3 mesiace... Po Amerike išiel študovať varenie do Francuzska kde som bol tak šťastný, že som začal behať a cvičiť každý deň, prestal piť alkohol úplne a fajčiť, žiadna párty atď. zameraný len na seba a varenie....Zlom nastal keď som chcel spoznať Dievča ktorej som nakúpil veľa darčekov a potom mi to vrátila..pracoval som týždeň v michelinskej reštauracii a dostal sa do depresii. Vrátil som sa späť na psychiatriu do PO kde som znova podstúpil elektrošoky pre diagnozu bipolarnej afektivnej poruchy. Hneď po psychiatrii som letel pokračovať robiť do michelinskej lebo som nechcel prísť o diplom...Lieky som tentokrat bral ale robilo sa mi veľmi zle, omameny, zhypnotizovany, nevládny,.. šef mi hovoril ,že fyzicky som tam bol ale on aj vedel čo je so mnou preto mi dal druhú šancu,.. nechcel som od neho ani euro a po 3 mesiacoch som si povedal či chcem papier alebo zdravie a 10 dní pred koncom sa zbalil a pošiel domov bez slova. Vybral som si zdravie.

Qentino

Ahoj medikamentus, dakujem, že si na mňa reagoval, samozrejme dáva mi zmysel čo píšeš.Mám 26 rokov a bolo toho oveľa viac. Keď som bol mladší, nalepila sa na mňa dievča s ktorou sme sa nepohodli a 3 roky som jej nedal pokoj. Prenasledoval som ju, vypisoval, proste psychicky deptal vyhražaním, obvinením atď.. do toho otcova smrť. Vo mne vrela Zlosť a nenávisť ktorá ma úplne zničila...Neviem prečo ale nechcem nechať odísť od seba ľudí a robím voloviny. Nikto mi nepomohol, možno už by som bol na druhom svete tiež..Ale pan Božko to nechcel dovoliť...milion krat som chcel zomrieť,pokusy o sebevraždu na dennom poriadku a sebadeštrukcia. Jedna známa mi povedala že som sebadestrukčný jedinec a teraz chápem čo tým myslela... Teraz k tej BB, patologické hráčstvo. Áno je pravda, že gambler budem do konca života ale ja nehrajem, jedine keby som sa opil na mol tak by som nebol pod kontrolou myslenia a hneď by ma to tam ťahalo. Snažím sa nepiť alkohol lebo beriem lieky. V BB sme mali terapiu hudbou a vo mne to vyvolalo strach, úzkosti a liečenie som musel ukončiť lebo ja som išiel do BB rovno po elektrošokoch. Psychiatričku mám,hovorila mi, že budem brať tieto lieky aj celý život, len ja neznášam lieky a beriem ich na silu. Mám dokonca aj ľudoveho liečiteľa, každý sa z neho smeje lebo ľudia nie sú prebudený. Doktori a farári sa môžu skryť čo on vie a v čo verí. Neviem ako to je možné ale ja mu rozumiem takmer každé slovo čo sa týka duchovného sveta. On má lieči od tých všetkych zlých vecí a ja to prijimám od neho...Toto ani nemôžem psychiatričke povedať lebo povie že som chorý načisto, pritom som oveľa zdravší ako ktokoľvek iný koho vidím okolo seba...Doma som do novembra, potom idem makať do Švajčiarska variť a nie pre peniaze ale pre ľudí zo srdca.

medikamentus

Ahoj.
Moja mienka je trochu ina.
Bipolarna afektivna porucha je
/po starom manio-depresivna psychoza/, zavazne psychiatricke ochorenie.Su na to dedicne preddispozicie a zivot, ktory si zil, Ti mohol toto ochorenie spustit.
Vybral si si spravne-zivot a zdravie. Ale urobil si chybu a zostal si v BB len 5 dni. Ked ta v Presove preliecili, mal si zostat na specializovanom pracovisku v BB, kde sa gamblerom venuju, napriek tomu, ze tam bol mozno tvrdy rezim.
Mas smolu, ze sa Ti gamblerstvo a MD psychoza, teda 2 nebezpecne ochorenia spojili.
Myslim, ze si velmi schopny chalan,kedze v lepsich chvilach vies, co chces a si sikovny.

Musis si ale uvedomit, ze tie lepsie, alebo aj mimoriadne dobre obdobia, su len choroba. Striedaju sa s hnusnou depresiou.

Neviem, ci si prave na SK, ale podla mojho nazoru, aj ked nie som ziaden odbornik, vyhladaj dobreho psychiatra. Ak bude treba, nechaj sa znovu hospitalizovat a nastavit na AD lieky. (Soky uz snad nebudes potrebovat. ) Tie lieky ale musis uzivat stale a nevysadzovat v ziadnom pripade. Neustale byt pod kontrolou lekara. Aj keby si mal platit sukromneho. Mama a tato ti urcite prispeju. Tiez by sa o tvojej chorobe mali porozpravat s lekarom.
Nie si na vine. Nikto za to nemoze. Poznam ludi, co mravca nezasliapli a maju podobne problemy. Ziadne vycitky.
Liecba.
Chod znovu do BB a pekne si uzi ranne rozcvicky, terapie a vsetko.
Nepises, kolko mas rokov, asi malo, ale ak ti tato odpoved dava nejaky zmysel, tak mna tu vzdy najdes.
Drzim ti prsty, chalanko, das to.

nnnuuu

Nuž, neviem, akú radu čakáš, ale poviem ti len jedno. Naše mozgy potrebujú stále, každý deň nejaké nové impulzy. Mozog nevie byť nikdy nezamestnaný. Ak mozog nebudeš stimulovať niečim normálnym, tak sa uchýli k niečomu menej hodnotnému, či už alkoholu a pod. Všetky tie závislosti by sa mali liečiť nejakými normálnymi závislosťami a nie liekmi, tie možno pomôžu na chvíľu, ale príde nuda a si tam, kde si bol.
To je moja mienka.