SOM CIGÁN

Príspevok v téme: SOM CIGÁN
Emtsuj

SOM CIGÁN... takto ma ľudia berú... takto sa beriem ja... celý môj život, inak to ani nejde, i keď sa k vám správajú ako ku "človeku", stále sú tu tie stereotypy, cigáni sú hlúpy, špinavý, smradľavý, agresívny, lenivý, zlodeji...
dobre, určite tu teraz niekto vyskakuje s tým, že sú tu aj iný, tí dobrý... tí ktorý sa správajú ako majú, chodia do práce, ale myslíte si, že sa vám vyrovnajú? Alebo sú dokonca "lepší" než vy? NIE, a prečo? Pretože sú to cigáni... čo vlastne chápem... ľudia sa prispôsobujú svojmu okoliu, rodine, kamarátom, spoločnosti, to robí človeka človekom. Dá sa povedať, že nikto z nás nieje "sám sebou", aspoň navonok, v našich mysliach môžme byť iný... taký aký sme, stačí sa len odpútať, pozrieť sa na svet zo svojich vlastných očí. Toto ľudia nechápu, aspoň tí "pripútaný". Odsúdiť skôr než poznať.

Mne je vlastne jedno či som cigán, som človek, ako aj VY.

nnnuuu

Keď mám pravdu povedať, tak mi je trochu komické, čo tu vlastne riešim, ale som stále zlý. Ok, ale povreskovanie jeden na druhého je najaké riešešenie? Chcete, aby som to povedal priamo, tak vám to poviem, dajte si pohov s mojim teritórium, verte mi, v dnešnej dobe stačí jedna správa a ste v pi.i a nielen jeden človek, ale všetci. Uvedomte si tú silu a dajte mi pokoj, ja si svoje problémy vyriešim aj bez vašej nezištnej pomoci. Peace!

jololo

Kámo nerieš to Slovensko je silne rasistická krajina kde ľudia radi zo svojich problémov obvinuju vzdy niekoho.. Najlepsie toho kto je iný... Cigáni v očiach slovákov možu takmer za všetko aj za ich posraté životy.. Proste ži si svoj good life a nerieš tie rasistické hovná.. Poznal som veľa veľa cigánov aj dobrých aj zlých teda tak isto ako bielych chápeš farbu krvi máme všetci rovnakú..

Lollka

Ked som lezala v nemocnici dali ku mne na izbu taku mladu ciganocku. Mna odvazali na operaciu a s hrozou som si uvedomila ze penazenku mam na izbe v skrinke ktora sa neda zamknut v a ze co ak mi nieco ukradne. Ked som sa zas dostala na izbu hned som to kontrolovala a nechybalo mi nic. Ciganocka sa ukazala byt ako velmi mile ziena, na obede si sadala ku mne a ja som sa hrozne hanbila ze som ju takto upodozrievala, za cely pobyt v spitale mi nezmizlo nic. Sused predal byt a nastahovala sa tam rodinka, suseda nam dosla s hrozou v ociach referovat ze sa tam nastahoval tlsty cigan s pocetnou rodinou, mala strach co su to za ludia a ci s nimi nebudu problemy. Ale za kratko sa ukazalo ze su to velmi mili ludia a ich deti slusne vychovane, nikdy s nimi neboli problemy. Suseda sa s nimi skamaratila a casto varovala ich deti pretoze deti ma rada. Takze je pravda ze ludia mozh mat predsudky resp. casto to byva strach, pretoze skusenosti s vacsinou ciganou nemaju zrovna pozitivne. Ale ked zistia ze su to slusni ludia tak strach zmizne a beru ich ako hocikoho ineho a pomahaju im. Maju potom tendenciu si povedat aha slusny cigan, ten to urcite nema v zivote jednoduche, pomozme mu. Takze si myslim ze slusni cigani maju celkom realnu sancu sa bez problemov zaradit do spolocnosti a ta ich neodmietne. Tebe zelam vela uspechov v zivote, prave takych ako ty si vazim lebo start do zivota nemaju uplne jednoduchy napriek tomu sa vypracuju a su tiez pozitivnym prikladom pre inych zo svojej komunity co je tiez dolezite.

Emtsuj

Ako vidím toto nemá zmysel, väčšiu sprostosť som ani spraviť nemohol. PROSÍM, UŽ ŽIADNE KOMENTY, nikam to nevedie, zbytočne tu praskajú nervy, len som to chcel sem dostať. Nečakal som, že si to niekto prečíta.

Všetko o tom istom... áno ľudia áno, za všetko môže prostredie, ako som už uviedol v téme... fajn, o toto tu ide, vy hovoríte o "nás" ako o skupine, čo vlastne inak ani nejde, já len do p*če sme ľudia, je jedno aký máme pôvod, kde sme vyrastali, alebo kto nás vychoval. Ako môžme niekoho ohodnocovať keď jediné čo o nom vieme je že je iný.

-Mesačný princ: Ten komentár k hehe1, PRESNE! (čiastočne)

-hehe1: Úbožiatko, vážne? To je to posledné čo chcem, ako... neviem... takto, ako by si reagovala/reagoval ty? Ty vôbec nevieš ako to beriem, ako sa cítim, ty vôbec nevieš čo by si robila, TY NIE SI JA, TY NIE SI ONI, nevieš koľko drobností do toho pripadá...

Nechcem aby to znelo, že mám nejaký veľký problém. Som rád, že sa na "nás" pozeráte aj inak. Ospravedlňujem sa taktiež za tie vulgarizmy, lenže lepší spôsob ako vyjadriť svoje myšlienky som nenašiel.

Verdikt z tejto témy, j*bem na vás (v tom dobrom zmysle). Ďakujem všetkým ktorý sa k tomuto nejako vyjadrili a vzali si tak trochu zo svojho času pre úplnú zbytočnosť. Zabudnite na to aj na mňa.

HelgaJ

No ved toto... prostredie vychovava.
Mne mama povedala, ze papieriky sa nemaju hadzat na zem.
Odvtedy som nikdy nevyhodila na Zem nic. A naucila som to aj
moje deti. Som presvedcena, ze nevyhodia na Zem nic /periem
im veci, takze viem, co maju po vreckach//
Prostredie vychovava,.
Nezijem na vychode, ale tv pozeram.
vazne sa neda podchytit tych najmensich, nech nehulia, fetuju, ci
cosi. Deti su ochotne sa vzdelavat. Tesi ich to a tak tuto generacion
nacim podchytit.
Ved Eurofondy su prave na toto a nie na vydlazdenia namesti,
potazmo na zbytocne kruhove objazdy.
Niekedy mam dojem, ze vsetkym ludom sibe. A asi to bude Bohuzial
tak.

nnnuuu

Ja sa do toho emocionálne nevkladám, ale keby boli splnili aj všetky kritéria, tak by sme si už nažívali v úplnej harmónii a pohodičke? Isto nie. Stále by sa niečo našlo. Keď sa niekto nudí, tak si niečo vymysli a potom by najradšej kontaktoval aj priamo ministra, len aby sa s tým jeho "problémom" niečo poriešilo. Aj taká je realita, nie len taká čierno biela.