Prestup na inú školu

Príspevok v téme: Prestup na inú školu
Majka9931

Ahojte. Mám taký menši problém, teda možno je väčší. Už asi od konca prvého pól roka na SŠ som si začala uvedomovať, že ma to nebaví. Konkrétne študujem dizajn - najprv ma to veľmi bavilo, bola som mimoriadne spokojná s kolektívom a aj so školou. No ale čudovala som sa, že je to až príliš úžasné, až ma to dotiahlo na myšlienky, že ma to vlastne ani nebaví. A kde je ten problém? Poviem to asi sebecky ale na základke som vôbec nebrala nič na ťažku váhu teda, bolo mi tam všetko jedno, a bola som len rada, kedy už pôjdem domov. A takéto boli aj moje študijné výsledky. Prechádzala som z ročníka do ročníka len tak tak so štvorkami.. Áno, hanbím sa za to. Ale mna vôbec nič nebavilo, nevenovala som tomu žiadnu pozornosť, a ako som písala, mne to bolo jedno :/ Bolo mi jedno na akú strednú pôjdem, mala som to na háku. Možno som bola ešte príliš detsky blbá, že som si to neuvedomovala.. A teraz? Učenie ma začalo baviť. Moja škola ma nudí, a ťahá ma to na gymnázium, ale už si asi hovoríte že som na toto mala myslieť omnoho skôr.. Tak moja otázka znie, je to ešte podľa Vás nejak možné? Prijali by ma niekde? Začala ma baviť slovenčina a dovolím si povedať že angličtinu už ovládam dosť dobre. Skôr by som chcela ísť na bilingválny odbor.. ale to už asi veľmi idem dopredu.. Nemám s tým absolútne žiadne skúsenosti, a ani vo sne by ma nenapadlo, že sa takto "zmením". Momentálne pôjdem do druhého ročníka, a predstava, že sa mám opäť učiť niečo, čo ma tak náhle prestalo baviť, ma ničí. Cez prázdniny som mala čas na to premýšľat', a dospela som k záveru, že by som fakt chcela prestúpiť. Mala som aj stavy úzkosti, zo stresu, ktorý som si tým vyvolala. Tak prosím, poraďte mi, čo mám robiť a či je to vôbec možné. Budem vďačná za kazďu radu. Dúfam, že Vám nebudem znieť úplne blbo, a áno viem, že som na to mala myslieť skôr..

ahjajjaj

Ak je to niečo űplne iné, budeš musieť 1. ročník opakovať. Ak nie, dostaneš rozdielov é skúšky. Porozprávaj sa s rodičmi, s kontaktujte sa s tou vybranou školou a choď do toho. Držím palce.

hjjk

Ahojte,potrebovala by som poradiť.Chcem prestúpiť na inú SŠ.Som na odbornej skole a chcem prestúpiť na úplne inú skolu s iným odborom.Kedze je už máj bolo by mozne prestúpiť,aj bez toho aby som išla zas do prváku?

Evka987

jamirko - ublížila by rodičom keby prestúpila? Prečo? Aj ja som prestúpila po prvom ročníku, stratila som rok a nezabilo ma to. Aj rodičia boli radšej, keď som chodila na strednú ktorá ma bavila a úspešne som zmaturovala ako 4 roky sa trápiť...
Ale zas áno toto je iný prípad...musíš porozmýšľať či je to len vrtoch alebo ťa tá škola vážne nebaví, keďže ťa to predtým bavilo...Nikde nemáš istotu že ak ťa toto teraz z ničoho nič prestalo baviť inde sa to nestane...Je september takže by si stratila 2 roky a navyše, teraz máš nejaký odbor, na gymnáziu by si ho nemala takže by to nebol úplne rozumný krok...

jamirko

Ublizila by si rodicom keby si prestupila. Kde si zacala tam aj dokonci. Nevymyalaj uz teraz. Lebo o rok dlhsie budes rodicom na krku financne. A ako keby si stratila rok. Gymnazium je priprava na vysoku. Stredna konci maturitou a kto ma maturitu, ten moze ist na vysoku. Je jedno, ci z gymnazia alebo z inej ss staci matmaturitu. Normalne si teda premysli kam by si najradsej sla na vysoku a take predmety sa vies naucit. Vies si zohnat napriklad gymnazialne ucebnice dejepiu keby si chcela na pravo a ucit sa nech by aj cez prazdniny po troske. Ale nie uz teraz prestupovat a stratit rok a byt na skole z ktorej nie si nic vyucena keby si nechcela na vysoku. V dnesnom ponimani medzi detmi vo veku strnast az osemnast gymnazista je najväcsi hrdina. ale ten pocit hrdinu trva len styri roky a potom uz len zle pocity pridu. alebo u niekoho vysnivana vysoka a kto sa nedostal na vysoku tak utoho zle pocity. U niekoho po vysokej zle pocity ze nevie najst robotu co je vyuceny.

certik8

Predmety na gymnáziu su naročnejšie ako na dizajnu, to by si si musela doplniť keby si chcela prestup a skušky počas roka,aby ti ročníky ktoré si chodila uznali.
Najjdnoduchšie sú príjímačky -To je latka zo ZŠ
Ešte si to určite rozmyslíš začin škola, možno nebudeš chcieť isť-najdi si v ramci vašej školy to čo ťa baví a hotovka

nsns

Z gympla nemusíš ísť nevyhnutne na VŠ, aj keď to je taká príprava.

Čo som prečítala pár stránok, tak najlepšie je prestupovať na konci 1. polroka/konci roka, ale nie je to podmienka.
Ako pozerám na tejto stránke: www.svs.edu.sk, tak miesta sú ako na gymnáziach, tak aj na bilingváloch, len či by si to zvládla a či by ťa prijali.

Základ je informovať sa konkrétne na nejakej škole, poslať žiadosť a urobiť rozdielovú škúšku.

certik8

Už je september, teraz ťa to napadlo?S gymnáziom čo budeš robiť?Ťa to bavilo píšeš-tato povodná.Možno maš ešte adolescentné uvahy, nebavi ma neskor ma bude-meniš nazory.
Ale všetko je možne urob na budúci rok znova skúšky na gymnázium a hotovo, rok dva ťa nezabiju, ktoré si chodila inde.Ale to neviem či možeš prestupiť počas školy- zrejme by si musela urobiť skúšky čo sa učili za rok, vieš koľko je to predmetov,veľa.Stojí ti to za to?(:Hľadaj pozitíva,Po škole sa aj tak možeš ináč rozhodnúť do života.

And_Rea

Ahoj,
ja si nemyslim, ze je to dobry napad. Len spekulujes tak, ako asi kazdy, ked ho vezmu na nejaku SŠ, a potom premysla, ako by bolo na inej.
Ta chut na ucenie moze byt len taka chvilkova a nestala, na gymku by si sa musela ucit stale... Navyse, co si myslis, ze by ta bavilo na gyme? :D Ved tam nie su ziadne odborne predmety, len sa ucis vsetko ako na ZŠ, akurat vo vacsom rozsahu.
Neviem, je to tazko povedat... Musis sama vediet, ale uvedom si, ze keby sa podari prestup, "stratis" rok zivota. Na gympli zistis, ze to nakoniec nie je take super, a co potom?
Dalsia vec... so 4-kami by som sa na gympel nehrabala, bolo by mi to trapne. A na bilingvalny ani nahodou.
Z gyma musis ist navyse aj na VŠ... zrazu v 3./4. rocniku by si zistila, ze ty vlastne nechces dalsie roky studovat na VŠ, a potom co?!
Ja by som zostala ma tvojej skole, ozaj :) Ak ide cisto len o to, aku by si mala SŠ, je to nezmyselne menit za taku, na ktoru ocividne nemas.
Ak chces ist na VŠ, v pohode sa dostanes z akejkolvel SŠ, ak sa riadne pripravis na prijimacky.

Majka9931

nsns - myslíte že na nejaké v KE by ma prijali? Ak samozrejme nejaké poznáte.. nemala by som problém ísť aj na súkromné gym..