PPP - prosím o radu

Príspevok v téme: PPP - prosím o radu
KJ90

Ahojte. Trpim bulimiou bez vracania, a snazim sa z nej vyliecit. Prosim o radu, ide o to, ze nedokazem ani den vydrzat bez prejedenia, cize kazdy den sa prejedam,na druhy den sa snazim hladovat ale aj tak to nie vzdy vydrzim. Tocim sa v takom kolotoci proste. No a potrebujem radu pretoze ja mam choru hlavu a neverim jej..stalo sa mi to teraz zas - celyden som sa snazila jest kazde 2 -3 hodiny aby ma neprepadol zachvat, lenze on ma aj tak prepadol a uz moja hlava zacina planovat hladovku/ cvicenie od teraz,potrebujem radu, na druhy den ked vstanem mam nic nejesť cely den -predsa telo kym sa spameta z tolkych kalorii alebo sa mam nasilu najest aj ked absolutne nebudem mat chut? Myslite ze mi to pomoze vyhnut sa dalsiemu prejedeniu? Ja uz neviem ako so sebou pracovat, preto sa pytam vas - co by ste robili na mojom mieste? ...

Gima

Horkosť takmer vymizla

Čo sa stalo so starými grapefruitmi, z ktorých sme vytláčali horkastú šťavu, takže mnohých z nás prešla chuť jesť ďalej? Vďaka komerčnému výberu, kríženiu medzi druhmi a metódam premeny potravín horká chuť takmer vymizla z našich stolov. Do supermarketov sú dodávané červené grapefruity, ktoré nie sú tak kyslé. Paradajky dnes obsahujú asi dvestokrát menej svojej pôvodnej výraznej chuti a priemysel pri príprave ovocných džúsov odstraňuje z plodov substancie, ktoré vyvolávajú horkú chuť.

Mohlo by vás zaujímať: Znamenitý grapefruit: Pomáha tráveniu a znižuje hladinu cholesterolu
Varovný signál

Tieto voľby nijako neprekvapujú, pretože človek sa odjakživa správal voči horkej chuti podozrievavo. Sladké je symbolom okamžitej energie, slané slúži organizmu na to, aby mohol fungovať, zatiaľ čo horkosť je varovným signálom, aby sme potravinu nejedli. Mnohé prirodzené látky s trpkou chuťou totiž vyrábajú rastliny ako pesticídy, aby odradili baktérie a hmyz. Bohužiaľ práve tieto látky, ktoré niektorým druhom zeleniny a ovocia dodávajú horkú chuť, sú ich tajomstvom: vo vysokých dávkach môžu byť nebezpečné a človek sa vyvíjal tak, že rozpoznával nebezpečenstvo, ale v malom množstve sú veľmi vhodné na to, aby sme si udržali zdravie.
Zdravá horká chuť

Horké jedlá sú zdravé práve preto, že sú "toxické". Horké látky obsiahnuté v citrusových plodoch pôsobia proti zápalom, v brokolici, kapuste a keli pôsobia proti rakovine. Tie isté látky pôsobiace proti nádorom sa nachádzajú v zelenom čaji. Čisté kakao, červené víno a káva môžu mať priaznivé účinky práve vďaka svojim trpkým substanciám.

"Fytonutrienty, živiny rastlinného pôvodu, ktoré sa nachádzajú v ovocí a zelenine, pomáhajú predchádzať nádorom, pretože deformujú bunky: sú zdravé práve preto, že sú toxické," uvádza epidemiológ Adam Drewnowski z Univerzity Johnsa Hopkinsa v Baltimore, ktorý študoval protinádorové pôsobenie zeleného čaju, brokolice a červeného vína u silných fajčiarov.

Mohlo by vás zaujímať: 15 faktov o čokoláde, ktoré ste zrejme netušili: Je zdravá, odbúrava stres...A nevieme si bez nej predstaviť život!
Ako prázdne kalórie

Jed Fahey tiež z tejto univerzity tak trochu provokuje: "Jesť selektované ovocie a zeleninu alebo plody zbavené horkej chuti je to isté, ako jesť prázdne kalórie," hovorí. Rozhodne by sme si pre svoje dobro mali zvyknúť tolerovať trochu viac trochu horkú chuť aj z toho dôvodu, že fytonutrienty s nepríjemnou chuťou sú najlepším regulátorom chuti do jedla. "Ak vylúčime zo svojho jedálnička horké potraviny rastlinného pôvodu, pripravíme sa nielen o látky užitočné pre naše zdravie, ale narušíme si schopnosť konzumovať menšie porcie," vysvetľuje Daniele Del Rio z Parmskej univerzity.
Bez horkej ozdravný účinok klesá

Mohli by sme namietať, že tým, ako bola z rastlín odstránená horká chuť, vzrástla ich spotreba, predovšetkým u detí. "Potraviny rastlinného pôvodu majú tiež nízky energetický obsah, obsahujú vlákninu, vitamín C, ale ich ozdravný účinok klesá, ak z nich odstránime horké fytonutrienty: naším cieľom bude teda dávať prednosť menej sladkým druhom ovocia a zeleniny," hovorí Adam Drewnowski

To nie je nemožné: káva a pivo sa nám páčia, pretože horkú chuť prisudzujeme kofeínu a alkoholu, ktoré chápeme ako odmenu. Túto koncepciu možno však aplikovať aj na zdravšie jedlá. Nepríjemnú chuť môžeme spájať s inou, ktorá nám vyhovuje, napríklad dopĺňať cestoviny kelom alebo kapustou. Môžeme si dopriať aj aperitív horkej chuti, ktorý zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav a prispieva k tráveniu, aby sme si tak zvykali na chuť, ktorá nie je sladká.

Tomas12345

Pomohlo by ti podla mna zmena myslenia a uvedomenie si ze ak budes vracat jedlo tak skor neskor skoncis vazna nemocna .Stoji ti to za to ?

KJ90

Zaleplon
Ahoj, verím, že ťa to trápi, ale aspoň máš tú výhodu, že manuálne pracuješ, predsa tú energiu niekde míňaš. Ako dlho to u teba trvá? Nemáš to z toho, že keď pracuješ tak málo ješ a potom prídeš domov z práce hladný tak sa preješ?..
Ja som mala kedysik anorexiu, nebola som úplne vychudnutá na kosť, , ale jedla som málo, už len z jablka som mala výčitky a cez deň som jedla max. 500kcal (frčala som na kaloric.tabulkach) + k tomu som sa veľa prechádzala a ešte do toho učenie, takže som bola asi dosť v podvýžive.. no a potom sa to nejak zvrtlo do prejedania, ale nevraciam, pretože sa mi to hnusí. Skúšala som mať aj naplánovaný deň, dokonca aj keď som brigádovala som popri tom stíhala sa prejedať. . ako nie na brigáde, ale potom, keď som prišla domov.
No lenže teraz študujem na Vš, mám tažkú školu takže väčšinu času sa učím..teda popravde mala by som sa učiť, lenže je to strašne ťažké sedieť a učiť sa a popri tom máš stále myšlienky že choď sa najesť/čo by som zjedla/kedy by som to zjedla/nie nejdem jesť/áno choď sa najesť/vyskúšaj tú a tú diétu/ a podobne. Je to strašne otravné, lebo aj keď sa to prejedenie snažím aspoň oddialiť tak nakoniec sa aj tak prejem a potom mám výčitky tak veľa športujem,takže ani na mne moc nevidno, že mám nejakú poruchu, ale vnútri sa trápim.. niekedy uvažujem, že nechám školu tak a pôjdem niekde fyzicky pracovať, aj keď neviem či to je riešenie, ale popravde už sa nedokážem sústrediť pri učení.

Tomas12345
Aj keď sa snažím jesť normálne vyvážene, tak len jedna sprostá myšlienka a ja sa nájdem v kuchyni ako som zjedla veľa jedla. Myslíš, žeby tabletky pomohli? Ja som proti nim.. nemyslím si že vyriešia príčinu..

zaleplon

Tomáš ono keď si si tým sám nepresiel nevieš čo je natom ťažké, je to závislosť ako každá iná, pomenovanie príčin týchto nutkavych stavov je zaciatok liecby. Naopak ty tu hovoríš o farmakoterapii, na ppp neexistuje liek, a tie lieky čo psychiatrii predpisujú sú na potlačenie často spolu sa vyskytujucich depresií, prípadne len aby niečo predpisali, lebo oni nevykonávajú psychoterapiu od toho sú psychologovia.