Dieťa - sebec, bitkár

Príspevok v téme: Dieťa - sebec, bitkár
Dada_11111

Potrebujem radu, alebo aspoň poznať názor iných ľudí, lebo ja už som naozaj na dne.
Môj brat žije v zahraničí aj s rodinou a majú 2 a pol ročného synčeka. V piatok prišli domov na 3 týždne, ale mne sa to už po 5 dňoch zdá, akoby tu boli celú večnosť. S bratom sme mali vždy pekný vzťah, boli sme ukážkový súrodenci, takisto švagriná bola skôr ako moja kamarátka a to až do doby, kým okrem ich synčeka nepribudol môj - 13 mesačný.
Ich malý je otrasne živý a navyše je bratom a švagrinou vychovávaný, že sa nemá deliť o nič, ani o hračky, nakoľko v dnešnom svete iba takto uspeje. Môjmu berie hračky, keď som bratovi povedala, že nech aj jemu nechajú aspoň niečo, tak povedal, že ho mám naučiť ubrániť si svoje. Ich malý má extrémne drahé hračky, kúpia mu všetko, čo sa mu zapáči, napr. aj včera išli s ním do Maďarska, lebo mu hľadali vysnívané autíčko, ktoré videl deň predtým na pieskovisku, môjmu nedoniesli ani cukrík. Prežiť u nás deň je peklo, malý kope, pľuje, hryzie, bije sa za každú blbosť, musí byť po jeho. Brat je vo vedomí, že je to správne, švagriná mlčí. Deti z nášho okolia sa už stránia pieskoviska, lebo bratov malý hádže deťom piesok medzi oči, do hociktorého dieťaťa vrazí odrážkou, hociktoré dieťa sotí. Je sebecký, svoje nikomu nepožičia, nedelí sa, ale ostatným berie.
V nedeľu si zobral 3 vyprážané rezne, do oboch rúk jeden a jeden mu trčal v ústach a oni sa nato prizerali.
Moji rodičia do toho nezasahujú, skôr malému kúpia aj nemožné, len aby im tu bolo dobre. Ja som sama s mojím synom, manžel zomrel keď mal syn 6 mesiacov a ja si nemôžem dovoliť ani štvrtinu ako oni a to sa ťažko vysvetľuje 13 mesačnému dieťaťu. Deti sa doteraz nepoznali, odkedy mám malého, tak sú doma prvýkrát.
Ako to riešiť a nikoho neuraziť?

Toresska17

Bubliii: ved prave pisem ze obdobie vzdoru moze byt kludne podlozene, moze to tak byt, ale ja narazam na to, ze dnesne moderne mamicky sa tym zahanaju, aby nevyzerali ako sprostne ktore si nevedia vychovat vlastne decko. Ale samozrejme aby s tym nieco urobili, trocha sa posnazili, skusili co na dieta plati, to uz nie to je nad ich hranice.

jtm

Ako to riesit? Ja neublizujem a zlym ludom sa vyhnem. Proste zobrat sa, zbalit kufre a odist na taky tyzden, dva (kym budu u vas) niekam na dovolenku. Chapem, ze nemoze si kazdy dovolit do Australie a pri more a surfovat na plazi, to jasnacka nie. Ale niekam hoci do najblizsej dediny a ubytovat sa v malom najlacnejsom penzione s krcmickou. Nie preto, aby ste na socialne siete davali fotky, chvastajuc sa, kde ste boli. Ale aby ste sa vyhli niekomu zlemu. Aby tvojho syna jeho debilny bratranec neprizabil. Vsak si prisla o muza, tak sa snaz neprist aj o syna. Povedat samozrejme narovinu bratovi a zene preco ste tak nahle zbalili kufre a isli, nech im to dopne. A nech sa zduvaju rodicia debilciatka, nemali ho po debilsky vychovavat. To my sme mali s bratrancami a sesternicami dobre vztahy, ale vsetci dostali normalnu vychovu. A kazdy mal svoje hracky, ale ked sme sa stretli, tak sme si pozicali navzajom hracky a hrali sme sa vsetci so vsetkymi. Ale vedeli sme, ktora hracka komu patri a ktory bicykel komu patri a ked sme odchadzali, tak si kazdy vzal svoje veci a odniesol domov. A neboli ziadne spory, ziadne hadky. Inac ja si osobne idealnu rodinu predstavujem tak, ze bud dve dcery rok po roku, alebo dvoch synov rok po roku. Pripadne tri deti rok po roku ale to len ked si to clovek moze dovolit a financne mu to vyjde. Vtedy maju rodicia toho sice vela, ze az moc, ale ked decka trosku povyrastu, su vo veku tak 4+, potom sa uz vedia zahrat navzajom medzi sebou a nemusia chodit von do piesku medzi zle deti za predpokladu, ze je to tam nebezpecne. Rodic uz ma aj taky ten cas pre seba a decka travia cas navzajom spolu, rodic ma trosku pokoja od nich. S jedinacikom je strasne zatazujuce to, ze nema sa s kym zahrat, furt dolieza za rodicmi a obera ich az moc o cas. Ale toto ty asi nevyriesis nakolko uz nemas manzela, budes to mat fakt dost tazke. To co pisem je len navrh pre tych, co ziju vo vztahoch, nech dopraju decku surodenca vekovo primeraneho, pokial sa to este da.

Bubliii

Toresska až na to, že obdobie vzdoru je reálna vec, je to podložené lekármi, psychológmi atd, v skratke ide o to, že okolo tých 3 rokov si dieťa začne uvedomovať seba, svoju identitu a hranice a skúša, skúša, kam až môže zájsť.. týmto si prejde každé dieťa, slušne či nie-slušne vychované.. ale existujú metódy, aby z toho rodič aj dieťa vyšli bez ujmy, samozrejme pomôže, keď má dieťa už nastavený režim, hranice a pozíciu v rodine oproti rodičom či súrodencom :) (čo v tomto prípade zjavne nemá)
Tu sa stala chyba už dávnejšie, toto dieťa skáče rodičom po hlavách už dávno, to obdobie vzdoru som písala preto, lebo čochvíľa má 3 roky a potom ešte len začne "zábava" pre rodičov..
Osobne si myslím, že sa zbadajú, keď začne chodiť do škôlky/školy.. tam nikto nebude mať čas zabávať rozmaznané umrnčané decko, ofukovať ho a chodiť po špičkách.. iba ak by si najali súkromníka domov ;) tož peniaze kazia charakter

Filip TT

Hej, bude mať problémy. Rodičov presne s týmito názormi, ktorí podporovali svoje dieťa v agresivite voči iným deťom sme zažili na strednej škole. Ich syna prichytili ako na záchode topí v umývadle spolužiaka a dostal návrh na vylúčenie zo školy. Potom sa vyhrážali riaditeľke, že sa budú súdiť so školou.

Tí rodičia idú do niečoho o čom vôbec netušia. Keby to vedeli, tak by mali už teraz z toho paniku.

Ja by som navrhoval, aby si svojmu dieťaťu to, že nemá to čo jeho bratranec, vynahradzovala svojou spoločnosťou. Hrajte sa spolu, stavajte si niečo, čítajte si, máčajte sa vode, keď je takto teplo a tak. To malé deti ocenia naozaj viac než hračky. Bratranec to zrejme zaregistruje a spozná aj niečo iné ako má doma. Vyskúšaj to.

Toresska17

Prepac ale toto keby spravilo nejake dieta mojmu, ze mu hodi piesok do tvare, nebodaj by ho sotil, tak by to decko dostalo tak cez hubu, ze by mu oci vyleteli. Keby to neslo po dobrom, tak to pojde po zlom. Tieto vychovy novodobe su fakt na nic. Ja to vidim kolkokrat. Pracovala som aj v obchode, kde boli aj detske veci a niektore sproste decka co tam robili tak to bol vrchol. A matka nikde(to sa teraz po novom nazyva "obdobie vzdoru") Ja som zastankyna tvrdsej vychovy, ale to neznamena zas ze dieta tyram! No pri niektorych povahach dietata sa neda inak, musis ho nejak skludnit. A ja ked som bola v takom veku, ako je ten bratov syn, som mohla mat obdobie coho som chcela a hned ma to preslo ked ma splieskali ako psa. A tu som. A milujem svojich rodicov za to. Dnesne deti by si zasluzili to iste, ale to uz by volali socialky a neviem co vsetko. Musis mat nad deckom autoritu, inak sa to neda. Volna vychova pre mna nie je vychova. No dnesne matky to je katastrofa. Radsej ide s kamoskou na kavicku s deckom, kde sa decko nudi, trieska sa tam o zem a mater to neriesi. "To je predsa obdobie vzdoru, treba to ignorovat" - toto ked niekde citam, alebo pocujem, mam chut jej jednu privalcovat na tu omietkovu tvar. A to je len kusok z mojho nazoru na modernu vychovu decka.

Bubliii

Aby som tu nepôsobila ako rozvracačka rodín.. v podstate som chcela napísať to, že tvoje dieťa preberá aj tvoje správanie, návyky a ak nebudeš situáciu riešiť a necháš ju tak "pre pokoj v rodine", tak potom si z toho odnesie akurát to, že je v poriadku, že ono nič nemá, je v poriadku, ak mu ľudia robia zle.. a pod.
Lebo dá sa byť aj slušný a zároveň si nenechať skákať po hlave. Síce naučiť sa to pomaly už umenie, ale úžasne to pomôže v živote. Osobná skúsenosť.
Tak sa zariad, ako uznáš za vhodné..

Bubliii

Tak mi to potom príde, že ty vlastne vôbec nechceš situáciu riešiť.. lebo pasívnym odporom nedosiahneš vôbec nič..
v tom prípade môžeš počas zvyšných 2 týždňov odísť niekam aj so synčekom (neviem, aké sú tvoje presné fin.pomery, ale možno na pár dní niekde ku kamoške by sa dalo.. alebo k starým rodičom z druhej strany), inak prídeš o nervy.. keď začne synovec tvojmu synovi počas hry ubližovať, odnes synčeka preč a synovcovi povedz, že sa budete hrať, len keď bude dobrý. S malým predsa môžeš byť celý deň aj sama. Akí majú k nemu vzťah bracho so ženou? Normálny, alebo sa na vás dívajú zvrchu kvôli peniazom? Malému (tvojmu) môžeš dať nejakú odmenu, keď budete sami spolu - aby sa necítil odstrčený, že sa mu nikto nevenuje. Nech sa s ním zahrajú aj starí rodičia sami - bez synovca, alebo ak už spolu, nech dohliadnu na poriadok.
Inak táto moderná výchova je dobrá iba na dve veci - naprd a naho*no, ako vravievali moji starí rodičia.. malý to bude mať bez poriadku v živote a disciplíne ťažké.. ale to teraz rodičia nevidia, ale o pár rokov budú riešiť so psychológom ich "nezvládnuteľné a hyperaktívne dieťa.."

Dada_11111

Brat žije s rodinou v zahraničí, ja žijem v spoločnom dome s mojimi rodičmi. Do hotela ich poslať nemôžem, nie je to môj dom, domov prišli zo zahraničia iba na 3 týždne na dovolenku.
Mne nejde o peniaze za stravu a tak, je to predsa môj brat, ale skôr o to, že oni malému kúpia drahé hračky, ktoré potom vyťahuje pred mojím synom a takisto si hryzie celý večer keksíky a môj sa nato iba pozerá, lebo nemá presne také isté.