ahojte, mozte mi prosim vas niekto normalne vysvetlit, kto je to sociopat? Co to znamena, ked takto niekto niekoho oznaci? Ako sa taky clovek prejavuje k inym ludom, v partnerskom vztahu...? Dakujem :)
Sociopat
Podľa tohto opisu sú sociopati všade. Ja sám sa do tejto kategórie zaraďujem.
By ma zaujímalo, kto robí tieto výskumy :D
Princ to ako myslis a podla coho usudzujes ? To je ako napisat ze kazdy druhy je asocial. To nie je pravda.
Ak by si ale napisal ze aj bezny clovek sa asocialom moze stat tak by si mal pravdu. V kazdom z nas je aj to asocialne, alebo antisocialne. Ako sa hovori prilezitost robi zlodeja. My v podstate len balancujeme medzi slusnym spoluobcanom a hajzlom. Lenze:
1. kazdy ma v sebe inu miera hajzla. Tu mieru urcuje s akymi predispoziciami sa narodil a ako bol vychovany. Potom aj podmienky.
2. bez spoluprace a slusnosti by sme sa daleko nedostali. Iba co by sme sa tu zrali ako psy jeden druheho a vo vysledku by sme na to vsetci doplatili. Aby sme to spolu vydrzali tak si proste musime urcit pravidla a byt k sebe slusni.
3. aj hajzlovstvo je relativne. Zalezi na kontexte v akom k nemu dochadza.
Sociopat ovsem nie je odborny vyraz. Je to velmi vagny hovorovy vyraz za ktory si bars kto dosadi bars co. Rovnako to je so slovom psychopat. V odbornej verejnosti sa slovo sociopat nepouziva lebo to nie je oficialna diagnoza. V tej hovorovej reci ma asi taky vyznam aky opisal nuuu.
Ked uz sa ten vyraz pouzije zvycajne sa tym mysli clovek ktory sa sprava asocialne. Rozdiel by mal byt v tom ze kym taketo vlastnosti su u psychopata vrodene u sociopata by mali byt naucene.
Ked uz tak sa odborne pouziva toto
www.zdravie.sk
Ale aj to je taka priblizna kategoria.
Socio - spoločenský, Pat - negatívna povahová črta, odchýlka od normy.... Nájdi si to na nete:-) Máš na mysli konkrétnu osobu?