Ťažká depresia a život, ktorý je neudržateľný

Príspevok v téme: Ťažká depresia a život, ktorý je neudržateľný
tdaz

Na úvod, mám 16 a už dlhodobo trpím ťažkou depresiou. Nič ma nebaví, stále sa cítim skleslo, nemám čo robiť tak väčšinu času prespím. Mám už z toho aj fyzické problémy, žalúdok mi nefunguje najideálnejšie, takmer stále cítim bolesť v oblasti srdca. K psychológovi/psychiatrovi ísť nechcem, pretože by sa to dozvedeli rodičia (ktorí si myslia že všetko je OK a ja nemám chuť im niečo hovoriť), potom sa mi prieči zverovať sa psychológovi ako úplne cudzej osobe a nakoniec sa nechcem nacpávať rôznymi práškami (nie, liekom neverím).
Môj vzťah s rodičmi je na hroznej úrovni (nevedia ma akceptovať, nerozumejú mi, no neustále mi ovplyvňujú život). Kamarátov nemám žiadnych, ľuďom sa vyhýbam. Všetci mi prídu veľmi, nazvyme to diametrálne odlišní než ja.
Zaujíma ma prostredie okolo mňa, no keď vidím ako nič nefunguje, je mi smutno.
Mám nejaké ciele, sny, no musím pre ne niečo robiť a teraz som v stave, že to nedokážem. Čoraz viac sa uzatváram do seba. Viem, nie je to dobré, no ľudia mi zväčša ubližujú a ja to inak nezvládam. Som si vedomý že je to neudržateľné, no momentálne je mi to jedno. Na koniec myslím veľmi často, no jediné čo ma drží pri živote je nádej, že nájdem niekoho s kým si budem rozumieť, koho budem mať rád.
Na zázraky už neverím, na nikoho okrem seba sa spoľahnúť nedokážem.
Častokrát si poviem, že budem bojovať a potom bude už iba lepšie, no nedokážem to, zväčša padnem ešte hlbšie a potom, akosi neverím, že sa mi môžu diať aj dobré veci.
Netuším čo mám robiť.

Vďaka ak ste to dočítali do konca a bol by som vám vďačný aj za nejakú prípadnú radu.

Krenko

skús si každý deň pozrieť nejaké motivačné videá, úspešnýchšikovnýchľudí nastav sa na ich úspech ašťastie a príde to aj do tvojho života

Cliattsi

Ja ťa chápem, aj ja som mal depresiu. No, sám chceš niečo urobiť, ale nevieš čo.
Myslím si,.že keď si takto uzatvorený do seba,.tak sa.cítiš viac v bezpečí, že.sa.ti nikto nevysmeje a že sa.nemusíš spoliehať na nikoho iného, jedine na seba. Ale byť sám v tomto stave je ťažké.
Opýtam sa ťa,.máš aj strach z druhých ľudí? Si spoločen. typ? Ja napr. nie som.
Cítiš aj taký tlak na hrudi? Ja keď som mal depresiu,.tak som ho cítil.
Máš negatívne myšlienky,.ktore ti idu stale do hlavy a nevieš sa toho zbaviť? Myslím, že áno, lebo je to jeden z príznakov depresie. Ja som to mal,ale už nemám, lebo som s tým mentálne pracoval.
Mám pocit, že v živote sa nemáš na koho spoľahnúť, jedine tak na seba, tak ako ja.

Skús odpovedať na otázky, bude ma to zaujímať,lebo ja sa o depresiu aj soc. fobiu zaujimam.

Ešte by ma zaujímalo, aby som ja porovnal sa s tebou,.nemusia to mať však všetci,ktori maju depresiu,.že či si odmalička taky typ človeka, ktoremu sa ťažko komunikuje s ľuďmi,.radšej je sám a tiež ma zaujíma,.či si o tebe viaceri ľudia myslia, že si divny (mam na mysli odmalička). A tiež, či si zhruba od detstva taky typ človeka, ktory sa musi do všetkého nakopnúť, aby to urobil a či si taký človek, ktory cez deň veľmi premýšľa o živote.
Tiež, či si hanblivy a či náhodou nie si typ človeka,.ktory skor vyuziva ludi na informacie (ak aj ano, neber to v zlom, lebo ja byvam taky,.aj ked by som taly nechcel byt....ale k tomu sa dostaneme, preco to tak je),.ale nevie tvoriť vzťahy.
Moze sa.stat aj to,.ze.sa.v.skole.napr..pytas spoluziakov,.z coho bude pisomka, kolko mame hodin a pod. Nemas s nimi o com hovorit a pod.....
To ze som v texte pisal bodky je preto,.lebo to pisem s dotykovym.telefonom a zle sa.mi to.pise :) a nechce sa mi to opravovat. Ahoj.

Angelika3

Ahoj, prosím hlavne neskonči na liekoch, zničia ťa.
Rada by som ťa nejako podporila, ale viem, že toto môže vyriešiť len čas. Sama som v tvojom veku trpela podobnými stavmi, vzťah s rodičmi podobný ako máš ty, školu som nenávidela. Najhoršie je, keď ťa rodičia nevedia brať takého aký skutočne si.
Všetko sa zmenilo až neskôr, keď som mala možnosť sa osamostatniť, našla lásku a tak. Viem že to je nemožné, keď máš mladý vek, nemáš peniaze... Ja som to spočiatku riešila tak, že po strednej škole som odišla na vysokú do iného mesta, ani nie kvôli vzdelaniu :-), ale hlavne aby som mohla byť normálne s mladými ľudmi na internáte a poviem ti, že hneď mi bolo veselšie na svete.
Tiež som sa začala venovať troška svojmu podlomenému duševnému zdraviu :-) hlavne prostredníctvom kníh na túto tému.
Prajem ti všetko dobré.

MmL

Ahoj,je mi luto ze mas depresiu ale je to na dobrej ceste pretoze prvy krok je priznat si ze sa nieco deje. Druhy krok je povedat to niekomu. Nechces rodicom,nechces psychologa/psychiatra. To je horsie. Nedoverujes rodicom,nemas nikoho komu by si to mohol seriozne povedat a poziadat o pomoc ?su rozne terapie. Skuseny psychiater by ti nepredpisal hned lieky. Zakladom je psychohygie na a pocit byt potrebny.

lyst

nazdar, mas este len 16, je to malo, este vela ludi postretavas, nie ako ja, co mam o nejaku tu desiatku viac :D, a bol som natom dost podobne, a prezil som to, preslo to, mozno same, no dolezite je pozitivne myslenie, respektive nemysli na veci, co ta trapia. A ides do druheho rocnika? V prvom rocniku som ani ja nemal kamosov, vo stvrtom sme uz cela trieda bola partia :D. Najdi si konicky, napr nebavilo by ta skladat elektronicke obvody? minule som objednal 50 laserov za 9 eur :D a asi 30 malich solarnych panelov, a zaucam maleho brata do sveta elektroniky :D, a spojazdnujem s nim stare dialkove auta, vrtulnik, lodku, vsetko prerabame na solarne panely, konecne netreba v kuse tie baterky kupovat a nabijat :D a este sa aj chystam kupit velky panel, co uz dava 270w, mal by stacit na zohriatie klasickeho maleho bazena, alebo mozes pod slnkom nonstop jazdit na elektrickom skutre, co sme polofunkcny splasili za 10 eur :D atd atd, nebavili by ta take veci? alebo minule sme so starej znicenej zbijacku spravili pistol, co sme tam dali jednu 10w ledku, a este tam dame 6laserov, cakame na ne :D, ostatnych 44 dame na nejake auto :D