Ahojte. Píšem sem kvôli mojej kamarátke. Lebo neviem, či ja som tu tá, čo sa správa nejako zle, tlačím na pilu alebo niečo nechápem...
Už asi vyše pol roka je ako iná osoba. Poznáme sa už 7 rokov a doteraz sme skoro vôbec nepohádali, nič zlé si nepovedali. Bavili sme sa o všetkom. Žiadna téma nebola problém. Ale teraz? :/
Všetko otočí úplne naopak. Skoro každá jej veta je nejaká ironická poznámka. Ja som veľmi trpezlivý človek, ale toto znášať dlhšiu dobu je aj na mňa veľa. Aj som jej to narovinu povedala, že sa mi nepáči, ako sa zrazu začala správať. Jej vysvetlenie: každý človek prechádza vecami, ktoré ho tvarujú, mení sa a nikdy nebude taký istý a ak mi to vadí, tak ona v tom žiadne riešenie nevidí.
Zostala som pozerať ako zarazená. Chápem, že teraz sa jej nedarí nájsť prácu cez to obdobie, chcela by priateľa a zatiaľ sa žiadny neobjavil, ale veď to sú veci, ktoré sa všetky časom vyriešia. Prácu by mala, keby sa posnaží a nechce sedieť len doma. A to druhé už ide ruka v ruke. Snažila som sa ju povzbudiť, nech je trocha pozitívnejšia, ale "ja si veci riešim inak a po svojom". Alebo má také poznámky na seba, že je pribratá a veľryba a podobne. Vravím jej, veď sa môžeme dohodnúť, môžeme spolu cvičiť, ukážem ti jedálniček, urobíme si nejaký rozvrh. To som tiež zlá, pretože jej navrhujem veci, ktoré ju nezaujímajú. Nechápem. Tak prečo sa sťažuje?
Má zmysel čakať, kým sa to nejako otočí? Ja sa nechcem hádať a neviem už ani, prečo sa so mnou baví, keď má očividne nejaký problém, ktorý mi ale ona narovinu povedať nevie. Je mi ľúto skončiť také dlhé priateľstvo...
Vysvetlíte mi jej správanie?
Hm, ono to nie je uplne tak, ako pisete, ale to som mala napisat asi hned.
Ona si tu skolu dokoncit mohla. Chybali jej 2 skusky, ale vykaslala sa na to, ze jej to za to nestoji. Ja som taktiez mala problem a dokonca som si musela plalit par stoviek, aby som si zaplatila rocnik.
Pracu mala vybavenu od rodicov. V kancelarii. Mala len zdvihat telefon a robit papierovacky. Po 3 dnoch to vzdala, ze ju to nebavi a odvtedy je doma. Chodi obcas na pohovory, ale chce mat vyssi plat, tak nic nezobrala. Penazi ma vdaka rodicom habadej. Casto chodi na velke nakupy, kavicky. Ja si toto napriklad v takom mnozstve dovolit nemozem aj ked mam dobru pracu.
Preto nechapem, preco sa stale tak lutuje, ked mala prilezitosti. A ano, prve mesiace som bola butlava vrba, ale ked niekoho len pocuvat staaaaaale dokola, tak je zle, ze mu na to poviete aj nieco v tom zmysle, ze ved tak to konecne zmen, nelutuj sa, postav sa na vlastne nohy a zmen nieco na svojo zivote? Ked jej ja hovorim nieco zo sukromia, tak ma blbe poznamky, zosmiesnuje to. Keby to urobim ja, tak sa so mnou rok nebavi. Nechapem stale, co sa stalo
"nedá sa pomôsť človeku, ktorý pomoc odmieta...."
ved s ňou preruš na nejaký čas kontakt, ked ťa bude volať von, povedz že máš toho vela, nemáš čas... možno sa uvedomí a možno nie..
ja som mala takú kamošku dlhoročnú, ktorá bola "pri tele"
najprv to začalo nevinne: prehovarala ma na diskoteku, bola som s nou 3x a stačilo, zakaždým to isté : ty si pekná, ty maš dobru postavu, s tebou chcu všetci tancovať... no tak moja ja som si nezaplatila vstupne aby som sedela na riti ako knedla, to možem aj doma... ona na disko sla sedieť na riti v kute... tak som po vypiti jedneho piva v nalade tancovala bez nej... a ona nech hladí ako vytretá a sedí tam ako knedla... najprv sa uražala ze s nou nejdem a potom mi vyčítala.. ako sedela som aj pri nej, volala ju tancovať , išla na minutu a zas sedieť...
potom mala stavy že sme boli dohodnuté že po nu pridem o 17 a ideme sa prejsť, bola som pred jej domom a ani sa neunuvala z okna ukázať, volám jej...nedvýha.. len mi prišla sms "nejdem mám depku" alebo "nejdem boli ma hlava" alebo "mam kramy, " a neurobila to raz..!!! zakaždým až ked som bola pred jej domom...! ako ja som si mohla iny program urobiť...!
potom som sa prestahovala do ineho mesta...
začala za mnou chodiť čakať ma pred robotu ja lačná, samozrejme že ma vyžierala... a furt bola lačná, zahlasi že na pizzu aby sme sli...
a reku ved teraz sme dojedli....
ked som ja bola u nej sotva mi pohár vody dala...
medzi tým sa urážala bez dovodne, odmlčala sa, potom sa mi ospravedlnovala aka je sprosta povaha ze ona sa zmení ze aj ku psychologovi pojde... a ja pojdem s nou , ze jej budem opora, ze som jej ako sestra,.... 2 sestry má a oni na nu kaslu... a bláá blaaaa...
OK.. šli sme dalej, komentovala kazdu okoloiducu "ta ma strašne to obočko..." "ta ako vyzerá pozri! tie vlasy...!" po meste ísť s nou - DES !!!
vysavač energie,.. ja som chodila do práce, kym ona mala volno -opatrovatelka..
akoze jedna vec je stretnut sa a ist si sadnut na hodku dve... ale ja som bola unavena z roboty cakala ma na fajront a od 14 do večera do 20-21 som mala počuvať tie jej negativne reči, ohovaračky, ktora s kym, ktora ake strasne obočko má, ....
mala komplexy ze je tučná, ale pizzu na polku ona nechce!!! bud celú alebo žiadnu sa urážala...! a za pizzou chce ist na koláč...
zaplatila si trenerku, zostavila jej jedalniček, vydržalo jej to tyzden...
cely den nič nejedla, pripadne 1 pomaranč, nedala si povedať že musi ranajkovať, na čo sa na mna osopila že či to ma vygrcať ked jej nechutí... zaujimave bolo že ked prisla ku mne tak jedla...!!!
raz u man prespala a predstavte si: ja som jej fullservis urobila: ranajky zdrave cerealna zemla+zelenina... zdravy obed- zapečena zelenina, -to je moja bezna strava....
predstavte si ze jej chutilo... ale doma nie... nuž... asi treba vedieť variť... alebo aj zdravo sa da chutne variť...
doma cely den nic nejedla..a ked prišiel večer požrala všetko čo našla v chladničke doma : pizzu3dnovu, 3 jogurty, synovcovi termix,ryby, cestoviny, ryžu, mäso....piate cez deviate...
jeden z poslednych rozhovorov: ja som jebnuta, ja mam zajsť za psychologom... ona ho nepotrebuje , citujem "ja to mám v hlave ja si musím sama pomocť.."
OK...
pisala som jej ako opora ked bola v zahraniči, ze na nu myslim a naposledy mi napisala ze sa mam laskavo starať o seba...!!!
je mi jej uprimne luto....
++++
pokial ma tvoja kamoska taketo stavy tiez, tak to nemá zmysel...
je sprostá, tvrdohlavá... tato moja ex konkretne psychicky narušena s poruchov prijmu potravy... a ked sama nebude chcieť nepomože jej nikto...
smutnakamaratka. Ak ti mozem poradit - vypocuj si kamosku ked ste spolu - no nic neries, nedavaj jej rady, nehovor jej svoje stanoviska k vypovedanemu, len ju proste s normalnym ludskym priatelskym pristupom postojom, vypocuj.
Nic viac a nic menej.
Len pocuvaj. Nevyjadruj sa vsak k tomu. Prejav vrucny zaujem, vypocuj si ju, mozno krikyvni, podpor ju pohladom usmevom dotykom pohladenim, no kym ta ona sama o nieco osobne nepoziada nepoprosi, tak neries. Daj jej hocikedy najavo - napr. sms vecer pred spanim ci pred vikendom, ked jej zazelas dobru noc ci prijemny vikend, ze keby cokolvek potrebovala, si tu pre nu, si ochotna jej pomoct ci poradit. Ale inak to nechaj tak. Kamoska ma teraz tazsie obdobie. Zrejme ma aj depky uzkost, trapi sa, bojuje sama so sebou, s tym co je a co bude. Niekedy vypocutie - obycajny prejaveny zaujem a vypocutie si ineho cloveka je viac ako "mudre rady nazory ci postoje" .
Vies. Ona to moze potom vnimat aj opacne. Ze je akoze neschopna hlupa nemozna ai. Lebo ty jej radis, chces riesit jej problemy zivot akoby ona bola nesvojnopravna neschopna ai. Moze to brat ako vysmech vyvysovanie ponizovanie ai. Daj jej cas. Zivot nie je staly ale meni sa, vyvija. Tak ako clovek. Nemusis byt s nou nonstop. Staci raz zacas.
Alebo ju vytiahni niekedy von. K vode, do prirody les hora, prechadzka plavanie (vyhybaj sa wellnes kupaliskam ai. Teraz nie je na tom financne ok a tam okrem vstupneho by sa pytala aj kofola drink zmrzka ci jedlo a ak teraz na take proste nema, este viac by ju to deptalo frustrovalo. Pozyvanie by nemusela brat OK. Vymysli teda nieco tichsie pokojnejsie. Kde netreba platit - priehrada nadrz rieka les ai. Zober nieco na pitie, ovocie daku sladkost a je. Proste ide len o prevetranie hlavy, odreagovat sa, prejst na ine myslienky dakou cinnostou. Ale netlac na nu. Aj o tomto je priatelstvo kamaratstvo
Tuto by ti to krásne napísala Anjelik *
Ja by som ti to vysvetlil, ale nesformuloval by som tie vety správne tak, aby si im porozumela.
Chybu robíte obe. Ty trošku podstatnejšiu, ale podstatnejšiu z jej pohľadu. Ona sa má zle, ona nemá toľko šťastia ako ty, a stále to s ňou ide dolu vodou a ty čakáš, že bude pozitívne naladená, bude ako predtým a bude sa usmievať? No nie, nebude!
Ked sa jej, toho nakopilo polroka vobec nie je dlha doba na to,ze by sa so vsetkym vysporiadala. Niekedy cloveku pomoze,ked sa moze druhemu vyrozpravat.ked ona citi,ze sa ti nemoze zverit bez toho,aby si hned hladala riesenia tak sa necuduj,ze je k tebe neprijemna.ja som mala vazne zdravotne problemy,kde trvalo rok a pol,kym sa to dalo ako tak dokopy,teraz mame zistili rakovinu a skolu idem len teraz dokoncit v lete a to mam byt stastna?uz ked som ja zacala mat vazne zdravotne problemy tak moja kamoska sa zacala odvracat.Vysledok?Nenapisem jej,nic osobne jej nepoviem,ked sa aj nahodou ozve.naco?V dobrom je najjednoduchsie byt s niekym.Mozno keby si ju zoparkrat normalne vypocula bez hladania rieseni tak sa jej ulavi a prestane.mne by tiez vtedy dobre padlo sa len zoparkrat vykecat,potom by som bola kludnejsia a lahsiety by sa pristupovalo k rieseniu problemov,ale uz je to pase a od nechapavych ludi mam radsej uz poriadny odstup.
Ja by som ju počúvala, keby mi aj niečo normálne povie. Lenže keď sa tak uzavrela do seba, veľa sa toho nedozviem. A áno, je smutná. Nemá prácu, priateľa,nedorobila si školu. Ale stretneme sa, chcem ju povzbudiť a osopí sa na mňa, že ona si veci vie vyriešiť sama. Keď nadhodím radšej iné témy, prídu tie ironické poznámky a zosmiešnenia. Už ani neviem, čo je bezpečná téma.Ale čo jej pomôže keď sa už vyše pol roka utápa v sebaľútosti a potom si to takto vybíja? Ako jej mám pomôcť?