Nedostatočné fungovanie žalúdka spôsobuje ukladanie tuku a nedokonalé vyprávdňovanie monikakomorasova.sk
Nadváha je spôsobená zlým trávením
Psyllium obaly semien skorocelu indického – obsahujú obzvlášť veľa vlákniny. Vláknina sa po skonzumovaní v črevách dokáže zväčšiť na niekoľkonásobok svojho objemu ako zátka z psylliového gélu, prechádza hrubým črevom a vyčistí ho.
Počas procesu psyllium vstrebe do seba časť toxických látok, odstraňuje usadeniny, a problematické úseky sa stávajú priechodnejšími. Vďaka svojej mimoriadnej účinnosti sa psyllium javí ako najobľúbenejšia vláknina, nakoľko nielenže znižuje výskyt zápchy, ale napomáha aj znižovanie hmotnosti, detoxikuje organizmus a zlepšuje celkový zdravotný stav.
Vláknina psyllium môže byť veľmi užitočná aj pri detoxikácii organizmu. Pravidelná konzumácia napomáha zachovať zdravie črevného traktu. Organizmus získa viac energie, zlepší sa vstrebávanie rôznych živín, zbaví sa nepríjemných plynov, nafúknutia a toxických látok. Vláknina pri zvýšenom príjme znižuje riziko vzniku rakoviny hrubého čreva, čo dokázali mnohé lekárske výskumy.
Psyllium a jeho výhody
Psyllium zvyšuje objem stolice, zjemňuje jej štruktúru. Stolica s väčším objemom sa ľahšie pohybuje v čreve, čím sa znižuje pravdepodobnosť výskytu zápchy.
Vláknina rozpustná vo vode môže napomáhať pri znižovaní cholesterolu v krvi tak, že znižuje hladinu lipoproteínu (LDL) s nízkou hustotou, takzvaný „zlý” cholesterol. Na základe epidemiologických štúdií zvýšený príjem vlákniny psyllium znižuje krvný tlak, výskyt jednotlivých zápalových ochorení a taktiež chráni zdravie srdca.
Vláknina psyllium spomaľuje vstrebávanie cukru do krvi, čo u ľudí chorých na cukrovku napomáha znížiť kolísanie cukru v krvi. Ďalej znižuje riziko cukrovky typu 2.
Vláknina môže napomáhať aj pri normalizácii telesnej hmotnosti. Pri konzumácii potravy s vysokým obsahom vlákniny čas trávený žutím trvá dlhšie, organizmus má viac času, aby pocítil nasýtenosť, človek už nepociťuje hlad.
Je dôležité poznamenať, že pred prvým požitím vlákniny Psyllium sa odporúča poradiť sa s odborníkom, nakoľko môžu nastať alergické reakcie.
Dávkovanie
Na základe odporúčania National Academy of Sciences’ Institute of Medicine optimálna denná dávka je nasledovná:
do 51 rokov ženy 25 gramov, muži 38 gramov.
nad 51 rokov ženy 21 gramov, muži 30 gramov.
Vláknina a jej najdôležitejšie zdroje
Rôzne druhy obilnín
Ovocie
Zelenina
Fazuľa, hrach a iné strukoviny
Orechy, rôzne druhy jadier a taktiež psyllium
15 druhov, 100% prírodná, rastlinného pôvodu vo vode rozpustná a vo vode nerozpustná vláknina sa nachádza v jednej kapsule vlákninového doplnku Clean Inside. Clean Inside – vlákninový doplnok pomáha očistiť črevá od nahromadených toxických látok, a taktiež napomáha predchádzať tvorbe nových usadenín.
Vláknina – dá sa ňou predávkovať?
Náhle, vo veľkom množstve skonzumovaná vláknina môže vyvolať aj nepríjemné symptómy.
Vláknina ak je jej obsah v potrave vysoký, má priaznivý vplyv na organizmus, avšak zároveň vláknina, keď sa jej naraz dostane do organizmu veľa, napomáha vznik nepríjemných črevných plynov, vyvolá nafúknutie a kŕče.
Vláknina v strave – množstvo sa odporúča pomaly, počas niekoľko týždňov postupne zvyšovať, aby sa zabránilo nepríjemným príznakom. Keď sa konzumuje vláknina, je veľmi dôležité aj piť väčšie množstvo tekutín (vody).