OCD POMOC

Príspevok v téme: OCD POMOC
ocdpomoc

Dobry den, mam 21 rokov a trpim obsedantno kompulzivnou poruchou od narodenia, je to problem ktory neprisiel len tak nahle a na urcity cas, je to moj osud moja pricina preco som na tomto svete, je to pre mna uloha cislo 1! Za ten cas co zijem som si presla kadecim od slabych stredne silnych az neprekonatelnych uzkosti, strachov, obav, neustalych kompulzii a obsesii, strachu ci uz z minulosti pritomnosti alebo buducnosti, bala som sa uz o seba, svoju rodinu a blizkych ludi, bala som sa ze sa im nieco stane, ale bala som sa uz aj toho, ze ludia spravia nieco mne, neexistuje zrejme choroba z ktorej som este nemala panicky zachvat a ani ziadna kompulzivna cinnost ktoru by som nevykonavala, ci to boli rozne ritualy, pocitanie, opakovanie, atd atd..za ten cas, bolo toho ohromne vela ze uz teraz sa citim ako 80 rocna...ocd mi vela zobralo, vela mi aj dalo, jedno je vsak pravda - stale - po 21 rokoch - sa s nim pasujem! Nad niecim som uz "vyhrala" nieco som prekonala, ale zdaleka to nie je vsetko. Raz, ked mi bolo velmi zle som si povedala, ze ak sa s toho dostanem spravim vsetko preto aby som pomohla ludom ktory su na tom ako ja, teda tiez trpia OCD. Par vyhier tu uz bolo a teda citim sa uz schopna poradit niekomu co si prechadzal dacim podobnym.
Preto som zalozila tuto stranku - ocdpomoc.blog.cz
kam chcem prispievat svojimi postrehmi, radami apodobne.
Chcem ale poprosit vsetkych ludi ktori by o to mali zaujem, nech to daju vediet ze to ma zmysel a ze sa to oplati, ze si to niekto precita a bude to mat odozvu. Ak by vas to trochu zaujimalo, napiste mi to prosim do komentara, aby som vedela ze moja praca bude mat zmysel. Chcela by som poprosit nejake dobre duse aby mi pomohli zo zdielanim tohto textu, aby sa dostal vsade tam, kam treba a kde je sanca ze si to ludia s OCD precitaju. Kazdu pomoc si velmi vazim.
Dalej by som poprosila ludi, ktori by mali zaujem dozvediet sa nieco viac o OCD aby napisali, CO konkretne by vas najviac zaujimalo, co by ste chceli vediet a s cim najviac by ste chceli pomoct.
Dakujem za precitanie, pridavam sem aj mail, otazky mi mozete pisat aj sem
- ocdpomoc@gmail.com

Dakujem! Tato stranka mi uz viackrat pomohla, preto ako prve pisem sem. Ak by ste este vedeli o nejakych strankach, fb skupinach a pod, kde by tento text mohol niekoho zaujat prosim napiste mi :) som vam skutocne vdacna

Buna

Ma toho vela ..Napr.vrci ked niekto preglgne z nas , kychne ,ci zakasle alebo smrka ..nemozeme tym padom pri nej jest , piť ..atd. Vydava hrozné zvuky ..Dvere zatvára aj päť ci desat krat a potom nimi este lomcuje ..Svetlo zažína a vypína tiez niekolko krat , casto menime ziarovky preto v kúpeľni hlavne ..
Neznesie žiadnu kritiku , musime jej vzdy povedať to , co ona chce. Napr .ze je najlepšia na svete .Alebo najmensia na svete ..Ked jej to nepovieme po neustalom vyzadovani si aby sme jej to povedali prejde do hystérie ..Začne vrieskat ..dokonca na nas útočiť a pod. Skriabe , kope atd.
Radsej jej vzdy povieme co chce počuť , no ked je to x krat za den , nie vzdy milym tonom to povieme a ona si vyžaduje potom aj ze krajsie to musime povedať atd.je to o nervy , ak nepovieme zas prerastá do hystérie ..pripadne ked nie je po jej nam schovava veci , kluce mobil atd ..
Má tolko ritualov , ze je to nadlho ..Napr .obchytava vsetky veci okolo seba , vsetkeho sa musí dotknúť , dvere ked cez ne prejde , celé po obvode obchytá ..na všetko klepká prstami ..niekedy pri chodzi sa zastaví , vrati sa atd ..
Otáča hlavu doprava dolava a oči vyvracia do rohu miestnosti ..nieco si šepká ...
No ako hotový šialenec , sme uz objednaní psychologicke , dlho sa tam čaká ..asi zakotvime aj u psychiatricky , no neviem si predstaviť ze by to nerobila vsetko ..casto ze ani lieky nezaberu a my sme uz tak zúfalí z toho , zo dna na den sa jej to zhoršuje , zvukove tiky su omnoho intenzívnejšie ..
A zacina sa prejavovať uz aj na verejnosti , co sa snazila predtým potláčať ..
Ak to ale dlhsie potláča na verejnosti , doma o fo hlasnejšie sa musi uvoľniť , tak vydava nepricetne zvuky ..je toho vela a je to na nevydrzanie ..Chceme jej pomôcť , no casto pomoc uz potrebujem uz aj ja ..som z toho úplne na nervy ..casto uz sama nevladzem ..

Buna

Budem vďačná za kazdu novu informaciu o tejto chorobe .moja dcera ju má a je to neúnosné , velmi sa trápime ...

Kontrol0r

Je mi 22. OCD mám od detstva. Taktiež mám aj sociálnu fóbiu a úzkosti. Ide to jedno s druhým. Najhoršie je asi opakovanie. Od mala som mal čísla ktoré boli dobré a zlé. Napríklad zlé: 2, 6 opakovaní, počtov niečoho.
Dobré: 3 - 5 - 7 - 9 - 13
Neutrálne: 4 - 8
Tieto čísla sa časom zmenili ale historicky len asi dvakrát. Mama si myslela že som poverčivý. Opakoval som akcie alebo napríklad pri ukladaní fotky do pc som ju uložil 5 krát a podobne. S príchodom techniky sa táto porucha dosť začlenila do akcií na mobile a počítači. Keď som bol malý, veci som opakoval pravidelne a stále som to robil. Potom prišla fáza, kedy sa to utlmilo a ja to robil málokedy. Následne v škole začala šikana a všetko išlo dole vodou. Stanovil som si nové čísla, už neviem podľa akých kritérií ale malo to systém. Opakoval som znova a tento stav trvá doteraz. Opakujem už ale hlavne na pc a mobile a v bežnom živote už málo čo. Ja som dlho ani nevedel, že je to porucha a bral som to ako súčasť života,

Všetko to ide ruka v ruke so sociálnou fóbiou. Následok toho všetkého je neustály stres v práci, kde som servisný technik a neschopnosť mať priateľku, ktorú som doteraz nemal. Ďalší problém sú koníčky, venujem sa fotografovaniu a vysokohorskej turistike ale som dosť obmedzený.

Taktiež veľa krát kontrolujem - zamknutie dverí na dome alebo aute. Alebo dookola vodu a všetko pred opustením domu.

Marosko-n

Mnoho ľudí má slabú OCD. Mnohokrát sa stane, že človek zamika dvere a už predtým začal myslieť na niečo zaujímavejšie a dôležitejšie pre mozog a mozog neregistruje činnosť, ktorú človek podvedome robí. A tak zabudne či vôbec zamkol.
Najlepšie bude doplňovať teraz v lete zeleninu, ovocie, čerstvé vajíčka a absolvovať aspoň 5-10 x pre celé telo zosilnený zemský magnetizmus pre znormalizovanie nervov.Pripadne pravidelne 1-3x do týáždňa.
Treba mať niekoho blízkeho aby ti poskytol životnú istotu,aby sa ukľudnilo telo aj psychika. Potom by sa to malo zlepšiť