BULÍMIA - ako s tým prestať?

Príspevok v téme: BULÍMIA - ako s tým prestať?
PROMIA

Dobrý deň,

už cca rok mám problém s prejedaním a potom zvracaním.
Neviem ako ďalej, už ma to psychicky ničí.
Už dlho váham, či mam niekomu niečo povedať alebo nie, hanbím sa za seba a bojím sa čo bude so mnou ďalej.

V poslednej dobe mám myšlienky len na jedlo a keď náhodou ostanem sama, jem všetko do radu a keď už cítim že mi je zle, všetko vyvrátim.

Hľadám si všelijaké výhovorky ako nejesť s rodinou a keď jem s nimi tak len minimum. Hľadám si výhovorky ako nejesť, stala som sa vegankov, prestala som jesť lepok a kopec iných vecí a tvrdím že mi je z nich zle.

Je tu niekto s niečim podobným?

Tomas12345

Ja nechapem preco vlastne vyvraciavas to jedlo. Normalne jedlo zjedz a nevyzvracaj to . Napis my na tomas55555@centrum.cz pokecame

Kiksii

Prepac, ale na obed len ovocie nemozes jest..hlavne nie v tvojom pripade. Normalne plnohodnotne jedlo ...to co si mala na veceru si kludne mohla mat aj na obed a radsej to ovocie na olovrant.
Vyskusaj len jeden krat nejst vracat ale proste to vydrz. Na druhy den to mozno porusis a vyvracias sa. Vtedy sa hlavne nevzdavaj a pokracuj dalej v jedalnom rezime a snahe nevraciat. Najlepsie by bolo kebyze si povies, ze uz nebudes kompenzovat. V tomto slove sa to ukryva vela, pretoze kompenzacia znamena - ziadne vracanie, ziadne diety/hladovky, ziadne snaha zbavit sa jedla.

ipsik

Ked to nedas von, tak mas vycitky svedomia? Pravdepodobne ano. Skus to viackrat zopakovat, ze to nevyvratis. Potom uvidis, ze co to s tebou bude robit. Ked to v tebe vyvola depresie, tak si nechaj predpisat antidepresiva. S kazdou zavislostou je to podobne. AD-cka su velmi dobra vec. Mala by si brat ohlad na svoje zuby, lebo kyselina ti ich casom isto rozozerie.

PROMIA

Moj dnešny jedalniček:
Ranajky: vecerny chlebik + avokado, chia puding
Desiata: mrkva, zelerove stopky, paradajky + humus
Obed: melon, banan, broskyna
Večera: zachvat, 300g čokolada a nasledne kopec chleba s humusom... Zvracanie, po vracani zjedenie prehanadla
Dtuha večera: grylovana zelenina + opekane zemiaky

Znovu sa vo mne ozval ten hlas ze fnes to je naposledy a od zajtra to nespravim... Klamem samu seba

Psyllium papam vždy pred spanim

Gima

Mne po prejedení pomáha acidofilné mlieko. Inokedy štava zo zavaraných uhoriek. Rýchlejšie to vytrávi a vstrebe do žaludka. Inak z lekárne mam aj Psylium, je to indická vláknina na prečistenie travenia.

Kiksii

Tak ti poviem, je velmi tazke proti tomu bojovat,musis sama chciet a neustale na sebe pracovat. Tak..ako prve by som ti poradila ziadne veganstvo/diety/ziadne extremy a podobne. Nauc sa 5x do dna jest. Ty to dokazes, dokazala si to ako male dieta ked sa ucilo jest dokazes to aj teraz. Ak chces opisem ti ako to prebieha u mna.
-po najedeni (ci su to ranajky desiata obed olovrant vecera, ci som v strese alebo v klude) mam nutkanie si dat este nieco viac proste sa prejest, lepsie povedane nazrat ako prasa.
-po najedeni mavam vycitky z jedla a nutkanie ist cvicit/prechadzat sa/hybat sa aby som spalila kalorie (to som si odniesla z anorexie)
-ako vidis su to dve protichodne veci -> na jednej strane mam chut sa prejest a na druhej strane mam vycitky z jedla
-niekedy len jedna myslienka na prejedenie a ja sa neovladnem a dostanem chut sa prejest, vtedy jem cokolvek ale co som si vsimla tak zvycajne siaham po pecive, ryza a sladkostiach..proste sacharidy
-zatial si nedokazem predstavit ze si dam niekedy v zivote napriklad nanuk/zmrzlinu/kolac/keks bez toho, aby som sa prejedla,preto to riesim zatial tak,ze sa tymto potravinam vyhybam, viem asi to nie je spravne, ale musim ist na seba postupne,preto postupne sa snazim do jedalnicka zaradzovat ryzu/zemiaky..ked budem pocitovat ze som s ttm jedlom ok pridam dalsie napr pecivo..ale sladkosti su u mna zatial vzdialena realita..nie ze by som ich potrebovala k zivotu ale proste chcem sa zbavit toho,ze sa ich prejem
-dalej vzdy ked som si povedala dnes s tym skoncim tak klamem,je to hlas ktory nesmies pocuvat,musis proste odolat,lebo dnes sa prejs povies si od zajtra zacnem odznova popripade si povies dam si prehanadlo alebo hladovku a bude to OK,nie nebude vedie to len k dalsiemu prejedeniu. Ked sa nahodou prejes vydrz to a nijak to nekompenzuj!ano viem je to hnusny pocit byt prejedeny ale musis to nejak vydrzat a na druhy den pokracovat v normalnom stravovani t.j. jest 5x za den
- asi sa pytas samej seba co je to normalne stravovanie? Co su to normalne porcie? Ak ti to pomoze uvediem ti moju predstavu:
• RANAJKY OVSENA KASA 3PL ovsene vlocky + 1 kus ovocia + mlieko + hrst orechov/semienok
• DESIATA 1 kus ovocie + hrst orechov/semienka, 2 ks knackebroty +zelenina + pol cottage syr a podobne
• OBED kus mäsa/ryby asi cca 120-150g + príloha napr 200g zemiakov (2-3ks), 70g ryze (pol az tristvrte salky)..
•OLOVRANT 1 jogurt + orechy +med, kus ovocia + orechy
•VEČERA ako obed, alebo ak nemás problem a pecivom tak kus peciva + maslo/ 5 platkov sunka/syr/ 2 ks vajcia + zelenina

Dalej tu je stranka s jedalnickom ..mozno ti to pomoze www.healthyandfree.cz

-snubenec to nepochopi asi nikdy. Ja ked som doma rodicom povedali mysleli z emi len chuti viac jest. Musela som im to dlho vysvetlovat ake zazivam pocity..co to vsetko obnasa. Myslim, ze clovek,ktory tym nikdy netrpwl tak to ani nepochopi.
- skus si pozriet toto video: amara.org (na lavej strane si mozes dat slovenske titulky)..mne toto video pomohlo aspon trocha rodicom ukazat ake to je -ze to je proste neovladatelne nutkanie na jedenie, mimotelovy zazitok,ze to je ako v tranze,ze to je ako ked je lovek alkoholik a nedostane svoju davku tak ma proste chut vybuchnut
- je to kolotoc do ktoreho sa clovek ani nevie ako dostanes. Kolotoc preto lebo napr. Som veganka/zdravo sa stravujem ->nejem s rodicmi-> klamem-> prejem sa -> mam vycitky->neznasam sa -> Sslubim si ze to uz neurobim - ze od zajtra zacinam od znova -> dam si prehanadlo/hladujem -> pride uvolnenie,lebo daneho jedla si sa zbavila ale v skutocnosti si sa ho nezbavila lebo vsetko sa neda vygrciat/vykadiť -> myslis si ze to je Ok -> pokracujes vo svojom "zdravom style"-> nejem s rodicmi-> atd. Kolotoc pokracuje dookola
-ak to chces zmenit povedz o tom niekomu, je tazke byt na to sam..neviem odkial si ale v BA a v ZA je centrum Anabel ktore sa venuje tymto porucham. Odporucam ti skor taketo centra ako obycajnu psychologicku pretoze bola som aj pri obycajnej psychologicke ale nemala som z nej pocit zeby ma nejak chapala..
-kup si knihy Frantisek David Krch- Bulimie, jak bojovat so zachvatovym prejidanim, Zacarovany kruh Anorexie, bulimie a psychogenniho prejidani a cesty ven? Hana Papezova
-bojuj! Drzim ti palce! ..dufam ze ti moj prispevok nejak pomohol..

PROMIA

ja s tým bojujem už asi rok... najskôr to bolo v pohode, bola som šťastná ako jednoducho sa môžem zbaviť skonzumovaného jedla. Ale časom prišli zdravotné problémy, bolesti žalúdka... dokonca som bola hospitalizovaná, no nikto nevedel čo to je, doktori si mysleli že to je slepé črevo... nikoho ani nenapadlo že môžem trpieť bulímiou. Rodičom a okolí som nahovárala, že keď zjem niečo z lepku, vysmážané, sladkosti tak mi zostane zle na vracanie. V rodine máme histamínovú intoleranciu, tak všetci si mysleli že to mám aj ja. Dokonca som bola aj na vyšetreniach a následne som oklamala rodinu že to mám aj ja. Rodičia ma vtedy konečne prestali nútiť do jedenia. Postupom času som našla na internete že veľa ľudí schudlo pri vegánskej diéte, tak som si vymyslela že mi je zle aj z mäsa, vajíčok a mlieka. Takto sa stravujem už asi pol roka... a vždy keď si dám čokoládu alebo niečo nezdravé prídu tie hnusné výčitky svedomia, depresie že budem tučná... Dokonca som si nakúpila aj preháňadlá, niekedy mám pocit že to nikdy nepremôžem... každý deň si hovorím že to je naposledy a stále nič... priznala som sa snúbencovi a príde mi to že on si asi neuvedomuje o čo ide... vôbec to nerieši ani mi nič na to nehovorí... A najhoršie je, že si prídem každým dňom tlstejšia a tlstejšia.