Som závislá na nakupovani

Príspevok v téme: Som závislá na nakupovani
Domini97

Mám 20 rokov a už zhruba viac ako rok disponujem s vlastnými peniazmi....problém je taký, že som asi závislá na nakupovaní oblečenia a tých typických ženských hovadiny. Vždy keď som bola mladšia som túžila mať to čo ostatné dievčatá páčilo sa mi veľa veci ako každému decku ale pochádzam zo skromnejší pomerov a málokedy som dostala to po čom moje oči zatúžili a veľmi citim, že si to všetko kompenzuje dnes...doslova keď si niečo kúpim zlepšíme si náladu na niekoľko dní a potom musím opäť znova, zavádzam blízkych ohľadom cien za dané veci alebo poviem že to som si už kúpila veľmi davno...niečo si kúpim pominam peniaze a potom mám samozrejme veľké výčitky svedomia..v poslednej dobe cítim že je to nekontrolovateľne a viacej vo mne prevládajú nepríjemné pocity z tejto mojej úchylky než tie prijemne... Viem že by bolo asi najlepšie ísť k psychológovi ale samozrejme..nechcem na také nieco míňať peniaze, hrozna som... Tak ma napadlo že sa aspoň takto môžem niekomu zdôveriť anonymne amožno aj vaše myšlienky alebo rady by mi mohli pomôcť. Ďakujem za každú radu

kafe

Domi, do istej miery je podľa mňa tvoje správanie normálne. Už sa nemusíš obmedzovať, zarobila si si, máš právo si svoje peniaze minúť ako chceš. A ano, ak si zo skromnejších pomerov, jasne že sa na čas utrhneš z reťaze. Kľudne si rok, dva, tri jednoducho dovoľ a dopraj po čom ti srdce piští, to čo si si dlhé roky nemohla dovoliť si teraz vychutnaj. Si slobodná, bez záväzkov, máš najlepší čas na užívanie a vychutnávanie života. Nevyčítaj si to, si mladá baba, kedy si chceš dopriať? Keď budeš mať po 50-ke? Vtedy je to dovolené? Keď budeš mať deti? Vtedy budeš dávať deťom... Tie veľké výčitky svedomia sú podľa mňa prehnané. Tak ako neni žiaden hriech, vychutnávať si dobré jedlo (nie, chleba s maslom neni dobré jedlo) zas a znovu a 1.000x do roka, tak je normálne použiť vlastné peniaze na to, čo mne robí radosť a čo ja chcem. Týmto obdobím si treba prejsť, lebo potláčať svoje pocity a hrať sa na skromnú, ked máš chuť robiť si vecami radosť, je blbosť.

Lenže po čase by malo prísť nabaženie sa. Že už prestaneš mať potrebu kompenzovať si nedostatok z mladosti. V tvojom prípade si si to možno pokazila tými obrovskými výčitkami, hlavou si si hovorila, že to neni dobré čo robíš aj ked tvoje vnútro proste ešte malo potrebu siahať a dovoľovať si tieto veci. A následne už nemáš radosť z vecí čo si kupuješ. Nekontrolovateľné je to preto, lebo si ešte nedosiahla ten pocit vo vnútri - mám dosť a stačí mi nakupovať oveľa menej. Skús si to dovoliť - mám právo naložiť so svojimi peniazmi ako ja uznám za vhodné.
Ak to nakupovanie ale chceš stopnúť a máš pocit, že toto je čo potrebuješ, mám pár tipov. Odložiť pravidelne časť peňazí bokom (sporiaci účet). V peňaženke nosiť len minimálnu sumu 5-10 eur na bus, obed a malé nákupy jedla, ostatnú hotovosť nechať doma, kreditku nepoužívať vôbec. Oblečenie si kupovať štýlom - najprv pokukám, čo sa mi páči (bez peňazí!), nechám si týždeň, 2-3 dni na rozmyslenie, či sa mi to skutočne páči/potrebujem/využijem to a potom si to kúpiť. ALEBO. Stanoviť si dva dni v mesiaci (10-teho a 20-teho napríklad), kedy si môžem kúpiť hocičo pre radosť, do výšky... 20-50 eur... (to si už stanovíš ty). Ak sa nebodaj stane, že nenájdeš nič, čo by sa ti páčilo, peniaze idú na sporiaci účet, ak je niečo drahšie - najprv si sumu našetriť a kúpiť až potom. ALEBO. Ak máte s priateľom nejaký plán, chcete ísť na výlet/na pár dní do Nórska... je jednoduchšie odoprieť si handry s vedomím - užijeme si potom na výlete - a odkladať si. Skús porozmýšľať, čo iné, okrem oblečenia by si si mohla kúpiť a spravilo by ti to radosť - koncert, balet, výstavy, jaskyne, let lietadlom... niečo zážitkové. A striedať to, kúp si kľudne aj veci ale dopraj si aj zážitky.

Nie som zástanca toho, aby si človek odopieral príjemné veci. Nájsť takú tú rozumnú mieru, zlatú strednú cestu. Lebo každý extrém je škodlivý. Raz si sa narodila, tak si sem prišla zažiť aj to prízemné, materiálne. Duchovného si zažiješ dosť aj po smrti. A zas bezbrehé nakupovanie - tak živíš túto chorú ekonomiku, na nešťastných ľuďoch, čo si kompenzujú nedostatok lásky, sebavedomia, na tých úplne rozprávkovo parazitujú mnohé firmy. Nerob zo seba dojnú kravu. Spokojný človek nepotrebuje k životu veľa.

bipo1

Podla toho co pises mozes byt pod vplyvom tzv. hypomania pozri si na nete co to je a potom zajdi za dobrym psychologom povedz mu co ti je. Jedno sedenie by malo stacit, ziadne lieky. Alebo si po nastudovani hypomanie na nete uprac v hlave sama nez sa zadlzis az po usi

Tomas12345

Radšej tie prebytocne peniaze daj tym ktori ich potrebuju . Napriklad bezdomovcom :) Uvidis aky super budes mat z toho pocit na duši .

Domini97

No ja práveže študujem na vysokej škole a mám aj prácu takže čo sa týka času mám ho vyplnení celkom slušne..ja to práveže beriem tak že sa odmeníme že si urobím radosť ale momentálne to dospelo do takej situácie kedy mi to už robí starosť. S tým sporiacom účtom má to napadlo už dávnejšie a príde mi to ako naozaj super napad asi to pôjdem poriešiť do banky

emma2

Založ si niekde sporiaci účet, bez bankomatovej karty, aby nebolo odtiaľ ľahké vyhrať peniaze. Každý mesiac, keď ti prídú peniaze, pošli na ten sporiaci účet určitú čiastku a NESAHAJ NA NU.

Na nákupy oblečenia, topánok a kozmetiky miň mesačne maximálne 10% tvojích príjmov.

destiny

Ja napriklad nie som. Nakupovanie neznasam.
Snazis sa kompenzovat si samotu. Kym mas peniaze, platis, vsetci su k tebe mili, ked ti dojdu, co dalej?

Bulletin65565

No mat tvoje problemy.. tak pod studovat nejaku tazku skolu napr. medicinu.. budes tam mat tolko toho, ze nebudes mat cas sa ani vycikat a nie to este sprostosti riesit, neboj, hned by ta to preslo.. podla mna sa len nudis preto vymyslas hluposti... Kde vlastne pracujes??

BJ_2

Co Ti na to povedat, je to samozrejme nanic, co robis. Clovek ma byt skromny, to je dobra vlastnost, nie sa topit v akomkolvek materialnom a hlavne zbytocnom luxuse. Ide jednoznacne o zavislost. Velmi negativnu, ktoru aj ludia vnimaju ako negativnu vlastnost, a navyse Ti to vlastne zbytocne mina peniaze. (predstav si, ze napriklad mozes pomoct nejakej tazko skusanej rodine za tie peniaze... ale nie, Ty to minies na handry, ktore vlastne ani nepotrebujes)... jednoznacne Ti drzim palce, nech to nejak vyhras, kazda zavislost je zla... pride mi to trochu podobne, ako herne... tym trpia hlavne muzi... proste tam nahadze peniaze za nic, a nic nedostane, lebo je zavisly. Toto je to iste, ty to nahadzes do obchodov, a nic nove potrebne za to nedostanes, len to, ze mas 1000 handier, z ktorych vyberat (a super kabelky). Teda je to rovnaka zavislost, ktora mina peniaze a nic nedava ( a je to mimo kontroly).

Domini97

Je mi ľúto ale práveže nákupných centrách netravim voľný čas...skôr cez internet nakupujem 80% všetkeho, prírodu milujem šport tak isto trávim tam veľa času a nemám pocit že potrebujem novými vecami zaujať plytkých ľudí lebo takých nemám okolo seba...som v kontakte s troma kamoškami s priateľom a rodinou a tych zaujať novými handrami aby mi ich závideli nepotrebujem..asi ste si ma predstavili ako nejakú pipinu čo trávi voľný čas v nákupnom centre a na kávičke..a taká som není ani zďaleka som rada keď vypadne na tú kávu s kamoškou raz za mesiac...len toto je žiaľ moja jediná a zlá chyba ktorú mam..al emožno to mi pomôže aby si ľudia o mne toto nemysleli, že som jedna z tých ja chcem byť dobrý človek a chcem byť vzorom aj pre ostatných nechcem trpiet žiadnou závislosťou akou sú napríklad moje nakupy