Problem s alkoholom

Príspevok v téme: Problem s alkoholom
honzake

Dobrý den, chcel by som sa opýtať na vaš nazor. Trpim už rokmy sociálnou fóbiou a riešim to alkoholom. Uzivam ho len vtedy, ked musim niečo podpísať alebo isť k zubarovi, pohar by som v ruke určite neudržal z tejto fobii, tak si radšej niečo dam. Dosť ma trapy trasenie ruk a bušenie srdca. Inak alkohol vôbec nemusim, dam si ho možno 2-3 krat týždenne 1,5 dc pred nejakou udalostou, ktoru musim podstúpiť. Ako sa pozerate na takého človeka ako ja? Rozmyšlal som, že by som navštiivil aj psychiatra, ale ked som videl na nete vedlajšie učinky AD, tak ma nejako prešla chuť. Ako to riešiť. Ja si inak zijem celkom v pohode, kontakt s ludmy mi nevadi, chodiť do obchodu, rozpravať sa atd, ale ked mam niečo pred nimi robiť podpisať sa, niečo podať, tak sa roztrasiem.

honzake

niektore veci občas aj zvladnem, ked mam lepšie obdobie - isť napr. do banky dačo podpisať, alebo ku šefke atd. Ale niekedy to proste neide a neudržal by som pero v ruke, ked by sa na mna niekto pozrel. Ale isť na nejaku inu akciu, kde bude velmi vela ludi, tak to by som nedal, proste neda sa a neviem to riešiť. Mate k tomu ešte najaky napad. Ja som bol aj taký na strednej škole, strasne vela som kvôli tomu vymeškaval, aj ked som nechcel, ale nedalo sa.

tigrica112

iLily píše úplne odveci. Nerob sa múdrou keď absolútne nevieš o čom je reč!
Pre zakladateľa- úplne ťa chápem. S týmto ma problém veľa ľudí. Rozhodne nie si alkoholik. Alkohol odburáva stres a znižuje napätie a stavy, ktoré prežívaš pri spomínaných situáciach. Používaš ho ako barličku. Tiež som mala problém s vybavovačkami a trasením rúk. Vždy som si pred tým trochu vypila. Lenže nie je to správne lebo sa z toho stane zvyk. Potom si už ani nevieš predstaviť byť v takejto situácií bez alkoholu.
Píšeš, že rozhovory s ľudmi ti nerobia problém. Len máš zafixovaný strach z niektorých činnosti na verejnosti. Jedine ako sa ho môžeš zbaviť je prestať mu prisudzovať tak veľkú váhu. Najhoršie je keď sa v tej situácií zameriaš čo naviac na ten strach a silou mocou sa ho snažíš potlačiť a to, aby na tebe nebolo vidno symptómy.
Skús ho prijať a zmieriť sa s ním. Choď do tých situácií. Kludne sa tras ako osika. Bude to nepríjemné ale neumrieš. A čím viac budeš toto absolvovať tým viac ten strach bude slabnúť.
Vypísali ti tu rôzne doplnky. Tie ti pomôžu lepšie situáciu zvládnuť. Mne veľmi pomohlo magnézium, sypané bylinkové čaje ( medovka, palina), hlavne žiadny kofein ten zvyšuje nervozitu.
A tiež sa pokúsiť nad tými situáciami premýšlať z iného uhla pohľadu. Zozačiatku to nebude ľahké ale skús to aj na silu. Teraz si napríklad hovoríš : ,,Neznášam to, nikdy sa toho strachu nezbavím, je to ponižujúce, bez alkoholu to nedám. "
Skús si povedať : ,, Zvládnem to, pôjdem to vybaviť bez toho aby som si vypil, aj keď budem cítiť ten môj strach, tak budem na seba hrdý, že som išiel bez alkoholu. A nabudúce pôjdem opäť čistý a budem sa báť menej. "
Chce to prácu na sebe a odvahu. Vystúpiť z bludného kruhu.
Držím palce

DianaJ

Ľudia, ktorí veľmi často opakujú, dám si len párkrát za týždeň, ale nie som alkoholik už sami o sebe potvrdzujú že alkohol je ich spoločník. však dám si len deci a pol, ale ktohovie ako to v skutočnosti to deci a pol a to párkrát za týždeň vyzerá. to najlepšie vedia len oni. Toto o čom píšeš honzake to je skutočný problém, vážny problém a kto ho má, ten dobre vie o čom to je. ľudia, ktorí nikdy takýto problém nemuseli riešiť, tí ani netušia, aký je ich život k nim dobrý, ako dobre sa majú. lebo sú takí ľudia, ktorí keby nemohli pred inými a s inými ľuďmi riešiť pre nich dôležité a vážne veci, podpisovať, chodiť k zubárovi, rečniť pred inými alebo v skupine obhajovať svoje záujmy, alebo prezentovať svoje názory atď. tak by naisto úplne ochoreli. Ale ja by som sa neopovážila ísť k zubárovi po deci a pol, lebo to je pre zubára zjavné a riskuješ, že ťa pošle preč. a ani tabletky by som sa neopovážila dať si, lebo to nikto nemôže vedieť, čo sa s ním v tom zubárskom kresle môže stať. neni to dobré.

honzake

tak socialnu fobiu mam a to na 110percent :D nikde som nepisal, že chodim 2-3 krat tyzdene na spoločenske udalosti. Ale proste, ked musim isť dakedy napr. na svadbu alebo na oslavu rodinnu, je ich dosť vela, tak si musim predtým vypiť, lebo by som nebol schopny zjesť polievku alebo si pripiť. Neviem prečo mi dakto premenoval nazov temy ale ja s alkoholom nemam problem - dakedy 2 tyzdne nevypijem nič, ale proste ked musim niečo naročnejšie podstúpiť, tak si musim dať. A mimichodom problem s trasucimi rukmy som mal už na škole, a to som ani alkohol dovtedy nepil. Nebol som schopný písať na počitači, ked vedla mna niekto sedel. Neviem, ako to inak riešiť - beriem to ako liek, ako ked niekto musi brať AD, lenze ja to neuzivam pravidelne. No neviem, čo je lepšie alkohol alebo AD? A s ludmi sa už dokazem rozpravať atd, ale stoji ma to trochu usilia ale je to už ok.

Leeeekar

Ily , jasne pise v uvode temy , ze trpi soc. fobiou , preco sa navazas do choreho cloveka , ked nevies o tej chorobe nic , chod sa spytat akeho kolvek psychiatra , ze problemy s trasucimi rukami v spolocnosti pri jedle , podpisovani su typicky knizne prejavy sociofobika a kazdy je individualny .....

lLily

lekar, trepes somariny, bo autor temy nic toho nespomina a v pohode s ludmi funguje aj v spolocnosti

socfobik to nabeton neni, zato k alkoholu ma dost blizko

Leeeekar

Nepocuvaj co ti tu pise ily , lebo nevie o com toci , ty nie si ziadny alkoholok a nikdy nim ani nebudes , presne viem o com pises a kto ten fobicky bezdovodny strach napriklad z jedenia v spolocnosti sam neprezil, tak sa tu nema co vyjadrovat a urazat ta do alkoholikov , to ako keby sa tu navazali do vozickara a zhadzovali ho , to co ty opisujes je choroba ako kazda ina .....
Verim ti , ze ti poharik pomoze k uvolneniu a trasu ruk, a tiez viem ,ze viacej nepotrebujes ,vsama si takto korigujem svoje fobiev uz 20 rokov a nikdy som a ani nebudem alkoholicka , je to ako ked si da alergik injekciu na zadusenie aj poharik dokaze paralizovane vegetativne nervy uvolnit , ale poradim ti , podobny ucinok na tieto vegetativne problemy sposobene soc . fobiou - chorobou maju lieky ako neurol , tym si tiez pomaham ked treba , uz si to musis vediet dat ked to potrebujes , ako alergik , ked sa mu zhorsi alergia , musis sledovat reakcie svojho tela.....

lLily

okrem toho socfobik nechodi 2-3 krat do tyzdna na spolocenske udalosti a je ovela citlivejsi a izolovanejsi...nezije si v "pohode" jak ty

lLily

ten tras ruk a busenie srdca mas najskor z abstinencnych priznakov, ked si dlhsie bez alkoholu, ktory ti ma dodat potrebnu "guraz"

lLily

roky? stach zo zubara a podpisat nieco? ty nejsi socfobik, ale obycajny alkoholik

ako si sa k alkoholu vobec dostal....kupil si si ho domov a zacal popijat? prispolocenskej udalosti asi nie, vsak