Zdravotne tazko postihnuty clovek v zahranici

Príspevok v téme: Zdravotne tazko postihnuty clovek v zahranici
AdventureGirl

Ahojte vsetci,

som mlada baba s hendikepom (nepocujuca), radsej to trosku priblizim, rozpravam normalne, zrozumitelne, s ludmi po slovensky tiez, pokial teda rozpravaju pomalsie, zretelnejsie atd. Myslim ze vzhladom na moj hendikep a v porovnani s podobne postihnutymi som a tom velmi dobre. Kedze na SK to je tak, ako to je, rada by som skusila zahranicie, najviac ma laka asi Irsko. Anglictinu viem vyborne, mam z nej aj maturitu len bohuzial rozpravat a hlavne pocuvat velmi neviem, kedze nepocujem a tu nastava problem.
Bohuzial pri hladani prace v zahranici cez agentury napr opatrovatel, aupair co i len do Rakuska sa vyzaduje 100% zdravotny stav, ked som povedala ze som nepocujuca skoncila som. Pritom by som zobrala aj inu pracu, kde sa napr komunikacia nevyzaduje.
Vsimla som si ze na tomto fore sa dost casto propaguje zahranicie, len bohuzial hranice su otvorene zrejme len pre tych zdravych. Chcela by som sa spytat, kedze tu aj dost vela Slovakov pracujucich v zahranici chodi, ci nevedia nieco poradit ako sa do zahranicia dostat inak ako cez agenturu, ci nema niekto skusenost ako vycestovat s hendikepom do zahranicia, alebo ci nevie niekto nieco vybavit? Alebo akekolvek rady, vsetko uvitam:)Dakujem

Jaja15

Jasne že môžeš robiť aj opatrovanie starých ľudí alebo detí s takýmto hendikepom, dokonca aj vo všetkých organizáciách pre takto postihnutých ľudí, ale takejto práce je ako šafránu a určite ju nezoženieš cez agentúru, to je môj názor....Aj na Slovensku by si mala takúto prácu problém zohnať, nieto ešte v zahraničí....Ale nenechaj sa odradiť, ak budeš aktívne hľadať prácu či už na Slovensku lebo v zahraničí, určite niečo zoženieš...Treba vyskúšať, vždy je to od ľudí. Ale netreba mať ani ružové okuliare, budeš to mať ťažké - zohnať pre seba takúto prácu v zahraničí, ale treba skúšať.....Na tvojom mieste si súbežne hľadám prácu aj na Slovensku, poposielaj si životopisy do organizácií pre takto hendikepovaných ľudí a to môžeš poposielať aj v angličtine v zahraničí. Ak si absolventka, tak bolo by ľahšie začať pracovať na Slovensku a to vo všetkých smeroch.

Marunka

Mesačný, toto o tebe čítam prvý raz... :( Ani neviem čo ti napísať, všetko čo chcem by bolo "divné". Tak len, veľa síl :)

Marunka

V Anglicku som bola len ako turista, takže ti poradiť neviem. Žila som dlhodobo v Nórsku a viem hovoriť len o ich prístupu k zdravot.postihnutým. Asi po dvoch dňoch od príchodu do krajiny som cestovala mhd-čkou. Na jednej zastávke bol pán na vozíku. Z busu vybehol šofér, dal pánovi k busu takú tú podložku (neviem ako sa tomu povie po slovensky :D ), a k nemu sa pridalo asi 7 ľudí z busu a pomáhali pánovi dovnútra. Vôbec ich tam nebolo treba, šofér by to zvládol, ale ako som neskôr zistila, takto sa správajú k hendikepovaným a je to pre nich typické ...V práci sme tiež mali jednu pani na vozíku a svoju pozíciu zvládala perfektne. Všade sú bezbarierové prístupy, keby šiel teles.postihnutý do múzea, napríklad do takého kde majú lode a naozaj sa tam vozíkom nedostane, tak ho tam piati nosia...So sluchovo postihnutým človekom som sa nestretla, ale môžem zistiť o nich čosi viac, určite sú na tom podobne. Sú samozrejme pozície, kde sa postihnutý človek nedostane - práca na stavbách, na miestach kde je veľmi potrebné byť plne pohyblivý, atď. Ale konkrétne v tejto krajine sa snažia vo veľkom integrovať takých ľudí do spoločnosti :)

Mesačný princ

AdventureGirl - chrbtica. Pri jedinom zlom pohybe mi hrozí ochrnutie až smrť. je to neoperovateľné. Paradoxne mi ani ID nedajú. Nemôžem dlho stáť, bicyklovať, behať, či príliš dlho sedieť. Nemôžem dvíhať ťažšie bremená ako 1kg a robiť čokoľvek v predklone a dokonca ani plávať. Ak by som spadol z nejakej výšky, tak okamžite ostanem ochrnutý. Takže to je tak v skratke.

Masáže či akákoľvek rehabilitácia je pri mojom zdravotnom stave vylúčená. Dokonca kúpanie vo vode - teplej vôbec a v studenej či vlažnej len formou sprchy.

AdventureGirl

Dakujem vam za odpovede:)
Noelinka- potesila si ma, ja som praveze bojovnik a nechcem pocut "neda sa". Uz som velmi unavena z tohto statu, z toho co sa tu deje a velmi rada by som to skusila hoci aj v Rakusku, budem velmi rada ked mi napises na inlooove@pokec.sk, mozeme pokecat.
Ano Jaja, ziadne iluzie o praci vo svete nemam, na dovolenkach kde som pouzivala svoju anglictinu som bola a myslim, ze mojej zakladnej slovnej zasobe rozumeju. Dokonca som bola aj studovat v zahranici kde som komunikovala so spoluziakmi v aj, kedze islo o trochu sirsiu slovnu zasobu bola moja vyslovnost kostrbata, ale myslim ze kto chcel, rozumel. Na rozsireni slovnej zasoby by som uz zapracovala za pochodu, a takisto na porozumeni hovorenej anglictiny, co je pre mna asi najvacsi problem. Posunkovy jazyk sice ovladam ale nepouzivam, nakolko som vacsinou v kontakte s pocujucimi.
O moznostiach sa zamestnat na sk viem velmi dobru ale nelakaju ma.
Mesacny princ- pri citani tohto fora som si ta vsimla uz davnejsie, lebo si spominal, ze mas hendikep, a nejaku umelecku ale zaroven manualnu pracu? Ak dovolis, rada by som sa spytala ake presne postihnutie mas, resp ako si obmedzeny?

Noelinka

Jaja15 a predstav si ze by mohla ako opatrovateľka deti ci starych pracovat a vieš preco? Lebo aj v zahraničí su sluchovo postihnute deti alebo stary ludia. Neviem ci ovlada posunkovu ale aj to jej moze vela pomôcť aj keď rakuska posunkova sa lisi od slovenskej

Noelinka

Mesačný princ ano skoro všade vyžiadajú 100% zdr stav. Ale pozri ja som tiež sluchovo postihnutá 50% na oboje strany a pracujem v rakusku ako opatrovateľka ( nie ako 24 h ! ) takze ja si myslím kto chce ten aj dokáže