Niektore druhy probiotik boli vyslachtene tak, aby prezili tu kyselinu. I tak tam ide o cas, takze inak to je pri malom jedle , ked si das jeden jogurt nalacno, a inak, ked ho jes s niecim inym, vo vacsom mnozstve, a stoji ti to v zaludku 3 alebo 4 hodiny.
Preto sa niektore druhy jogurtov oznacuju "probioticke". Ale bezne jogurtove kultury nepreziju. Ano, tie testy, co som videl, boli vedecke, bola to dlha snad 10 stranova studia, ked ich vystavovali posobeniu simulovanej zaludocnej stavy, spolu s roznymi latkami. Najlepsie dopadla glukoza, ta zvysovala ich prezitie. Zahubilo to vsetko, co tam testovali, niekolko kmenov.
Inymi slovami, povedat, ze jedzte jogurty, alebo kyslu kapustu a staci to, nieje opodstatnene. Musel by si im poradit specialny jogurt, so speclianou probiotickou bakterioui, ktora prezije cestu do criev, a jest to s glukozou. Lenze, tu by islo aj tak o monokulturu, ktora nespravi nic.
V crevach mas stovky kultur, takze to treba doplnat nejakym mixom, ktory ti este musi sadnut, a to sa da docielit len v entericky pokrytych kapsuliach, alebo v technologii s postpunym uvolnovanim.
Studiu ti nedam, neodlozil som si to, a nechce sa mi to hladat. Najdi si to sam, nasiel som to cez net. Viem len, ze som vtedy zavrhol doplnanie probiotik cez potravu a jogurty, lebo z toho jasne vyslo, ze ak nieco prezije cez zaludok, tak sa da hovorit o zazraku.
A zdravi boli kvoli inym veciam, nie preto, ze dostavali probiotika z jogurtu. Pochopitelne, ziadne to neprezili ani im.