Kocúr sa nevie po operácii vyprádzniť (zápcha)

Príspevok v téme: Kocúr sa nevie po operácii vyprádzniť (zápcha)
Yenn

Dobrý deň, môj 1,5 ročný kocúr bol v nedeľu operovaný na močové cesty. Mal nahromadený piesok v močovej trubici a bežná katetrizácia zvonku nepomáhala, tak bol operovaný a doktor mu popreplachoval mechúr a horko-ťažko prepchal močovú trubicu. Keď sa zobudil po operácii, tak začal pekne veľa piť a jesť. Len nás trápi jedna vec, a to, že sa nevie poriadne vyprádzniť, vykakať. Zrejme ho narkóza a plno liekov od bolesti a antibiotík nejako zapieklo a od nedeľe vykakal len asi 2 malé bobky. Inak sa správa normálne, len vidno, že ked to na neho príde, tak chodí po byte a snaží sa a tlačí a nejde mu to. Prvé 2 dni po operácii dokonca keď tlačil tak vytlačil len krv, pričom moč už nemá tak krvavý. Máte nejakú radu, čím mu pomôcť? Skúšala som trošičku kravského mlieka a tuniaka v oleji, ale veľmi to nepomohlo. Kocúrik má veľmi silný zápal a pravdepodobne bude antibiotiká brať asi ešte mesiac v tabletách, tak sa len bojím aby to netrvalo príliš dlho, táto zápcha. Je to nebezpečné? Ďakujem za každú radu a tip.

Biela Kobra

Dobrý deň,
je mi to veľmi ľúto. Váš veterinár zrejme nemal skúsenosť s touto chorobou, ja bohužiaľ áno, a preto mi už od začiatku toto podozrenie rezonovalo...
Nič si nevyčítajte, FIP je strašný zákerák, o ktorého mechanizme sa stále veľa nevie, spočiatku má rôzne podoby. Úmrtnosť je v praxi stopercentná (aj keď učebnice hovoria o prípadoch, že mačka režila!), napriek všetkému snaženiu sa mačke len predlžuje život a s ním aj trápenie, lebo bolesti sú veľmi veľké. Ide o mutáciu neškodného vírusu, ktorú môže spustiť čokoľvek, a najrizikovejšou skupinou skupinou sú práve kocúry medzi 0,5 a 1,5 roka. Čas zahojí najväčšiu bolesť a verím, že potom dáte domov novému štvornohému členovi rodiny.

Yenn

Takze na ukoncenie tejto temy. Nas kocurik vcera zomrel, resp. dali sme ho uspat. Jeho stav sa velmi zhorsoval a doktor potvrdil FIP. Vravel ze ked ho operoval tak mal v bruchu tekutinu. Kedze mal problem s oblickami a silny zapal mechura tak to pripisoval tomu a nespojil si to hned s mokrou verziou FIPu. Takze nasmu kocurikovi sa vsetko sice zlepsovalo, aj oblicky aj cikal bez katetra, aj krv z mocu mizla, ale z toho vsetkeho stresu sa nanestastie ,,aktivoval,, virus a uz nebolo inej cesty. Liecba FIP je vacsinou neuspesna ale odporuca sa len pri zdravych jedincoch, ktori su silny a prijimaju potravu. Kedze to nas pripad nebol tak sme sa rozhodli jeho trapenie nenatahovat :(

Biela Kobra

Mohol ochorieť kvôli tomu, že po operácii bola jeho imunita oslabená a ak nebol po zákroku dostatočne zahrievaný (dekou a pod., resp. bol v chladnej miestnosti), pretože kým nedoznie anestéza, zníži sa mačke telesná teplota a sama sa nevie zahriať. Ale môže to byť aj iná komplikácia. Nemá na podnebí pľuzgieriky? Ja by som sa opýtala veterinára na ten rengen brucha, ak stále nekakal, či tam nie je nejaká prekážka v črevách ani zápal - pri pohmate nemusel nič nájsť, keďže kocúr v podstate skoro nič nejedol, a asi by som skúsila aj ten test FeLV a FIV kombo, či náhodou nemá počiatočné štádium infekcie. Test je relatívne lacný (do 7 eur), robí sa z kvapky krvi na testovaciu doštičku na počkanie. Ešte je možné, že kocúr proste kvôli oslabenému organizmu nachladol a vylieči sa to spontánne, ale ja by som to nepodceňovala - mačky sú majstri v zakrývaní bolesti a ich stav sa vie zvrtnúť v priebehu hodiny. Držím palce.

Yenn

Z tohto pokiaľ viem mu nič nerobil. Robil mu sono, odber krvi a tam sa zisťoval kreatívnom a idea a vyšetrenie brucha prehmatavanim a meral teplotu. Čo sme si všimli ešte včera večer po mojom príspevku bolo, že kocurik otvoril papuľku, zachrapcal a kychol. Potom sme ho počuli viackrát kychnut a dnes prska už viac. Vydáva občas taký zvuk keď otvorí papuľku akoby bol zahlieneny. Môže byť že má nechutenstvo z nádchy? Dnes ideme zas k doktorovi a toto všetko mu poviem že nám to vyzerá dosť na tú nádchu, tak som zvedavá. Ak by to bola ,,len,, nádcha tak je stále ohrozený ? A ako sa zvykne taká nádcha liečiť? Ďakujem vám, dosť mi vaše odpovede pomohli sa aspoň zorientovať čo ďalšie by to mohlo byť :)

Biela Kobra

Dobry vecer, mne sa ten stav nepaci, nerobil mu teraz rengen brucha ? Moze ist o nepriechodnost, co je akutny stav a treba to riesit okamzite. Nerobil mu test na FeLV a FIV? Pripadne, nechcem kuvikat, FIP? Tie probiotika mu veterinar dal? A nemoze mat novy zapal niekde na traviacom ustrojenstve? Ja by som uz na Vasom mieste konzultovala s inym veterinarom, a to dost surne... Drzim palce.