Co myslite moze clovek byt pritazlivy len na zaklade sebavedomia hoci by bol skaredy ako noc? Ja tomu velmi neverim ale vsade je to tak prezentovane...
Je sebavedomie dostatocne atraktivne?
..."ti s vysokym sebavedomim", opravujem dalsiu chybu. Este dodam, ze narcista len vychvaluje sam seba. Clovek s nizkym sebavedomim prevazne rozprava pred ludmi o svojich chybach a nedostatkoch a o tom, na ake veci vobec nema talent, a tak... Ale clovek s normalnym, zdravym sebavedomim dokaze otvorene a bez problemov rozpravat pred ludmi o sebe realne, teda nema problem obcas sa pochvalit, ak vyciti, ze je to nutne, ale nema problem povedat aj o svojich slabsich strankach, ked rozprava o sebe. Napriklad pri zoznamovani povie: "Ty si spevacka? To ozaj? Ja som spievat nikdy nevedel, na to som bol v skole totalny antitalent, deti sa mi smiali a mal som na prvom stupni zakladnej z hudobnej stvorku, ale z informatiky a z matematiky som mal vzdy jednotky. Tak som vystudoval IT, lebo to mi slo a to teraz aj robim ":)
..."inymi ludmi"... opravujem si chybu :)
Sebavedomi ludia byvaju velmi casto inimi ludmi precenovani. A nesebavedomi byvaju zase casto inymi ludmi podcenovani. Preto sa casto stava, ze napriklad sef na pracovisku poveri dolezitou ulohou cloveka s najvyssim sebavedomim, hoci vacsina ludi s nizsim sebavedomim by danu ulohu zvladla omnoho lepsie. Rovnako sa stava uz v skole na prvom stupni ZS, ze ked treba niekde vystupovat pred rodicmi, tak ucitelka vyberie falosne skriekajucu potvoru, aby vystupila na podium a zaspievala, hoci vacsina deti spieva podstatne lepsie ako ona, lenze ona je najsebavedomejsia zo vsetkych a oni nie su az tak. Preco sa toto deje? Ludom sa deje to, co podvedome ocakavaju. Byt sebavedomy/nesebavedomy znamena podvedome ocakavat, aka bude reakcia ludi na moju osobu. Byt sebavedoma znamena podvedome ocakavat, ze ma budu ludia povazovat za peknu, hoci som v skutocnosti skareda. Podvedome ocakavat, ze ma budu ludia povazovat za mudru, hoci som v skutocnosti hlupa. Podvedome ocakavat, ze ma budu ludia povazovat za sikovnu, hoci som v skutocnosti nesikovna. Podvedome ocakavat, ze ma budu ludia povazovat za usilovnu, hoci som v skutocnosti leniva. Neuvedomovat si svoje antitalenty a svoje zle stranky a mysliet si, ze mam talenty a dobre stranky, a tak podobne. Trpiet samochvalou, hoci na nu nie je ziaden dovod. Napriklad podvedome ocakavat, ze ked ucitelka bude musiet vybrat jednu ziacku, ktora vystupi na podium na iskrickovej slavnosti a zaspieva pred rodicmi, tak vyberie prave mna a nezabudnem ja, falosne skriekajuca bosorka, vyskocit z lavice, hlasit sa a kricat: "Sudruzka, jaaaaa, sudruzka jaaaa!" Ide tu do velkej miery o stratu kritickej sudnosti. Proste ten sebavedomy clovek nedokaze realne posudit sam seba. Byt nesebavedoma znamena podvedome ocakavat, ze ma budu vsetci povazovat za skaredu, hoci som v skutocnosti pekna. Podvedome ocakavat, ze ma budu vsetci povazovat za hlupu, hoci som v skutosnosti mudra. Podvedome ocakavat, ze ma budu vsetci povazovat za nesikovnu, hoci som v skutocnosti sikovna. POdvedome ocakavat, ze ma bude kazdy vzdy za vsetko iba kritizovat a hresit a ze ma nikdy nikto za nic nepochvali. Podvedome ocakavat, ze ma budu povazovat za lenivu, hoci som v skutocnosti usilovna. POdvedome ocakavat vzdy a za kazdych okolnosti namiesto opravnenej pochvaly iba neopravnenu kritiku. POdvedome ocakavat, ze budem podcenovana inymi. Byt nesebavedoma neznamena neuvedomit si, ze spomedzi vsetkych deti v triede najkrajsie spievam prave ja. Byt nesebavedoma znamena velmi dobre si to uvedomovat a velmi dobre o tom vediet, ale podvedome ocakavat, ze okolie si to nevsimne a ze ked bude mat ucitelka vybrat jednu ziacku, ktora na tej iskrickovej slvanosti zaspieva na podiu pred rodicmi, ta podvedome ocakavat, ze ucitelka nevyberie najkrajsie spievajucu ziacku, cize mna, ale vyberie falosne skriekajucu spoluziacku, od ktorej vsetci v triede spievaju krajsie, nielen ja. Nesebavedomy clovek nikdy pred inymi nechvali sam seba a nepoukazuje slovne na svoje kvality, ale velmi by si zelal, keby si okolie jeho kvality vsimlo a keby ich aj ocenilo slovnou pochvalou, alebo nejakym inym sposobom, napriklad aj tak ze ta ucitelka po jednom vyvola kazde dieta k tabuli, da mu zaspievat pesnicku a na zaklade toho, kto spieval falosne a kto pekne, vyberie potom najkrajsie spievajucu ziacku, ktora sa tam pojde postavit na to podium a zaspievat pred rodicmi. Nesebavedomy clovek miluje spravodlive kroky nadriadenych takehoto typu. Ale casto sa stretava s nespravodlivostou, lebo sam slovne na svoje kvality nepoukazuje a okolie si tie jeho kvality potom nevsima, alebo aspon on ma ten dojem, ze si jeho kvality okolie nevsimlo. Nesebavedomy ziak nezdvihne ruku na hodine a neprihlasi sa sam odpovedat, hoci aj ucivo ovlada. Skor caka, ze bude vyvolany. Nehlasi sa, ked sa ucitelka snazi niekoho vybrat na recitacnu sutaz, skor pasivne vyckava, ze si ucitelka jeho talent sama vsimne a sama ho na tu sutaz posle. Najlepsie je mat take zdrave sebavedomie, nebyt vysokosebavedomy narcista, trpiaci samochvalou, chvastun a namyslenec, ale nebyt ani utiahnuta siva myska, ktora ani slovo neprehovori, len caka, ze sa spravodlivost bez jej pricinenia akosi vyplni sama. Idealne je najst tu zlatu strednu cestu. Napriklad v skole: ked viem ucivo, prihlasit sa. Ale normalne sa prihlasit a slusne a uctivo sa na ucitelku pozriet, ale nenahnevat sa, ked ma nevyvola. Nechat to proste na nu, ci ma vyvola a akceptovat jej rozhodnutie, nech uz je akekolvek. A nevyskakovat z lavice a nevykrikovat, ze jaaaaa som ta najlepsia, len jaaaaa, len jaaaaa:) Ale ani nesediet ako siva myska utiahnuta niekde v poslednej lavici a schovavat sa, ked sa ide skusat. Ved sa predsa nemam za co hanbit, ked to viem. Na pracovnych pohovoroch je to zase tak, ze napriklad do fabriky do vyroby zoberu kazdeho bez ohladu na sebavedomie. Ine by to asi bolo, keby sa robilo vyberove konanie za recepcnu niekam do sukromnej nemocnice, alebo tak... Tam by asi viac zavazila krasa nad sebavedomim. Apropo, co som si vsimla v mojom okoli, casto to tak byva, ze ti najsikovnejsi, najinteligentnejsi, najusilovnejsi a najpracovitejsi ludia vacsinou byvaju nesebavedomi, zatial, co ti z vysokym sebavedomim, az narcizmom, vela rozumu od prirody do daru veru nedostali :)
ILily, presne tak :)
Ak sa pýta niekto na otázku sebavedomia, treba v prvom rade vedieť aké by to sebavedomie malo byť :) Namyslenosť, nadraďovanie sa, ponižovanie iných, veľmi vysoká a nezdravá mienka o sebe v mnohých evokuje sebavedomie, ale tak to nie je :) Presne ako píšeš, ak človek pozná svoje klady, zápory, pracuje na sebe samom a váži si sám seba, bude s najväčšou pravdepodobnosťou aj zdravo sebavedomí. Bez toho, aby sa nadraďoval. A taký človek bude aj atraktívnejší pre iných, aj keď nebude mať dokonalý výzor. A zas platí, že nie pre všetkých...sú aj krásni a atraktívni ľudia a tiež sa nepáčia všetkým :)
Ute, tak sebavedomie urcite neni namyslenost
namyslenost je len taky plastik, ktorym sa prekryvaju mindraky
seba-vedomy znamena byt si vedomy si sameho seba, jak svojich prednosti, tak svojich komplexov ci slabych stranok...to je zas dobry zaklad pre seba-doveru, lebo len vtedy si clovek moze doverovat, ak sa pozna a prijima
poznat sa je lahsie, nez prijimat, to je fakt a kto sa neprijima, tak to zvacsa vyzaduje od druhych, co moze byt dost nesympaticke az otravne
Nie. Sebavedomie vôbec nie je atraktívne. (To sa iba tak prezentuje.) Ale je tu tiež otázka: aké je to sebavedomie? čo je vlastne sebavedomie? a čo už prestáva byť sebavedomím a začína byť niečím iným...?
Ak je sebavedomie atraktívne, tak iba pre podobné osoby. Jedine.
Inak sebavedomý človek najlepšie urobí, ak to svoje sebavedomie dobre ukryje... Vôbec nič tým nestratí, práve naopak. Takže...
Nejak tak - ha, ha.
zavisi nakolko si veri....muzi si na svojom vzhlade tusim az tak velmi nepotrpia jak zeny....oni su skor orientovani na vykon, nejaku cinnost ci ine schopnosti, cize ak je muz skaredsi, tak to neni ziadna tragedia - aspon teda prenho asi velmi nie,,,horsie by prenho bolo, ak by sa citil neschopny - z toho moze mat vacsie komplexy, nez z vyrozu