DEPRESIE - STRATA RADOSTI ZO ŽIVOTA

Príspevok v téme: DEPRESIE - STRATA RADOSTI ZO ŽIVOTA
sunnyball13

...ahojte,,,,rád by som sa poradil....mám maminu, ktorá sa pred cca pol rokom pokúsila o samovraždu..otravou liekmi....bola na pokraji smrti...dostala sa z toho....čo sme vďační...teraz, ale znovu na nej vidím, že sa veľmi trápi a prežíva duševnú trízeň...chcel by som jej pomôcť, len už neviem , ako čo je v jej prípade správne....spolupracuje tak stredne...momentálne vyzerá, že by potrebovala ísť do psych.liečebne na určitý čas, ale nechce o tom ani počuť...stále vraví, že nevládze , nič ju nebaví, že chce už prejsť na druhú stranu....dlhodobo sa lieči na schizoafektívnu poruchu..ale cca 2 roky je jej stav horší a už ju život nebaví...má 61 rokov...a má v sebe veľa strachu...extrémne množstvo....čo by tu stálo za vyskúšanie....?

Tomas12345

Sunnyball tak ono schizofrenia sa lieci antidepresivami popripade antipsychotikami, ake lieky uziva tvoja mama ? Mozno by nebolo zle vyskusat inu formu liekov myslim iny typ antipsychotik, niekto musi vyskusat viacero typov liekov aby mu zabrali.

Tá schizofrenia nie je lahka choroba no aj tak by si tvoja mama mala najst nejaké konicky nieco co ju bude bavit a robit radost, ci uz je to jedlo, hudba, strikovanie, lustenie krizoviek, pozeranie televizora, surfovanie na nete nech si daco najde co ju bude rozptylovat.

Nebolo by tiez zle zobrat tvoju mamu dakedy do kostola, nech sa vyspoveda u farara uvidis ze sa jej ulavi na dusi a tiez by bolo fajn kebyze sa obrati na vieru a skrátka doveruje Bohu ze jej pomoze a ze ju neopusti :) Viera dokaze robit zazraky a dava zmysel zivota aj ludom ktori si myslia ze ho uz stratili, hovorim z vlastnej skusenosti.

Povedz mame ze život je Boží dar, a ze aj napriek tazkej chorobe je kopu ludi ktori sa maju horsie su nevyliecitelne chori maju rakoviny a bolesti a napriek tomu bojuju a nevzdavaju sa.

sunnyball13

...ďakujem za opýtanie....jej stav je momentálne nemenný v podstate...fyzicky...je chudá, z pohľadu doktorov nie je v ohrození života...psychicky....jej chuť do života nie je.....ona je momentálne v liečebni....teraz pojde ku mne na 17 dní cez vianoce...tak jej chcem pomôcť ak to bude možné...

Jana Lukacova

sunnyball13: mamka v prvom rade musí sama chcieť zmeniť svoj stav..Ako jej najviac dokážete pomôcť je to, že sám jej pôjdete príkladom (t.j. budete čeliť všetkým nepríjemným emóciam, ktoré udalosti vo Vás vyvolali) a tým si budete lepšie uvedomovať, čo mamka v skutočnosti prežíva a budete jej oporou avšak do tej miery, aby to Vás osobne "nezomlelo"..Bohužiaľ psychológia/psychiatria symptómy nesprávne klasifikuje ako sa samotné ochorenie, pričom to, čo mamka prežíva je iba symptóm emócií, ktoré v sebe potláča z traumatických situácií, ktoré prežila, lieky tieto symptómy môžu tlmiť ale príčinu neriešia, kedže tá je úpne niekde inde..

anjelik *

Ak človek stratí chuť žiť. nemá už vôľu pokračovať, je to pre tých, čo sú mu blízki,veľmi ťažké. Ty za ňu žiť nedokážeš. Ale očividne ti na nej záleží a máš ju úprimne rád. Predsa len je to tvoja mamina. :o) Jediné, ako vieš pomôcť, je snažiť sa ju čo najviac podnecovať. Pretože ona sama to už nedokáže. A tak sa ju snaž rozptýliť v jej chorých úvahách. Ber ju do prírody, sledujte spolu filmy. Čítajte, rozoberajte politiku, kultúru. Hrajte spoločenské hry, ak je možnosť, adoptuj jej zvieratko. Proste sa musíš stať tým, kto jej bude zabezpečovať program. Vymýšľaj jej prácu..varenie, pečenie, upratovanie. Začnite trebárs prestavovať nábytok, vymaľujte izby, zmeňte podlahu. Nájdi jej seberovné kamarátky..nech sa s nimi stýka a nech má s kým klebetiť. Poprípade, ak je možnosť, nechajte jej nejaké dieťa na starosť...ak je teda schopná sa postarať. Alebo jej nájdi prácu..nejakú nenáročnú, len nech opustí prostredie, ktoré ju umára. Je to ťažké, ale nie nemožné..tak ti držím palce a prajem ti veľa síl a trpezlivosti a chuti to zvládnuť. Možno by si mamina mohla začať písať denník, maľovať, lúštiť sudoku. 61 je príliš málo na to, aby myslela na smrť. :o) Pevne verím, že ak napíšeš znovu, budú to lepšie správy. A ak na to, čo som napísala, nemáš čas a priestor, ,nájdite jej nejakú opatrovateľku..ale v začiatkoch by bolo lepšie, aby si to bol ty. :o)