Ahojte. Viete mi prosim niekto napisat, aky ucinok ste pocitovali, ked vam zacali ad ucinkovat? Mozte uviest aj priklady a tak v com vam pomohli. Dakujem :)
Ako vám AD pomohli a v čom sa to prejavilo?
ten účinok sa u každého človeka prejavuje trošku inak :)
Velmi ti dakujem :) Ved este je tu moznost , ze to skusim bez AD a ak to bude naozaj nezvladatelne a nic sa nebude menit, podstupim liecbu. Mozno aj to, ze sa to vystupnovalo takto daleko mi pomaha uvedomit si iste veci.
Marrk presne to iste som zazivala, v spolocnosti som mala az panicke zachvaty, ktore vsak nikto nikdy nespozoroval, no aj tak som stale radsej uziekla domov. Brala som rozne prirodne veci najskor homeopatika, neskor medovku, lubovnik, nakoniec aj tryptofan. Vsetko na chvilku zmiernilo stavy ale stale sa to vratilo. Ty to mozno dokazes aj sam s pomocou prirodnych lieciv, ale u kazdeho je to ine. Ja som to nedokazala... musis uz sam zvazit ako dlho zvladnes toto prezivat a ako si nechas pomoct. Ja len radim ako viem, rada pomozem, lebo som na tom tiez bola zle a tieto fora mi aj v celku pomohli. Je tu sice vela negativnych ludi, ale tych si nevsimaj. Da sa to zvladnut! Drzim ti palce, aj vsetkym ktori toto prezivaju, dufam ze vam bude cim skor lepsie. Urob si hlavne cas pre seba, nennechaj sa stresovat okolim, venuj sa sebe, sportuj, a po case bude zas vsetko ok. Pripadne o tomto povec blizkym ludom, nejakemu znamemu, s ktorym chodis do spolocnosti, to tiez pomoze. Najdolezitejsie je nevyhybat sa situaciam. Ak uz toto robis, musis sa prekonavat a vrhat sa do takych situacii.. a ak sa nebude nic zlepsovat a tebe to bude stale extremne neprijemne, zacni s AD, horsie sa predsa uz mat nemozes. Pre mna to bolo najhorsie obdobie v zivote. Uz sa mam fajn, vazim si zivot a mozem povedat ze som aj stastna :) drzim palce!
Andy, ano. Premyslam stale, ze ci to zvladnem. Momentalne neriesim nic, som pn. No ta netrva vecne a znova budem asi na tom istom. Ten benzak si nedavam pravidelne. Psychiatricka mi to dala na tie silne uzkosti a chodievam na psychoterapie. Pri AD bude asi vzdy jeden velky otaznik, co sa ich uzivania tyka. Este sa stretavam s dost velkym problemom a to je rozhodovanie. Proste vtedy prichadza na mna ta uzkost , lebo mam vykonat rozhodnutie, ktore bude mat nasledok a s tym sa zacnu vytvarat obavne predstavy, az priam nerealne scenare. Uistovanie sa mi pomoze len docane. Neviem sa branit slovnym utokom , neznesiem kritiku, ale mam aj stavy kontrolovania, alebo vnucujucich sa predstav. Proste taka nedefinovatelna zmes poruch.
V minulosti som mal skusil AD, ale cca 4 dni co som to bral mi bolo extremne zle. Potom som to vzdal a snazil sa riesit to inak. Zatial uzivam prirodne doplnky. Citim taku miernejsiu zmenu, ale nic extra. Viem, ze asi pri vacsich stresoch mi to vobec nepomoze. No urcite by bolo efektivnejsie skusit zmenit pricinu tej uzkosti. Prekonat tie strachy, aspon tie najzasadnejsie , aby sa clovek rozbehol. No tu prichadza ten problem, Aj ked najdem v sebe odvahu, pride s tym spojena taka masivna uzkost , ze mam pocit, ze chcem utiect. Vdaka tomu mam nulovu sebadoveru. Najhorsie , ked clovek strati vieru v seba sameho. Zradi sam seba :(
Mark, uplne rozumiem ako sa citis, bolo mi presne tak isto, bola som uz v koncoch a nevedela som co robit. Netreba sa bat, odporucam ti navstivit psychatra, ten ti nastavi vhodne AD. Zaciatok liecby byva u niektorych ludi tazky, ale treba vydrzat, po mesiaci ti bude uz len lepsie a lepsie. Podla mna nic nie je horsie, ako sa sam utapat uzkostami, viem co to je, prezila som si to...ak si sam nevies pomoct, nechaj si pomoct od odbornika. Hlavne neber benzodiazepiny...ked moja uzkostna porucha bola v stadiu vyvrcholenia, strasne vela som si o tom nastudovala. Verim, ze tato hnusna choroba sa da vyliecit a to tak, ze clovek proste musi isty cas (minimalne 1,5 roka) brat AD, popritom sem tam zajst na psychoterapiu k psychologovi. Uzkostna porucha nie je psychicka, ale psychofyziologicka choroba, co znamena, ze mozog nepracuje uplne spravne a na to su urcene tie AD, ktore ti to casom upravia. Mne AD rozhodne neznicili zivot, praveze mi dost pomohli. Studujem, pracujem, zas mozem vytvarat nove kontakty a uzivam si zivot. Vsetko je to o tebe... hlavne musis verit ze to dokazes a nechat si pomoct ak uz sam nevladzes. To je moja rada.
Ahoj Mark, ako si popisoval svoje stavy úzkosti to iste zažívam aj ja. Ako cez kopirák.. Celý deň som ako keby v jednej úzkosti ale keď idem medzi ľudí je to ešte horšie. Cítim sa strašne, tlak v hlave celá sa trasiem... Mám pocit že z toho strachu zošaliem alebo stratím vedomie ... AD som brala chvílku a bolo to ešte horšie, priberanie unava, zhoršenie uzkosti a taká prazdnota až samovražedne myšlienky ... Benzaky tiež občas uživam keď ma čaka niečo dôležite... a vždy pomôžu a na chvilku je zo mňa zas kludny človek ... chcela by som sa toho zbaviť alebo to aspoň zmierniť normalnou cestou ... ADčka ti zoberu život a to asi nechceš
Mark, a ty uz mas nejaku skusenost s ADckami?
Mna tieto stavy uzkosti sprevadzaju dlhsiu dobu. Posledny pol rok to ale uz zacalo byt neznesitelne. Pre mna su bezne veci dost velky problem. Nadvezovanie kontaktov, spolocnost, praca, uz to prerastlo do takej fazy, ze sa nie som schopny sa ani uvonit pri prijemnych aktivitach. V noci sa preberiem a vidim vsetko ovela ciernejsie ako cez den. Su to hlavne obavy z vlastneho zlyhania, co sa mozno prihodi, zle stane a nebudem schopny to zvladnut. ze opatovne zradim sam seba. Rano byva pre mna plne zlej nalady a citim sa maximalne unaveny. Tiez mam vyhybave chovanie, uistovanie sa, odkladam riesenia, ale tym sa tie obavy akoby viac tvoria. Zachvaty masivnej uzkosti sa objavuju hlavne pri rieseni vacsich problemov. Bolesti hlavy, nechut, zvracanie, pocit , ze dostanem infarkt alebo odpadnem a extremna nervozita. Mozog mi ide akoby vybuchnut ale zaroven nie som schopny vnimat. Nechcem to zazivat. Desim sa tych stavov. Prisiel som preto aj o pracu. Malo kto to vie pochopit.Na taketo stavy mam benzodiazepin ale je to fakt len prva pomoc. Snazim sa pracovat hlavne s tou zmenou myslenia.
Ahoj mark, takze takto...co sa tyka vnimania, som na tom normalne. Nemam pocit, ze by som nejak inak vnimala svet. AD mi jednoducho iba postupom casu potlacili uzkosti. Vedlajsie ucinky, mozu ale nemusia byt, u kazdeho je to inak. Ja som napriklad nepribrala ani kilo, praveze som v zaciatku liecby este aj schudla. Vlasy mi dost padali, ale uz je to lepsie. A s tou sexualitou je to tiez individualne. Ja osobne som bola proti farmaceutikam, skusala som to prekonat a zvladnut sama vlastnou volou (niektori ludia to dokazali) ale nepodarilo sa mi to, tak som vyskusala poslednu moznost(AD). Podotykam, ze neberiem nic ine. Vacsina ludi, ktori uzivaju AD, beru popritom aj lieky na ukludnenie, tzv. benzodiazepiny.. to uz je svinstvo podla mojho nazoru. A co teba vlastne trapi? Ako sa ti ta uzkostna porucha prejavuje? Brani ti to v normalnom nazivani? P.S. Celkom napomocne su aj relaxacne dychove cvicenia a hlavne si najdi cas pre seba, venuj sa sebe a rob to, co ta robi stastnym :)