Požadovaná funkcia je prístupná iba pre administrátorov

Manželstvo v dnešnej dobe a budúcnosť

Príspevok v téme: Manželstvo v dnešnej dobe a budúcnosť
zakladateltemy12

Myslíte si, že v dnešnej dobe sa oplatí vstupovať do niečoho takého?

Myslíte si, že uzavretie manželstva nejako zaistí, že dvaja ľudia budú spolu až do konca života? A veríte v to, že človek dokáže byť verný jednej osobe po celý život?

Podľa mňa je to všetko nezmysel... dnes sú samé rozvody, manželia sú nešťastní a nič z toho vlastne nie je na úžitok. Áno, sú páry, ktoré sú spolu napr. 30 rokov, ale neverím, že za tú dobu dokázali byť len s tým jedným človekom, len niektorým sa to podarí a niektorým zas nepodarí utajiť... Aj moji rodičia sú spolu už skoro 30 rokov, a tiež neverím že za tú dobu buď mama alebo otec nemali žiadny úlet...

Dnes sa to deje dennodenne a nikto sa už nad tým nepozastavuje, pretože to je "normálne". A aj vedci sa k tejto téme stavajú pozitívne a vydávajú zistenia, ktoré to len potvrdzujú.

Tým pádom sa ničí zmysel manželstva už v základoch tak ako je ustanovené v kresťanskej západnej spoločnosti, kde si dvaja sľubujú vernosť na veky vekov. Aký má potom zmysel sľubovať si vernosť, keď to človek aj tak nedodrží?

Myslíte, že systém/vláda sa k tomu v budúcnosti nejak postaví a bude tento problém riešiť? Mohlo by sa celé manželstvo zrušiť... pretože to fakt nemá zmysel, jedine tak po právnej stránke (prídavky na deti a tak..). Platiť tiscícky eur za obrad a potom sa po pár rokoch rozviesť a súdiť sa o deti a o majetky, len to ničí ľuďom životy...

A nechcem tým nejak obhajovať minulosť, v minulosti tiež boli ľudia dosť nešťastní ale nerozvádzali sa, lebo to bolo neakceptovateľné, ale dnes je doba "slobody" a tak sa ukázala pravá povaha spoločnosti.
Dnes je zázrak ak niekomu vydrží vzťah viac ako 1-2 roky. Neviem ako to bude vyzerať za 20 rokov, ale myslím si, že skôr či neskôr vznikne nová koncepcia a manželstvo ako je dnes už bude len prežitok...

grckagrc

Slobodny a co ju chces vziat do mastale a byvat s nou v chlieve? :D tym vacsi si chlap, cim viac sa dokazes o rodinu a deti postarat.

grckagrc

Suhlasim s teoriou, ze ake si to urobis, take to budes mat. Manzelstvo je, len vyssi level vztahu, ale o ten a o zenu sa musis denne starat, rovnako, ako aj ona. Na to mnohi zabudnu a zruti sa to. Len kvoli tomu, ze to nevyslo Jankovi, Ferkovi, polke republiky, neznamena, ze je to zle, znamena to, ze oni to posrali.

Ja si raz vezmem Fantasyi, este o tom nevie a brani sa, ale bude moja a porodi mi krdel deti :-()

slobodny91

dnes ked chce chlap zenu vyjde ho to draho lebo musi mat hypoteku ale ne ze len na nejaky jedno az dvoj izbak. to si moze strcit volakam. mat zenu a nedaj boh este aj deti je drahy spas. ibazeby bola rozumnejsia ale vacsina ma hlavu v oblakoch.

Sonnenschein

"Myslíte si, že uzavretie manželstva nejako zaistí, že dvaja ľudia budú spolu až do konca života?" - no dosť nelogická otázka, keďže denne vidíme, že nie, manželstvo to nezaistí...
"A veríte v to, že človek dokáže byť verný jednej osobe po celý život?" - áno, verím, že sa to dá, aj keď možno nie vždy len vlastnou silou

Úplne chápem tvoj pohľad. Je to ťažká téma, a ani sa tu neviem poriadne rozpísať o tom ako to vnímam ja. Potrebovala by som niekoľko strán a veľa dní :)

Každopádne som názoru, že väčšina ľudí sa berie z nesprávnych dôvodov. A v nevedomosti. Očakávajú od manželstva/partnera niečo nereálne. Partnera si nespoznali dosť dobre, hoc spolu mohli byť aj 5 či viac rokov. Spoločne strávený čas neurčuje vždy ako sme niekoho spoznali...
Zrejme je v tejto dobe náročnejšie udržať si správny postoj v manželstve, pretože sa veľmi silno preferuje vlastné potešenie, hlavne to rýchle... A niekedy aj ľudia, ktorí išli do vzťahu so správnym postojom, vplyvom okolia slabnú. Dnes nachádzame viac povzbudenia v tom odísť zo vzťahu, ktorý neprináša len potešenie, ako než že by nás ľudia povzbudili v tom, aby sme vytrvali a vnímali vyšší cieľ než momentálne pohodlie.

Podľa mňa by to bola obrovská strata pre spoločnosť, keby sa vzdala manželstva. A následky pre deti sú otrasné. Ale samozrejme, že aj veľmi zle fungujúce manželstvá sú nešťastím pre deti.

Je toho veľa čo by som chcela napísať, čo túžim, aby si ľudia konečne uvedomili... Ale text na to aj tak nestačí.

Ja som sa vydávala s tým, že nečakám od manžela, že ma bude robiť šťastnou. To je moja úloha sa postarať o to, aby som bola štastná. A jeho lásku beriem ako dar - bonus navyše. Denne sa učím prevádzať tento postoj do praxe. Denne sa učím vážiť si maličkosti, ktoré som si spočiatku ani neuvedomovala. Denne sa učím hľadať v ňom v prvom rade vždy to pekné, a tomu dať väčšiu hodnotu, než jeho chybám a slabostiam. Denne sa učím sústrediť sa viac na to ako ľúbim ja, než ako on ľúbi mňa... Denne sa učím odpúšťať jemu aj sebe. No denne sa učím mnohým veciam... A nie, necítim sa využívaná, necítim sa tak, že by som si sama seba nevážila (eh, niekedy si viem dupnúť viac než je dobré :D ), neberiem to ako premrhaný čas, keď cítim bolesť či smútok kvôli tomu ako sa zachoval... Ja mu chcem dávať svoju lásku z môjho rozhodnutia, nie preto že si to zaslúži.
Ale na to, aby som žila takto mi nestačí moja sila a motivácia. Tú získavam vďaka Božej milosti, vďaka ľuďom ktorými sa obklopujem, vďaka činnostiam, ktoré si vyberám...

A som presvedčená o tom, že ak ja, čo silno bojujem so sebeckosťou a hrdosťou, mám takýto vnútorný postoj, že je nás určite mnoho, čo ho majú tiež. Potrebujeme len viac povzbudenia a milosti, aby sme ho denne dokázali prevádzať do praxe...

Moje manželstvo pre mňa nie je na obtiaž. Je náročné. Je náročnejšie, než hociaká vysoká škola, než hociaké zamestnanie, než výstup na najvyšší vrch... Inak sa to ani nedá. Je to najväčšia škola lásky! Kto ide do manželstva bez toho, aby si bol vedomý toho, o čom to je, prežije riadny šok. Ja do manželstva povzbudzujem, ale zároveň veľmi realisticky. Romantika v manželstve nie je taká ako vo filmoch. Skutočná romantika, ktorá veľmi hlboko zasiahne srdce, tej predchádza omnoho viac, než pocit zaľúbenia a prejavy lásky, ktoré "idú samé od seba".
Ja som šťastná, že som našla odvahu vstúpiť do manželstva. Tie najkrajšie a najhodnotnejšie veci si vyžadujú najviac námahy. Ale ja sa neuspokojím s málom :)

daisy002

Lucka21-telenovela? Len preto, ze nam je to takto podsuvane? Ze zena ma byt tvrda ako ocel, nedobytna a muz az beznadejny romantik? Suhlasim, toto je iba v TV. Avsak uz pocas doby chodenia dava dievca chlapcovi smer, ktorym si ju ma vazit, lubit. Ak jej nevadi, ze chodieva kazdy piatok s kamaratmi do baru, na chaty apod. tak nech sa v manzelstve necuduje, ze svoje stare sposoby nezanechal. To plati aj naopkak.
Raz som kdesi citala podareny vyrok - Zena ide do manzelstva s nadejou, ze sa jej nastavajuci zmeni a muz ide do manzelstva s nadejou, ze ona sa nezmeni. :)

Nejde o to, v akej dobe zijeme. Pretoze spolocnost a dobu ako taku tvorime aj my. Necudujme sa tomu, ze sa tolko rodin rozpada, ked manzelia nevedia spolu travit cas a pocuvat sa. Ad 1, kolki z vas vyuzivaju nedelu na plnohodnotne travenie volneho casu s rodinou namiesto behania po nakupnych centrach a zhanania sa za mamonou? Ad 2, sami skusme spomalit, byt spokojni s tym, co mame a kde sme. Budme vdacni za kazdu chvilu v kruhu najblizsich a najdrahsich...

Manzelstvo je zaklad, na ktorom sa musi stavat od dobrych zakladov.

Na zaver mi este napada taka ukazka dnesneho moderneho myslenia mnohych - najprv dom, dieta az potom svadba...?! Babis sa po vyse 25 rokoch spoluzitia so svojou druzkou bude zenit...?!

Maryam

manzelstvo bude take ake si ho manzelia urobia. neplette do toho stat, statistiky ani nic ine. tyka sa to len dvoch ludi.