VZŤAH V RODINE

Príspevok v téme: VZŤAH V RODINE
Mato_Gryf

Dobrý deň,

na úvod, by som Vám chcel poďakovať za prečítanie tohto príspevku.
Posledné roky pociťujem v rodinnom kruhu totálny úpadok. Morálny úpadok, ktorý už v poslednom období prekračuje medze mojej trpezlivosti.
Celá podstata problému z mojej strany začala práve tým, keď moji súrodenci sa postupne osamostatnili, respektíve založili si rodinné kruhy a žijú si podľa svojich možností. Takto to už prebieha pár rokov.
Ja, ako posledný a najmladší člen rodiny som momentálne k dnešnému dňu ešte stále slobodný a bývam v rodičovskom dome. Rodičia pôjdu za pár rokov do dôchodku.

Čo sa týka môjho života, som zamestnaný (pracujem v IT sfére), popri zamestnaní študujem vysokú školu, samozrejme externou formou. Na chod spoločnej domácnosti prispievam a platím si školné, čo je samozrejmé, keďže som sa rozhodol pre takýto druh štúdia. Všetci z rodiny aj ich partneri majú vysoké školy. Čo je aj z mojej strany kameň úrazu, pretože v istých situáciách mi prídu úplne povýšenecký a dajú to nesmierne dať osobne najavo. Pričom múdrosť a vzdelanie je úplne odlišné pojímanie. To je avšak úplne iná kapitola.
Zároveň, som nesmierne rád za takúto skúsenosť, keďže svet vnímam trošku z iného pohľadu. Naučil som sa samostatnosti a bojovať aj keď to nie je ľahké, ale posilňuje ma to čoraz viac vnútorne.
Myslím, že majú mi za čo ďakovať, keďže ako slobodný som im dosť vypomáhal, či s výstavbou príbytku, prípadne s deťmi, keď niekde potrebovali ísť, a ja ako som bol ako rodinná pestúnka. Ale som za to šťastný, človek zažil kopec príjemných chvíľ..
Tento týždeň ma zarazila jedna vec. Od začiatku roka som si doprial konečne jeden deň dovolenky a hneď ako som sa stretol s rodičmi sme museli preberať túto skutočnosť. Príde mi to maximálne trápne, keď pre takúto banálnosť sa musíme hádať. Hádku začal môj otec. Z jeho úst vychádzali slová typu: nezodpovedný, veď počkaj keď ťa vyhodia z práce (normálne mám aj obavu, že sa to fakt naplní a potom len začnú hádky) a ďalšie podobné poznámky. Hádku som ukončil tým, že som jednoducho odišiel z ich zóny. Pretože sa to už nedalo vydržať. Nečakal som to...

Po dnešnom dni si úplne pripadám ako úplné asociál. Neviem, ale príde mi to ako keby sa rodičia rozprávali so 17 ročnou dievčinou, ktorá príde neskoro večer podgurážená domov. A nie s vyspelým samostatným mužom.
Je kvantum takýchto situácií, ktoré musia ustavične rozoberať. Viem, že rodičia deťom nechcú zle, a koľko krát to aj nemyslia tak vážne, ale dnes to bol vrchol, pre ktorý som musel napísať tento príspevok. Ale hádka už pre takúto banálnosť?

V práci som úplne iný človek, som veľmi komunikatívny typ, rád vyhľadávam situácie, kde treba niečo riešiť. ( Aj keď je ich naozaj veľmi málo, keďže som v IT) V predchádzajúcej práci som práve musel riešiť kvantum problémov, táto práca ma nesmierne bavila a chodil som tam s radosťou. Proste som vedel, že aspoň v práci mám konečne zmysel. Na osem hodím som úplne vypol z toho stereotypu. .. Viem, divná veta ale naozaj som to tak pociťoval.
Predchádzajúcu prácu som musel zanechať výlučne pre školu. Ale to nejdem rozoberať.

Potrebujem jednoducho zmenu, zmenu ktorá by ma vedela posunúť do lepších koľají. V práci sedím celý čas pri PC, po príchode domov som začína rovnaký kolobeh. Pritom sa sústrediť na školu.(Posledné dni som ju dosť zanedbal, postupne sa blíži skúškové - študujem technický smer) Počas víkendu cestovať na prednášky. Je toho dosť, no nesťažujem sa.
Sťažujem sa len na ustavičné pripomienky a tieto hádky (vieme sa udobriť, no príde pár dní a sme znova na tom istom), ktoré ma behom pol roka psychicky zmenili na nepoznanie.Stále ma porovnávajú s nimi. A pripadá mi, že každú ich nervozitu si musia vybiť práve na mne. Pritom som dosť odolný človek, no zároveň mi je nesmierne ľúto ako to ide dolu vodou.
Či už som na prednáškach, prípadne v práci mám dosť často nesmierny elán niečo zmeniť , no keď prídem domov, všetko to opadne. A znova len premýšľam a neviem nájsť tú správnu cestu, smer. Postupne si sám budujem život, no nechcem to po týchto bojoch všetko stratiť.
Začal som športovať (cyklistika), postupne hrať na hudobnom nástroji. No je to málo. Potrebujem skôr takú duchovnú silu.

Naozaj si v poslednom období nevieme nájsť ako keby spoločnú reč. Však, len v mojej mladosti sa riešili veci, ako pokračuje stavba a takéto záležitosti. Nemal som naozaj čas, vybudovať si cit k rodičom. Vidím to aj v rodine, ako keby sme boli úplne cudzí ľudia a tvorili medzi sebou skupinky a navzájom sa porovnávali. Ja už len čakám, kedy sa prestaneme navštevovať aj počas osláv. Príde mi toto všetko úplne umelé. Jednoducho nevieme nájsť ten správny tón a vzájomne sa naladiť.

Som veľmi rodinný typ a tieto okolnosti ma vedia úplne morálne odradiť. Uvidím, ako sa situácia ďalej bude posúvať. Preto aj čoraz viac túžim po spriaznenej duši, s ktorou by som viedol vyrovnanejší život. A spoločne si budovať svoje zázemie. Pokiaľ človek nemá impulz, všetky jeho úsilia budú márne.
Človek by na túto tému mohol kľudne napísať aj celú knihu, no aspoň z časti som sa pokúsil priblížiť situáciu.

Preto Vás prosím, bol by som veľmi rád, ak by sme sa spoločne podelili o rady, skúsenosti. Prípadne, ako ste si Vy postupne vytvorili Vaše zázemia v podobných situáciách. Nie že by som bol negramotný ale hľadám Vaše názory. Kde je viac hláv, viac rozumu :)

Ďakujem, Maťo

Sonnenschein

No ja nie som v takej situácii, ale myslím, že do určitej mieri to zažil každý. Málokedy sú rodičovské očakávania naplnené. Každopádne o čo sa ja snažím vo svojom živote je nie meniť ostatných, ale seba. Tak do 25ťky som fungovala skôr tak, že si nejak vydobiť zmenu správania u druhých a keď sa to nedarilo, tak som týchto ľudí nestretávala zrovna rada. Chybu tohto prístupu som si začala uvedomovať vo vzťahu. S niektorými vecami proste človek pohnúť nemôže a má možnosť sa rozhodnúť, či to prijme alebo s tým bude naďalej bojovať. A ten boj je jednoducho strašne vyčerpávajúci a spôsobuje akurát nešťastie.Pre mňa ale prijatie reality neznamená rezignáciu, ale oslobodenie sa od toho, že tá zmena je podmienkou toho, aby som ja bola spokojná/šťastná/vyrovnaná. A skôr sa snažím zamerať na zmenu môjho postoja, teda aby som sa ja vždy zachovala správne, aj keď ma situácia provokuje k inému. Prosto preberám plnú zodpovednosť za moju reakciu a za moje pocity, nedávam to za vinu okolnostiam či iným ľuďom. Tento prístup sa samozrejme stále učím, no a učiť sa dá len tréningom, takže v každej situácii, kde ma niekto sklame, zraní a podobne, sa učím čo najskôr odpustiť a zamerať sa na svoj postoj a nie na to, čo ten druhý spravil. myslím, že sa to budem učiť do konca života, ale už aj to málo, čo zvládnem teraz, mi dosť uľahčuje život :) Aj keď v tej danej situácii je to náročné.
Môžme sa za druhých modliť, môžme im niekedy slovom vyjadriť náš názor, pocit, sklamanie, túžbu... Ale nemáme v moci zmeniť ich správanie či postoj, môžme ich len k tomu pozývať a rešpektovať ich slobodné rozhodnutie, aj keď nás zraňuje.
Túžiš potom, aby ste ako rodina držali spolu. Jediné čo môžeš robiť, je byť tomu verný svojim postojom a konaním. K tomu samozrejme treba miesto kde budeš čerpať silu a motiváciu. Ja osobne som veriaca a neviem si predstaviť ako by som zvládala život, keby ma Boh neposilňoval. Či už cez sväté Písmo, v modlitbe, rôzne, ale vždy príde chvíľa, kedy zažijem, že vo mne zapôsobil a pomohol mi s mojim postojom a konaním. Niekedy samozrejme aj cez ľudí. Mám dobrých priateľov, aj keď sú niekedy fyzicky ďaleko, ale svojim životom či radou ma povzbudzujú a motivujú.
V tvojej rodine asi čerpať túto silu nemôžeš, tam ju práve potrebuješ dávať. Tak už len nájsť miesto, kde ju budeš čerpať.
Osobne som za zdravé hranice, teda nenechať sa využívať inými. Ale zas to vnímam aj tak, že je potrebná múdrosť, vedieť rozlíšiť, kedy možno mnou prejavená láska predsa len môže priniesť ovocie, aj keď si to ten druhý nezaslúžil a momentálne si to neváži.
No aj môj príspevok je dlhý, neviem, či ti niečo z toho pomohlo, alebo si mal skôr pocit, že je to od témy. No iná rada mi teraz nenapadla.

Mato_Gryf

Sonnenschein vďaka za príspevok Áno, presne si to tak napísala.TO je podstatou problému

Každý máme svoje nedokonalosti, chyby. Ja ich mám tiež neúrekom...

Nemám ani 25 rokov, (teda nie som 35 ročný mamin synček, ktorý býva u rodičov z lenivosti a že mu je tam dobre) takže očakávam, že ešte nejaký čas budem musieť vzdorovať týmto pocitov, no práve preto som zverejnil tento príspevok, aby sa to nejako urovnalo.

Nechcem zraniť ani jednu stranu, sme predsa ľudia, a ešte k tomu rodina, ktorá musí byť na prvom mieste za každých okolností. Práve v tom spojení chcem spojiť naše vzťahy a upevniť to.

Ale ja to zas na jednej strane chápem, rodičia idú na 60-tku, niečo si odžili a majú iné zmýšľania, detstvo..

Len pre práve ide o to zjednotenie, o nič viac. Nič viac nechcem.

Sonnenschein

Uf, no dlhýýýý príspevok. Zrejme to viacerých odradí. Či som správne pochopila pointu - tvoj pohľad je, že sa snažíš, študuješ aj pracuješ, pomáhaš, teda snažíš sa žiť zodpovedný dospelý život aj keď pod strechou svojich rodičov. Častý pohľad tvojej rodiny ale je, že nie si dosť dobrý? Teda, že svoj život nevedieš tak ako by si mal, ale skôr nezodpovedne, nedospelo... porovnávajú ťa s "úspešnejšími" súrodencami... Pochopila som?