Ahojte, mám 5 ročné dieťa a počula som, že ak mu občas dám na hranie mobil/tablet/počítač, bude to rozvíjať jeho kreativitu. Aký je váš názor?
Deti a mobily/počitače
tak podľa mňa sa logicky kreativita rozvíja ak dieťa tvorí, vymýšľa si... Oveľa viac si môže rozvíjať kreativitu s legom či na dvore s kameňmi, konárikmi a podobne, pri kreslení, hudobnom nástroji, hre s inými deťmi.... než z predprogramovanou elektronikou. Osobne neverím, že má elektronika viac pozitívny prínos pre vývoj dieťaťa, než jednoduché hry. Čo vraj môže brzdiť kreativitu je priveľa hračiek a celkovo materiálnych vecí. Na hranie sú vraj najlepšie stavebnice, hudobné nástroje, kresliace pomôcky, čo príroda dala, vlastnoručne vyrobené hračky (za pomoci dieťaťa)...
Kreativitu možno rozvíjať jedine tréningom mysle a to zapájaním tak pravej, ako aj ľavej hemisféry do procesov myslenia. Napr. hra na hudobný nástroj rozvíja kreativitu, ale nie taká vynútená. Deti už majú v škole veľmi dobre spracované učebnice, čo som si všimol, ale zase si treba dávať pozor na to, aby ich myslenie nebolo zbytočne preťažované.