Dobry vecer. Mam 18 rokov, zijem v Bratislave, mam priatela, ktory byva v Kosiciach.
Problemom je, ze o rok koncim strednu skolu a budem musiet ist na vysoku skolu (moj priatel si mysli, ze pojdem do Kosic), dospiet a mat novy zivot.
Neskutocne ma to depta a strasne sa bojim odist. Uvedomujem si ze uz mi asi nikdy nebude tak dobre ako mi je teraz a bojim sa, proste vsetkeho. Stale mam uzkosti, uz iba predstavit si, ze odidem prec od nasich a od mojej mensej sestry, ktoru neskutocne milujem a neviem co by som bez nej robila. Sme doslova ako dvojicky. Dalsi problem je, ze priatel je zvyknuty, ze sa venujem iba jemu a ak nie, tak nevedome alebo vedome na mna zacne byt chladny, takze tiez nemozem stale byt so sestrou..
Bojim stratit tu rodinnu pohodu, bojim sa ze stratim kontakt so sestrou. A co ked mi to s priatelom vydrzi iba chvilu? Davam nasmu vztahu nadej, mame aj plany ake-take do buducnosti, ale ak to nevyjde?
Kedykolvek ked nad tym rozmyslam, dokonca aj teraz ma zaplavuje neskutocna uzkost.
Mozete sa mi smiat, ze 18 rocne dievca nevie nic a mozno je to tak, ale prosim usetrite ma toho. Ja viem, ze ono to caka kazdeho a proste mala by som sa s tym zmierit. Asi som to napisala dost chaoticky, ale je toho tak strasne vela ze ani sama to neviem vyjadrit.
Co mam robit, ked mam taky strach? Viem, ze zivot je relativny a premenlivy, viem ze si to musi kazdy skusit. Lenze mna ten strach neopusta, konstantne citim uzkost z toho ze by som odisla od nich, ale zase co priatel? Budem vdacna komukolvek, kto odpise..
Strach z opustenia domu a rodiny
Vaše slová sa stávajú vašimi skutkami...
...pretože ako raz povedal Mahátmá Ghándi, učiteľ „sily duše“: „Tvoje myšlienky sa stávajú tvojimi slovami, tvoje slová sa stávajú tvojimi činmi, tvoje činy sa stávajú tvojimi zvykmi, tvoje zvyky sa stávajú tvojimi hodnotami a tvoje hodnoty sa stávajú tvojim osudom.“
Každú minútu vyslovujete slová, ktoré vyjadrujú vašu náladu, pocity, myšlienky a možno si ani neuvedomujete si ich silu. Vedia ovplyvniť váš osobný, ale aj okolitý svet. Vďaka tomu sa môžu stať silným nástrojom na dosiahnutie úspechu a na žitie silného úspešného života. Pomôžu vám povzniesť každé úsilie, vzťah, bežný deň alebo zážitok na nový level. Uvedomte si hodnoty svojho života aj vďaka týmto inšpirujúcim citátom :
1. „Najdôležitejší deň v tvojom živote je deň, kedy sa rozhodneš, že si sám pre seba dosť dobrý. V ten deň sa oslobodíš.“ (Brittany Josephina, životná koučka)
2. „Tie najdôležitejšie veci v živote nie sú veci...“ (Neznámy autor)
3. „Konajte tak, akoby zlyhanie bolo nemožné..." (Dorothea Brande, spisovateľka)
4. „Keď sa pozeráte na to, čo v živote máte, vždy budete mať viac. Ak sa pozeráte v živote na to, čo nemáte, nikdy nebudete mať dosť." (Oprah Winfrey, moderátorka)
5. „Ak uveríš vo víťazstvo, aj víťazstvo uverí v teba. Riskuj všetko, chop sa príležitosti a odmietni všetko, čo ti ponúka svet pohodlia." (Paulo Coelho, spisovateľ)
6. „Vážte si sami seba natoľko, aby ste povedali : "zaslúžim si šťastie"...a odídte od ľudí, ktorí vám v tom bránia. " (Jerico Silvers, poet)
7. „Dnes zatváram dvere od svojej minulosti, otváram dvere k mojej budúcnosti, zhlboka sa nadýchnem a vykročím za novým životom. (Neznámy autor)
8. „Cesta k úspechu vedie cez obrovské a odhodlané činy.“ (Tony Robbins, podnikateľ a filantrop)
9. „Pamätaj, že úspech je odmena za drinu.“ (Sofokles, antický filozof)
10. „Nikdy nenarazíte na prekážku či výzvu, pokiaľ nemáte schopnosť prekonať ju. Nikdy. (Rhonda Byrne, spisovateľka)
Je ideálne, ak si motivačné slová či citáty prečítate každý deň, hneď ako vstanete alebo pri príprave rannej kávy. Navodíte si tak už zrána pozitívne myslenie, ktoré pretrvá celý deň, pretože hocaká karmická myšlienka (či už pozitívna alebo negatívna) sa naplní skutkom.
Ak mas strach, tak nie si zrela osamostatnit sa. Si naviazana na rodinu, citliva a v neposlednom rade 18 rokov este zakonite neznamena ze si dospela. Kazy clovsk je jedinecny a dospieva odlisne.
Ja som v 18 kvoli naviazanosti neisla na vysoku, lebo by som musela na internat. V tom case som mala 4 rocneho brata a neskutocne som si ho uzivala, kedze som bola dlho jedinacik. Mala som super rodicov,, takze som isla pracovat. Sice som na vysoku neisla ale stacili 2 roky a dozrela som. Osamostatila som sa, nasla priatela a nelutujem. S rodinou mam skvely vztah aj teraz a to uz som v zrelom veku.
Ja radim toto co si nam napisala povedat priatelovi, navrhni mu, aby prisiel on za tebou aspon na cas. Ak odmietne a bude trvat aby si ty isla za nim tak zistis, ze je majetnicky a nezaezi mu na tvojich citoch.
Cez prazdniny skus byt mesiac u neho a kludne si zober sestru so sebou a druhy mesiac nech je on u vas. Potom uvidite ako to bude fungovat.
Inak chvalim nta, ako milujes svoju rodinu. A tvoj vztah so sestrou je v dnesnej dobe vzacnostou. Asi si super baba, skoda ze ten moj maly brat je uz zenaty :))))
:D s radosťou aj druhýkrát. Drž sa kočka, dobre bude. A ak aj náhodou nie, nejak to prežiješ :D
Dakujem kafe, naozaj som rada, za take rozumne slova, mas pravdu, skusim to najprv s takym dlhsim pobytom unho cez leto, uvidim co to da.
A mozno mas tiez pravdu s tym, ze sestre branim v osobnom rozvoji mojou pritomnostou, ja sama neviem, asi to bude taky ten ochranarsky pocit starsieho surodenca, ze sa o nu bojim bezo mna.
Velmi pekne dakujem znovu, budem sa snazit byt vacsi optimista, samozrejme taky s nohami pevne na zemi. Snad mi to vyjde
p.s. Znies ako psycholog ci dobry priatel, uplne si mi prehovoril do duse, haha, dakujem!
a čo ak ti povie, že pôjde? Ty si nemáš lámať hlavu, ako odpovie tvoj priateľ a čo chce on, ty si máš NAJPRV ujasniť, čo chceš ty a čo VYHOVUJE TEBE. Rozumieš? Môžete napríklad pokračovať a fungovať ďalej tak, ako fungujete doteraz. Môžeš cez letné prázdniny ísť na 2 mesiace za ním, so ségrou byť v kontakte na skype denno denne a vyskúšať si, aké "zlé" to asi tak môže byť. A možno zistíš, že je to v pohode, alebo nie a nestojí ti to za to. Možno ségru tvoj odchod trochu nakopne a začne byť aktívnejšia, začne sa venovať niečomu, čomu nemohla, lebo stále si pri nej ty. Nemôžeš za sestru "dýchať" a žiť, daj jej priestor, pomôž jej nájsť niečo čo by ju bavilo robiť a podporuj ju. Ona neni žiadne chudiatko, že bez teba neprežije. Prežije. Zvládne to, naučí sa.
Len sa neupínaj na jednu jedinú možnosť, ktorá ťa úplne desí. Uvoľni sa trochu, otvor sa aj iným možnostiam. A nakoniec sa nájde taká, ktorá bude úplne skvelá a ani vo sne by ťa nenapadla. Dáko bolo, dáko bude. A pretože bolo fajn, aj tá budúcnosť môže byť fajn. Hlavne si nekaz ten čas, čo máš TERAZ a môžeš si ho vychutnávať so sestrou obavami. Drž si v hlave myšlienku, že chceš mať kontakt so sestrou a byť s priateľom - a takto nejako to aj bude a utrasie sa to. Uvidíš.
Naozaj vam, kafe a mesacny princ, dakujem za skutocne rady. Skusila by som mu neskor navrhnut kompromis alebo aby prisiel ku mne, no uprimne povedane, mam celkom obavu ako zareaguje. Co ak mi povie, ze nepojde? Myslim tym, pri najhorsom pojdem tam a mozno naozaj to chce iba prekonat ten prvotny strach, ale asi by ma to aj ranilo. Neviem mozno som strasne precitlivena, ale nechapte ma zle. Ide mi hlavne aj o tu moju malu sestru. (priatel surodenca nema) A ten vztah s nou, bojim sa ze by sme sa vzdialili, inak ona je naozaj velmi uzavreta a nema rada vela ludi okrem mna. Naozaj hlavne mi zalezi na nej, nechcem ju nechat samu.
brmbolec43 - Nerozmaznavaju ma, ziadnym sposobom, iba mame dobry vztah a ide mi o tu psychicku stranku veci a o pocit domova.
treba si uvedomit, ze strach je len pocit!
Ked mas taky strach,tak nikam nechod a zhni u maminky v detskej izicke do 50tky :-DDDD . Boze, asi ta doma dobre rozmaznavaju,ked sa bojis vzdat domaceho pohodlia..
Ahoj Martinka. Ak ti mozem poradit nechod na vysoku skolu pokial nejdes studovat informatiku alebo lekarstvo kasli fakt nato. Na Slovensku je ti to aj tak prd platne lepsie zarobis keby ste s priatelom isli spolu do zahranicia radsej . Starajte sa hned po strednej o svoju spolocnu buducnost. Len stratis cas za ktory si uz mozes vela nasporit. S vs bez znamosti na sk dieru do sveta nespravis. Moja kamaratka ma mgr titul a ponukane platy co jej ponukaju na pohovoroch su na zaplakanie . Tu chce kazdy na zamestnancoch usetrit co najviac vzdy uprednostnia toho kto bude robit na dohodu alebo za mensi plat.