Zelený zákal

Príspevok v téme: Zelený zákal
Myska13

Dobrý deň.Mám 43 rokov a už som oslepla na jedno oko.Píšem to preto,lebo na ttúto temu sa velmi malo o tom hovori.Vela ludi ani nevie co je to,nevedela som o tom ani ja a doplatila som na to.Ked my doktorka oznamila co sa my stalo zrutil sa my celi svet.Caka ma v aprili narocna operacia druheho oka,dufam ze vsetko dobre to dipadne.Asi pre rokom a pol som mavala vypadky videnia,ale len na par hodin potom sa to vsetko upravilo a fungovala som dalej poo roka mala som to asi 4x az kim sa to nedostalo do takejto situacie v akej som teraz.Musim sa teraz s tym vyrovnat aj ked to bude tazke...

Myska13

Sonie.Ahoj Dakujem oekne budem sa drzat kvoki dcere a verim ze vsetko dobre dipadne a bude tak ako ma byt su ludia aj horsie na to ja este predsa jedni oko mam aj ked si uz nusim davat pozor nan...

Sonie

Máš pravdu Myska, niekedy sa ozaj tie choroby sypú, počula som že 7 rokov býva šťastných, 7 nešťastných.. Možno povera, neviem, ale drž sa a nech tá operácia dobre dopadne.

Myska13

Sonie.Ahoj.nie nemala som nic do teraz som ja nemala ziaden problem z ocami,nepotrebovala som ziadne kvapky.Zacalo to na koniec prazdnin z dcerou sim bola posledny tyzden pred zacatim skolskeho roka na Ruzinej kupat ss.Prvy den skolskehi roka som bola s dceroy v skole a uz som citila ako zapal slzilo mi oko.Vecer som uz na oko nevidela slzilo ako zapal oka na druhyvden som nebola schopna zajst za ocnou som len prelezala,tak som sa vybrala az na ten dalsi den pozerala mi oko tlak mi merala mala som 6,predpisala mi kvapky do oci a masticku ja som to pripisovala vode,ze ci som nedostala nieco z vody a ze ta spina sa vyplavuhe. Potom ma to prealo nejako a znovu sa to zopakovalo ale uz som zmenila lekarju bola velmi dobra aj vela vysetreni mi robila ale uz na tomto pravom oku mi nemohla odmerar tlak vaetko preto urrobila aby mi oko ozivila nejako ,ale hned ma poslala do nemocnici na glaukonomiy a stade ma uz domov nepuatili nemohli ma operovat maka som vysoky ocny tlak,museli mi hhi znizovat a ja mam problem aj z vysokym krvnym tlakom vzdy sa pohybujem okolo 180na 90 yen som si musela davat do poriadku teraz uz mam v norme,lebo s takim tlakom by ma nemohli operovat.Ked sa choroby sypu tak sa stpu...

Sonie

Myska, nemala si náhodou zápal rohovky a neliečila ti to dlhú dobu sama rôznymi kvapkami miesto toho aby ťa poslala na odbornejšie vyšetrenie? Lebo ak sa nedarí zlikvidovať zápal ATB kvapkami, dávajú sa aj kvapky s kortikoidmi a tie na druhej strane by sa nemali brať pri glaukóme, lebo zvyšujú vnútroočný tlak.
V každom prípade je dobre že si zmenila očnú lekárku či lekára.
Mohla by si užívať aj nejaké doplnky výživy pre oči, spýtaj sa nového lekára. Najnovšie tzv.FloraGLO -luteín chráni oči pred modrým svetlom, ja s manželom užívame Gemioptal. Najdôležitejší pre oči je luteín a zeaxantín. Na trhu je mnoho aj iných doplnkov, dobré sú aj tie , ktoré obsahujú okrem luteínu Omega 3.

Myska13

Sonie.Dakujem za info.Nemala soom s tim ziadnu skusenost,este na zacciatku ked som bola pri ocnej mala som tkak 6 prezerala mi oko povedala ze je to silni zapal oka.Neviem preco mi ona nepovedala ze mam zelent zajak museka to uz tam vidiet.Zmenila som kekarky ale uz biko neskoro.Ja to uz nezmenim musim sa naucit zit tak ako to je.Uz aspon viem aji sa mam zachovat pri druhom oku...

Sonie

Glaukom je dosť zákerné ochorenie, vyvíja sa aj bez výrazných príznakov. Aspoň okolo 40-tky by každý mal ísť k očnému lekárovi a dať si zmerať očný tlak. Je to porucha v odtekaní komorového moku, ten tlačí na zrakový nerv, ktorý postupne odumiera, ak sa nekvapkajú kvapky. Teraz je aj veľa prístrojov, ktoré skenujú zrakový nerv, dá sa vidieť či je v poriadku -OCT alebo HRT. To si mala ozaj vysoký tlak, treba chodiť ozaj k odborníkovi do glaukómovej ambulancie. Tá druhá operácia bude laserom? Kde nezaberajú kvapky tam sa použije laser, ale aj to údajne len do času a potom sa musí opakovať. Dúfam že operácia dopadne dobre a budeš vidieť, aj keď žiaľ na jedno už nevidíš. Myslela som že by príčina mohla byť aj v odlupovaní sietnice.

Zahmlené videnie môže spôsobovať aj suché oko. Počítač-monitory, mobily, klimatizácia v aute, to všetko vplýva na oči. Najlepšie je používať zvlhčujúce kvapky bez konzervačných látok. Schirmerov test najlepšie odhalí či sa jedná o suché oko.

11d

Dúfam že operácia dopadne dobre.. Ja s tým skúsenosti nemám ale ak budem mať rovnaké príznaky tak určite za očným lekárom pôjdem. Ďakujem za informácie o zelenom zákale